Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Alevi Açılımında Adımlar Atılmaya Devam Ediliyor
Aleviler, Davutoğlu'nun türbe ziyaretlerinden para alınmayacağı ve Madımak'ı yaşayan bir müzeye çevirme sözünden memnun oldu. Ama asıl cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini ve zorunlu din dersinin kaldırılmasını bekliyor.
Didem Özel Tümer
Başbakan Ahmet Davutoğlu Hacıbektaş'ta Alevi Açılımı paketini açıklamadı ama ucunu araladı. Hacıbektaşlılar genel olarak Davutoğlu'nun mesajlarını beğendi. Şimdi sözlerin eyleme dökülmesini bekliyor.
Hükümet Alevi Açılımı üzerinde çalışırken geldi Başbakan Ahmet Davutoğlu Hacıbektaş'a. Muharrem ayında, Aleviler için kutsal 13. günde. Olağanüstü güvenlik önlemleri altında geldiği Hacıbektaş'ta büyük ilgi gördü. Salonda yaptığı konuşma ile sık sık alkış aldı. Davutoğlu duymayı istedikleri, bekledikleri her şeyi söylemese de Alevilere göre 'açılımın ucunu araladı'.
Al Jazeera Türk ilk olarak Davutoğlu'nun mesajlarını onu Hacıbektaş'a Aşure gününe davet eden, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcivan'a sordu. Özcivan 'ipucu gördükleri' kanaatinde.
'Bize bir hediye getirdi, benim derneğim kamu yararına dernek statüsü aldı. Ona teşekkür ediyorum ama biz bunun da (peşini) bırakmayacağız. (...) Gelecek sene geleceğim dediğine göre... mutlaka davet edeceğiz. Gelecek sene geleceği zaman burada bugün bıraktığı gibi olursa, o zaman biz 'dur' diyeceğiz. Sen gittin bir yıl sonra geldin, yine aynı şeyleri söyleyeceksen bizim artık karnımız tok. Bu süreç içerisinde bir şeyler olacaksa... Burası (Hacı Bektaş Veli Türbesi) parayla giriyorsun. Dua edeceksin, para ile giriyorsun. Biz bunu yıllardır defalarca söyledik. En son buraya davet etmek için gittiğimde konuştum, bak bunu gerçekleştirdi. Bu önemli birşey. Alevilerin en önemli sorunlarından bir tanesiydi. Tabii ana sorun değil. Ana sorun cemevleridir. Cemevi alevi inancının ibadet merkezi dendiği an tüm sorunlar çözülür. Çünkü diğer alttakiler ayrıntı.'
'Tatmin olma yolunda önemli bir adım'
Su TV'nin sahibi Yalçın Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan'ın düzenlediği iftara katılan, Alevi Çatıştayları'nda yer almış bir isim. Özdemir, Davutoğlu'nun verdiği mesajlardan tatmin olup olmadığı sorusuna, 'Tatmin olma yolunda önemli bir adım' diye yanıt verdi. 1925'te kapatılan dergâhlara müzeye dönüştürülmeleri nedeniyle Alevilerin para vererek girmesini 'cumhuriyet tarihinin en büyük zulmü' olarak tanımlayan Özdemir, 'Bu zulüm bugün son buldu' dedi. Özdemir Al Jazeera'ya şunları söyledi:
'Dersim vakasına Sayın Başbakan'ın değinmiş olması, cumhuriyet tarihi boyunca bu devletin ötekileştirdiği Aleviler ile beriki olma halini meydana getirmek için önemli bir adım attı diyelim. Bunun devamının geleceğini umuyorum. Madımak ile ilgili çok önemli bir açıklama yaptı. İlk defa müze olma statüsünün verilebileceğini söyledi. 'Müze olmalıdır' da dedi. Bu iki tane çok önemli, tatmin olma yolunda tüm alevilerin dikkatini çekebilecek, alevi toplulukları hükümetle, devletle birbirinin derdini anlama, hemhal olma yolunda önemli bir adımdı diye düşünebiliriz.'
Özdemir de Alevilerin çözülmesini bekledikleri en önemli sorunlarının cemevlerinin statüsü olduğunu söyledi.
'Bir yıla kalmadan, seçimlere kadar hallolması lazım, Dergâhlar, Tekkeler ve Zaviyeler üzerindeki 677 sayılı kanunun - özellikle de Anayasa hükmüdür devrim kanunları arasında sayılır - özellikle bu yasağın kaldırılması ve alevilerin ibadethanelerine kavuşması gerekiyor. Hep Türkiye'de çarpıtma konusu olur, cemevleri alevilerin ibadethanesiymiş gibi algılattırılır, 90'lardan sonra. Dergâh, Tekke ve Zaviyeler yasağının üzerine eksik ayak oturtulacak bir şeydir. 10 yıldır söylediğim bir şey vardır, Alevilere yeni ibadethane icat etmenin anlamı yok. Alevilerin ibadethaneleri zaten vardı, ziyaretgâhları zaten vardı, türbeleri ve dergâhlarıydı. Şahkulu Sultan Dergâhı 900 yıllık bir dergâhtır, Abdal Musa'nın Tekkeköy'deki Dergâhı 800 yıllık dergâhtır. Alevileri dergâhlarıyla buluşturmak onlara yapılabilecek en büyük hizmettir. Tekke, Dergâhlar ve Zaviyelerin Yasaklanmasına ilişkin kanunun bir an önce kalkmasını bekliyorum ben bir yurttaş olarak.
'Mesajları yeterli değildi'
Hacıbektaşlı Eyüp Derdiyok ise Davutoğlu'nun mesajlarını yeterli bulmadığını söyledi. Aljazeera'ya 'Bir ışık görmedim' diyen Derdiyok'a göre Davutoğlu 'belli kelimelerle kırmızı çizgileri aşmayacağız' mesajı verdi.
'Mesajları yeterli bulmadım. Olumlu mesajlar vardı fakat yeterli değildi. . Örneğin 4 artı 4 eğitim sistemiyle bütün Alevi çocuklar sünnileştirmeye tabi tutulurken, bu dile getirilirken hâlâ bununla ilgili bir adım atılmadı. Yani şunu diyor 'Getirin sizinkini de öğretelim'. Biz diyoruz ki 'Hayır, mecbur olmaz.' Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de aynısını söylüyor. Kimseye din öğretemezsiniz öyle. İnsan isterse öğrenir, istemezse öğrenmez. Bizim en temel konularımızdan biri bu. Zorunlu din dersleriyle bütün alevi çocuklarına sünniliği öğretmek. Devlet hâlâ aynı politikadan vazgeçmiyor. Cemevlerinin ibadethane olmasını şöyle söylüyor 'Eninde sonunda Ehl -i Beyt'e inanan, 12 imama inanan yine aynı yola çıkacaktır'. Ne demek istiyor? Sünniliğe çıkacaktır kardeşim, siz bu sevdadan vazgeçin demek istiyor. Orada da bir sıkıntı var. Olumlu mesajlar var ama yeterli mesajlar yok.'
'İnşallah konuştuklarını yaparlar'
Al Jazeera'ye konuşan Hacıbektaş'lı Mehmet Gültaş ve Tülay Şahin ise, Başbakan'ın konuşmasından memnun olanlardan. Tülay Şahin, 'Hiç beklemiyordum ama iyiydi' dedi. Özellikle din dersi konusuna çözüm bulunmasını istediğini söyledi. Mehmet Gültaş da 'İnşallah konuştuklarını yaparlar.' diye konuştu.
Kaynak: Al Jazeera