Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Almanya İşçi Alımı Şartlarını Güncelledi: Başvuru Şartları Neler, Kimler Yararlanabiliyor?
DW Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre,Nitelikli İşgücü Yasası’nın 1 Mart tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte Almanya kapılarını, AB üyesi olmayan ülkelerin nitelikli işgücüne araladı.
Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede büyük ilgi uyandıran yasanın sunduğu fırsatlar, bu fırsatlardan yararlanma koşulları neler?
1. Almanya kimlere işgücü bakımından kapılarını açtı?
Almanya işgücü piyasasının kapılarını, AB dışındaki ülkelerin nitelikli işgücüne aralandı. Yeni yasal düzenlemeyle Alman ve AB vatandaşlarının öncelikli olarak istihdam edilmesi şartı kaldırıldı. Artık üçüncü ülkelerde nitelikli işgücü sınıfına girenlerlerin, iş bulmak ya da çalışmak amacıyla Almanya için yapacakları vize başvurularında yeni yasa ile yürürlüğe giren hükümler geçerli olacak. Niteliğe sahip olmayan ya da düşük nitelikli kişiler ise başvuru yapamıyor.
2. Kimler nitelikli işgücü kapsamına giriyor?
Almanya'ya gelerek iş bulup çalışma fırsatından kimlerin yararlanabileceği, yürürlüğe giren yasada yapılan nitelikli işgücü tanımı ile tarif ediliyor. Buna göre kişinin ya nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış olması ya da yüksek öğrenim görmüş olması ve bunun Alman makamlarınca tanınmış olması gerekiyor. Ayrıca çalışmak üzere Almanya'ya gelmek isteyenlerin, Almanca dil bilgisine sahip olmaları koşulunu karşılamaları da şart.
3. Nitelikli işgücü olduğu nasıl belirleniyor?
Nitelikli meslek eğitimi almış kişilerin yapacakları vize başvurusu öncesinde tamamladıkları meslek eğitiminin Almanya'daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunu ortaya koyan denklik belgelerini almaları gerekiyor. Eğer mesleki eğitimde eksikler var ve denklik alınamıyorsa meslek eğitiminin tanınması için Almanya'da yeterlilik programlarına katılma fırsatı da tanınıyor. Almanca dil bilgisi seviyesi en az A2 düzeyinde olması ve bunun için gerekli mali kaynaklara sahip olunması kaydıyla, 18 aylık vize verilerek kişilere bu programlara katılma imkanı sağlanıyor.
Yüksek öğrenim görmüş kişilerin de yine Almanya'daki bir yüksel okul ya da yüksek okul diplomasına benzer bir diplomaya sahip olduklarını, Alman makamları tarafından alacakları denklik belgesi ile belgelemesi gerekiyor.
Bilgi ve enformasyon teknolojileri alanındaki nitelikli işgücüne istisnalar tanınıyor. Buna göre mesleki tecrübeye sahip, yıllık en az 49 bin 690 euro maaş gelirine sahip olacak olanlar için öğretimlerini tamamladıklarına dair resmi belge, diploma ibraz etme şartı kaldırıldı. B1 düzeyinde Almanca dil bilgisi şartı da, çalışılacak işte sadece İngilizce bilgisinin yeterli olması halinde zorunlu değil.
4. Almanya'da iş bulma süreci nasıl işleyecek?
Yasada yapılan tanıma uygun, nitelikli işgücü olunduğuna dair gerekli koşullar karşılanıyor ve gerekli denklikler alındıysa, iş bulmak üzere Almanya'ya gelme imkanı tanınıyor. Nitelikli işgücü olarak vize alındığı takdirde, Almanya'ya gelerek altı ay boyunca iş arama imkanı veriliyor.
Bu fırsattan yararlanabilmek için getirilen kriterler, kişilerin en az B1 düzeyinde Almanca dil bilgisine sahip olmaları, kişilerin altı ay boyunca kendi imkanlarıyla geçinebilmeleri için gerekli finansmana sahip olmaları ve öğretim ya da mesleki yeterlilik belgelerini ibraz edebilmeleri olarak belirlendi.
Mesleki eğitimlerini Almaya'da almak isteyenlere de fırsat tanınıyor
Yine mesleki eğitimini Almanya'da yapmak isteyenlere de fırsat tanınıyor. Kendilerine uygun meslek eğitimini bulmak için altı aylık vize alma imkanından yararlanmak isteyenlerin şu koşulları karşılaması gerekiyor: 25 yaşından küçük olmak, eğitimini tamamlamış olmak, B2 düzeyinde Almanca dil bilgisine sahip olmak ve meslek eğitimi boyunca kendini geçindirebilecek mali kaynağa sahip olunduğu yönünde teminat vermek.
5. Nitelikli işgücü alımı ile Almaya'nın hedefi ne?
Alman hükümeti yeni yasa ile Alman işgücü piyasasındaki nitelikli işgücü açığını kapatmayı, bu yolla da Alman ekonomisinin rekabet gücünü korumayı hedefliyor. Almanya'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle işgücü açığı artıyor. Uzmanların tahminlerine göre, Almanya'daki açığın büyümemesi için her yıl AB dışındaki ülkelerden en az 160 bin kişinin Almanya'ya gelerek çalışması gerekiyor. Federal hükümet ise, yeni yasa ile, üçüncü ülkelerden yılda 25 bin nitelikli işgücünün gelmesini bekliyor.
Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise, yürürlüğe giren yasa ile Almanya’yı yurtdışındaki yüksek nitelikli işgücü için bir çekim merkezi haline getirmek istediklerini söyleyerek, yasayı “Alman göç politikalarında bir dönem noktası” olarak nitelendirdi.
Yorum Yazın
Şartlar bu şekilde değil, çok daha fazla açık noktası var. Örneğin eğitim için kesinlikle yaş sınırı yok, öncesinde tamamlamış olmanızı istedikleri şartlar v... Devamını Gör
Bu yukarıda saydıklarımın hepsini eşimle yaptık, benim cebimde beş kuruş, onun da bir gram Almancası yoktu ama kapı gibi oturum izinlerimiz var işte bir buçu... Devamını Gör
Çok mantıklı ve haklı karar. Bilmeyenler için, Brexit ile AB`den ayrılan İngiltere de benzer ve hatta daha keskin şartlar getiriyor. Örneğin, eğitim seviyes... Devamını Gör
Ucuz ve kaliteli işçilik geliyor Almanya! Yunanistan kapılarını aç.