Aman Uzak Olsun! Covid-19 Tanısı Konan Yakınınızla Nasıl İlgilenmelisiniz?
Enfekte olan ve hastaneye yatması gerekli olmayan hastalara evde kalmaları söyleniyor. Ancak çoğu, evde aileleri, oda arkadaşları ve evcil hayvanları ile yaşıyor.
Enfekte kişi, evdeki diğer insanlardan mümkün olduğunca uzakta bir odada izole edilmelidir.
Mümkünse ayrı bir banyo kullanılmalı. Değilse her kullanımdan sonra iyice temizlenmelidir.
Mutfak gereçleri, havlular ve nevresimler gibi kişisel ev eşyalarını paylaşmaktan kaçınmalı, sık sık temizi ile değiştirilmelidir.
Özellikle hasta kişi ile etkileşime girdikten sonra eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır.
Gözlere, burna ve ağza dokunmaktan kaçınılmalıdır.
Her gün, tezgah, musluk, kapı ve kapı tokmağı, elektirik düğmeleri gibi sık sık dokunulan tüm yüzeyleri temizlenmelidir.
Hastanın ve diğer aile üyelerinin çamaşırları ayrı yıkanmalıdır.
Çamaşırlar kirliyse, tek kullanımlık eldivenler giyin ve yıkama sırasında kirli çamaşırları vücudunuzdan uzak tutun. Eldivenleri çıkardıktan hemen sonra ellerinizi yıkayın.
Eve ziyaretçi kabul edilmemelidir.
Hastanın odasında maskesiz bulunulmaması gerekir.
COVID-19, enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda üretilen solunum damlacıkları ile yakın temas halinde olan kişiler (yaklaşık 1m içinde) arasında yayılabilir.
Hastanın izole olduğu odada iyi bir havalandırma ve hava akışının olduğundan emin olun. Sık sık odayı havalandırın.
New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir çalışmada, canlı virüsün üç saate kadar havada asılı kalabileceği bulundu.
Enfekte olmuş bir kişiye yiyecek servisi yapmanın birkaç yolu mevcut. Hasta tarafından içeri alınması kapının yanına bırakılabilir ya da mutfakta tek başına yiyebilir. Sonrasında kullanılan alanlar dezenfekte edilmelidir.
Bakımı üstlenen kişi hasta maske taktığı sürece odaya girebilir. Dokunduğu yüzeylere dikkat etmeli ve odadan çıkınca ellerini mutlaka dezenfekte etmelidir
Evcil hayvanlar hasta kişiden uzak tutulmalıdır.
Hasta dikkatle gözlemlenmelidir. Çoğu vaka hafif olmakla birlikte, bazıları ağırlaşabilir, örneğin hasta ciddi pnömoni veya akut solunum sıkıntısı sendromu geliştirebilir.
Hasta, nefes darlığı, göğüste sürekli ağrı veya basınç, mavimsi dudaklar veya yüz gibi ciddi semptomlar geliştirirse, derhal tıbbi yardım alması gerekir.
Hastanın iyileşmesine yardımcı olmak için bol miktarda dinlendiğinden ve yeterli sıvı aldığından emin olun.
Bu günler de geçecek ve güneşli günler göreceğiz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Çok zor bir durum, kendin hastasın ve sevdiklerini de enfekte edebilirsin. Enfekte ettiğin kişiler de başkasını hasta edebilir hatta ölümüne sebep olabilir. ... Devamını Gör
süper bir paylaşım 👍🏻👏🏻👏🏻