Görüş Bildir
Haberler
ABD Casus Uçakla Telefon Dinledi

ABD Casus Uçakla Telefon Dinledi

Wall Street Journal Gazetesi'ne göre; ABD Adalet Bakanlığı, casus uçaklarla ülkenin büyük bir bölümünde cep telefonlarını dinledi. Bakanlık, 'Sadece suçluları dinledik' dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) dünya liderlerinin cep telefonlarını dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından bu kez Adalet Bakanlığı'nın ismi, gizli izleme ve dinleme faaliyetlerine karıştı. Adalet Bakanlığı'nın casus uçaklarla ülkenin büyük bir bölümünde cep telefonlarını dinlediği iddiası ortaya atıldı. Adalet Bakanlığı iddiayı yalanlamazken, Wall Street Journal Gazetesi'ne konuşan bir bakanlık yetkilisi casusluk faaliyetini savundu.

Gazetenin haberine göre; 2007'de kullanılmaya başlanan programda ülkedeki en az 5 metropoldeki havalimanında konuşlanan Cessna uçaklarıyla casusluk faaliyetleri yürütülüyor. Program kapsamında uçaklara monte edilen ve baz istasyonu işlevi gören cihazların uçuş yapılan bölgedeki tüm cep telefonlarının sinyallerini toplayarak telefonlardaki konum bilgileri dahil tüm verilere ulaştığı belirtildi.

Baz istasyonu gibi casus uçağı

Uçaklardaki sistem bir baz istasyonu işlevi görüyor. Cep telefonlarının otomatik olarak civardaki en güçlü sinyali veren baz istasyonuna bağlandığından, casus uçaktaki sisteme bağlanıyor. Adalet Bakanlığı yetkilileri, programı yalanlamazken, sadece suçluların takibi amacıyla kullanıldığı savunulan sistemle bölgedeki tüm telefonların verilerinin toplanabildiği belirtiliyor.

Daha önce de ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski Sistem Analisti Edward Snowden, NSA'nın dünya genelindeki dinleme ve izleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış ve bu faaliyetler büyük tepki çekmişti.

  • Wall Street Journal, AA
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/abd...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0