Görüş Bildir
Haberler
Aile Hekimi Nedir Ve Aile Hekiminizi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Aile Hekimi Nedir Ve Aile Hekiminizi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Benan Altunay
04.03.2014 - 14:39 Son Güncelleme: 04.03.2014 - 16:29

Daha birkaç yıl öncesine kadar bilmediğimiz ama yaklaşık 4 senedir uygulanan Aile Hekimliği, aslında daha önce mevcut olan fakat yetkileri ve faaliyetleri dar olan bir kavramdı. 2004 yılında pilot olarak seçilen sağlık ocaklarının bazılarında aile hekimliği hizmeti veriliyordu. “Sağlık Ocakları” şimdi “Aile Sağlığı Merkezi (ASM)” olarak adlandırıldı, peki aile hekimliği bizlere ne kazandıracak?

Aile Hekim’ini biraz tanıyacak olursak; uzman ya da pratisyen doktorlardan oluşan ve bunun dışında sertifika programı kapsamında eğitilen doktorlardan oluşuyor aile hekimliği kavramı. Görevleri ise, bulundukları alan içinde, sorumlu oldukları ailelerin temel ihtiyaçlarını belirlemek ve onlara çözüm üretmektir.

Aile hekimleri hastalarını sadece tedavi etmekle kalmaz, onları hastalanmadan önce de korumaya çalışır. Bu amaçla kişiye yönelik koruyucu hizmetler içinde aşılama, yaşam tarzı değişiklikleri için danışmanlık yapma, bebek ve çocuk izlemi, gebe izlemi, aile planlaması hizmetlerini sunar. Salgın ve bulaşıcı hastalıklar varlığında aile bireylerini bilgilendirir ve koruyucu önlemlerin alınmasını sağlarken çevre sağlığı için gerekli önlemlerin alınması için yerel yönetimlerle işbirliği yapar. Koruyucu hekimlik aile hekimliğinde önemli bir yer tutar.

Aile hekiminizi öğrenmek ve hizmet alabilmek için, T.C. Kimlik numaranızla en yakın aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, il sağlık müdürlüğü ya da Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden aile hekiminizi öğrenebilir ve ikamet ettğiniz ASM’ler de TC.kimlik numaranızla aile hekiminizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

haber kaynağı: 724saglik.org/sağlık-haberleri

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın