Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Aşırı Kafein Tüketiminin Size Yapabileceği 19 Korkunç Şey
Artık ülkemizde de güne sıcacık koca bir bardak kahve ile başlayanların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar. Ancak her şeyde olduğu gibi aşırı kafein tüketiminde de büyük riskler mevcut. Sabah içtiğiniz kahvenin, öğlen tükettiğiniz kolanın vücudunuza verdiği zarar tahminlerinizin ötesinde olabilir. İşte aşırı kafein tüketiminin size yapabilecekleri.
1. Kalp atışlarının hızlanması
2. Mide ekşimesi/Reflü
Kafeinin özofagusun gevşemesine izin vererek reflüye sebep olduğu kanıtlanmıştır. Bu aynı zamanda hassas kişilerde mide ekşimesine de sebep olabilir.
3. Seğirme/Huzursuzluk
Kafein, adrenalin gibi vücudunuzun seğirmesine ve titremesine yol açan hormonları uyarır.
4. Anksiyete
Kafeinin vücudunuz üzerindeki yüksek kalp atışı, yüksek adrenalin hormonu ve yüksek hassasiyet gibi uyarıcı etkileri bazı kişilerde şiddetli anksiyeteye yol açabilir.
5. Kas çekilmesi ve Spazmlar
Kafeinin yüksek miktarda veya uzun süre alınması vücut kaslarında kramplara veya kasların istenmeyen hareketler yapmasına sebep olabilir.
6. Tutarsız Düşünceler ve Konuşmalar
Diğer birçok duyunuz ile birlikte, konuşma ve düşünme hızınız da kafein kullanımına tepki olarak artar. Bu durum konsantrasyon için faydalı olsa da, fazlası kafa karışıklığına ve kekelemeye yol açabilir.
7. Kalp çarpıntısı
Kafein merkezi sinir sistemini uyarır, kalp atış hızını artırır ve kalp çarpıntısına sebep olur.
8. Diürez (İdrar artışı)
Kafein idrara çıkma ihtiyacını artırır çünkü böbreklerin daha fazla idrar üretmesine sebep olacak şekilde böbreklere kan akışını hızlandırır ve kan damarlarını genişletir.
9. Sindirim sistemi rahatsızlığı
Kafein, laksatifler gibi ince ve kalın bağırsak kaslarındaki kasılmaları artıracak şekilde davranır. Bu durum tam sindirilmemiş besinin ince bağırsağa geçmesine sebep olurken mide kramplarını tetikleri.
10. Dehidrasyon
Sürekli ishal ve idrara çıkma dehidrasyona sebep olabilir. Bu da su, vitamin ve mineral depolarını tüketerek vücudun sıvı dengesini bozabilir.
11. İnsomnia (Uykusuzluk)
Kafein, adenozin olarak adlandırılan nörotransmiterlerin aktivitesini engeller. Adenozin beyninizin doğal yatıştırıcılarından birisidir. Seviyesi yeterince yükseldiğinde sizin uyumanızı sağlar. Adenozin aktivitesini engelleyerek kafein sizin uykuya dalmanızı engeller.
12. Baş ağrıları
Vücuda etki eden diüretik ve uyarıcı kombinasyonu beyindeki reseptörlerin aşırı yüklenmesine ve dolayısıyla baş ağrılarına sebep olur.
13. Halüsinasyon
Halüsinasyonların, aşırı doz kafeinin vücudu strese sokmasından kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu yüksek adrenalin seviyesinin ve uyarıcıların bir sonucudur.
14. Bağımlılık
İlk başlarda kafein tüketenlerde kafein alma arzularını tetikleme şeklinde başlayan kafein bağımlılığı veya tiryakiliği daha sonraları kişinin baş ağrılarını, uyuşukluklarını ve depresyonlarını bastırmak için kullandıkları bir kimyasal bağımlılığa dönüşür.
15. Yüksek Tansiyon
Kafein daha fazla adrenalin salgılaması için böbreküstü bezlerinizi etkiler, bu da tansiyonunuzun yükselmesine yol açar.
16. Mide ülserleri
Kafein gastrik boşaltımı hızlandırır, bu da son derece asidik mide içeriğinin ince bağırsağa normalden çok daha hızlı geçmesine ve bundan kaynaklı ülserlere sebep olur.
17. Kalp durması
Yüksek kafein alımına bağlı yüksek tansiyon ve uyarıcının kardiyo vasküler sistem üzerindeki etkileri güçsüz kalbi olan kişilerde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
18. Koma
Bir kişi çok fazla kafein aldığında, kafa karışıklığı ile kendini gösteren kafein zehirlenmesi geçirebilir. Bu durum bir kafein koması bunun yanı sıra nöbet ortaya çıktığında olur.
19. Ölüm
Kafein hassasiyeti bulunann kişiler aşırı dozda kafein aırlarsa ölebilirler. Normal kahve ile öldürücü dozda kafein almak mümkün olmasa da, kafein hapları ile alınan yüksek dozların birçok kafein aşırı doz vakasının sebebi olduğu bilinmektedir.
Aşırı kafein alımı ölüme sebep olabilir.