Görüş Bildir
Haberler
APTALLIK DÜŞÜK IQ SONUCU DEĞIL

APTALLIK DÜŞÜK IQ SONUCU DEĞIL

Yılmaz KAYA
10.04.2014 - 13:16 Son Güncelleme: 10.04.2014 - 14:02

APTALLIK DÜŞÜK IQ SONUCU DEĞIL

Mantıksız, saçma, budalaca fikirlerin peşinden gidenlerin hepsi düşük IQ’lu değildir. Böyle bir zekâ, büyük ölçüde rasyonelliğin yakınından bile geçmez. IQ testlerinden yüksek bir puan almanız sizin aptallık yapmayacağınız anlamına gelmez.

Mantıksız, saçma, budalaca fikirlerin peşinden gidenlerin hepsi düşük IQ’lu değildir. IQ testlerinden yüksek bir puan almanız sizin aptallık yapmayacağınız anlamına gelmez.

Aptallık ve Zekâ bir spektrumun iki ucunda, birbirine zıt olarak düşünülmesine rağmen, bilim dünyasında yapılan yeni nesil araştırmalarda farklı bir yaklaşım hakim. Aptallığın, beynin karar vermede kısa yollara başvurmadan kaynaklandığını ileri süren çalışmalara göre, “Bir insan ne kadar zeki ise, aptallığının sonuçları o kadar yıkıcı olur.”

Reyhan Oksay’ın bir gazete için derlediği yazıya göre, bilim çevrelerinde aptallığa yaklaşıma dair ipuçları sağlanıyor. Yazıda kimsenin aptalca kararlar almasına yol açan eğilimlere yüzde yüz karşı koyamayacağı belirtilirken, IQ derecesi veya eğitim’in de yalnızca bir referans olduğu belirtiliyor.

Reyhan Oksay’ın gazetede yayınlanan (19 Nisan 2013) derlemesi şöyle:

İnsan dehası ve zekâsı söz konusu olduğunda, aklımıza çoğunlukla en zeki ve en yetenekliler gelir. Bu doğaldır; herkes Einstein’lara, Mozart’lara hayranlık duyar ve onlar gibi olmak ister.

Buna karşılık skalanın diğer ucunda olanlarla pek kimse ilgilenmez. Bu insanları tanımaya çalışmanın hiçbir yararı oladığına inanılır; bunların ancak laboratuvar faresi olarak işe yarayacağı düşünülür.

Oysa aptallık göz ardı edilemeyecek kadar önemli ve ilginç bir konudur; farklı bir açıdan yaklaşıldığında çok şaşırtıcı ve çarpıcı bilgilere ulaşılabilir. Aptallık bilimi, zeka kavramını daha derinlemesine kavramamızı sağlamasının yanı sıra, şu anda dünyayı yönetmekte olan çok sayıda “akıllı” insanın yaptığı aptalca hataların nedenlerini anlamamıza yardımcı olabilir.

Kaynak: http://www.globalbrainteam.com/APTALL...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın