Görüş Bildir
Haberler
Aşırı Kafein Tüketiminin Size Yapabileceği 19 Korkunç Şey

etiket Aşırı Kafein Tüketiminin Size Yapabileceği 19 Korkunç Şey

ilgilili
07.03.2014 - 16:06 Son Güncelleme: 22.11.2017 - 17:20

Artık ülkemizde de güne sıcacık koca bir bardak kahve ile başlayanların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar. Ancak her şeyde olduğu gibi aşırı kafein tüketiminde de büyük riskler mevcut. Sabah içtiğiniz kahvenin, öğlen tükettiğiniz kolanın vücudunuza verdiği zarar tahminlerinizin ötesinde olabilir. İşte aşırı kafein tüketiminin size yapabilecekleri.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/19-hor...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kalp atışlarının hızlanması

Kafeinin merkezi sinir sistemi üzerine kalp atışlarınızı hızlandıracak şekilde  uyarıcı etki yapar. Bunun kafeini aldıktan sonraki 15 dakika içinde gerçekleşmesi beklenir.

2. Mide ekşimesi/Reflü

2. Mide ekşimesi/Reflü

Kafeinin özofagusun gevşemesine izin vererek reflüye sebep olduğu kanıtlanmıştır. Bu aynı zamanda hassas kişilerde mide ekşimesine de sebep olabilir.

3. Seğirme/Huzursuzluk

Kafein, adrenalin gibi vücudunuzun seğirmesine ve titremesine yol açan hormonları uyarır.

4. Anksiyete

Kafeinin vücudunuz üzerindeki yüksek kalp atışı, yüksek adrenalin hormonu ve yüksek hassasiyet gibi uyarıcı etkileri bazı kişilerde şiddetli anksiyeteye yol açabilir.

5. Kas çekilmesi ve Spazmlar

Kafeinin yüksek miktarda veya uzun süre alınması vücut kaslarında kramplara veya kasların istenmeyen hareketler yapmasına sebep olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tutarsız Düşünceler ve Konuşmalar

Diğer birçok duyunuz ile birlikte, konuşma ve düşünme hızınız da kafein kullanımına tepki olarak artar. Bu durum konsantrasyon için faydalı olsa da, fazlası kafa karışıklığına ve kekelemeye yol açabilir.

7. Kalp çarpıntısı

Kafein merkezi sinir sistemini uyarır, kalp atış hızını artırır ve kalp çarpıntısına sebep olur.

8. Diürez (İdrar artışı)

Kafein idrara çıkma ihtiyacını artırır çünkü böbreklerin daha fazla idrar üretmesine sebep olacak şekilde böbreklere kan akışını hızlandırır ve kan damarlarını genişletir.

9. Sindirim sistemi rahatsızlığı

Kafein, laksatifler gibi ince ve kalın bağırsak kaslarındaki kasılmaları artıracak şekilde davranır. Bu durum tam sindirilmemiş besinin ince bağırsağa geçmesine sebep olurken mide kramplarını tetikleri.

10. Dehidrasyon

10. Dehidrasyon

Sürekli ishal ve idrara çıkma dehidrasyona sebep olabilir. Bu da su, vitamin ve mineral depolarını tüketerek vücudun sıvı dengesini bozabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İnsomnia (Uykusuzluk)

11. İnsomnia (Uykusuzluk)

Kafein, adenozin olarak adlandırılan nörotransmiterlerin aktivitesini engeller. Adenozin beyninizin doğal yatıştırıcılarından birisidir. Seviyesi  yeterince yükseldiğinde sizin uyumanızı sağlar. Adenozin aktivitesini engelleyerek kafein sizin uykuya dalmanızı engeller.

12. Baş ağrıları

12. Baş ağrıları

Vücuda etki eden diüretik ve uyarıcı kombinasyonu beyindeki reseptörlerin aşırı yüklenmesine ve dolayısıyla baş ağrılarına sebep olur.

13. Halüsinasyon

13. Halüsinasyon

Halüsinasyonların, aşırı doz kafeinin vücudu strese sokmasından kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu yüksek adrenalin seviyesinin ve uyarıcıların bir sonucudur.

14. Bağımlılık

İlk başlarda kafein tüketenlerde kafein alma arzularını tetikleme şeklinde başlayan kafein bağımlılığı veya tiryakiliği daha sonraları kişinin baş ağrılarını, uyuşukluklarını ve depresyonlarını bastırmak için kullandıkları bir kimyasal bağımlılığa dönüşür.

15. Yüksek Tansiyon

15. Yüksek Tansiyon

Kafein daha fazla adrenalin salgılaması için böbreküstü bezlerinizi etkiler, bu da tansiyonunuzun yükselmesine yol açar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Mide ülserleri

16. Mide ülserleri

Kafein gastrik boşaltımı hızlandırır, bu da son derece asidik mide içeriğinin ince bağırsağa normalden çok daha hızlı geçmesine ve bundan kaynaklı ülserlere sebep olur.

17. Kalp durması

17. Kalp durması

Yüksek kafein alımına bağlı yüksek tansiyon ve uyarıcının kardiyo vasküler sistem üzerindeki etkileri güçsüz kalbi olan kişilerde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

18. Koma

18. Koma

Bir kişi çok fazla kafein aldığında, kafa karışıklığı ile kendini gösteren kafein zehirlenmesi geçirebilir. Bu durum bir kafein koması bunun yanı sıra nöbet ortaya çıktığında olur.

19. Ölüm

Kafein hassasiyeti bulunann kişiler aşırı dozda kafein aırlarsa ölebilirler. Normal kahve ile öldürücü dozda kafein almak mümkün olmasa da, kafein hapları ile alınan yüksek dozların birçok kafein aşırı doz vakasının sebebi olduğu bilinmektedir. 

Aşırı kafein alımı ölüme sebep olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1125
400
310
213
167
143
135