Görüş Bildir
Haberler
AB Türk Fındığında Kontrolü Kaldırdı

AB Türk Fındığında Kontrolü Kaldırdı

Batuhan
30.12.2021 - 12:38

Avrupa Birliği, Türk fındığı ithalatında 2002 yılından bu yana uygulanan zorunlu aflatoksin kontrollerine son verdi. Karar hem ihracatçı hem de üretici cephesinde sevinçle karşılandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AB, Türk fındığı ithalatında 2002 yılından bu yana uygulanan zorunlu aflatoksin kontrollerine son verdiğini duyurdu.

AB'nin 17 Aralık tarihli resmi gazetesinde yayımlanan tüzük değişikliğinde, “Türkiye menşeli fındık ve fındık mamullerinde, aflatoksin riskine yönelik AB gerekliliklerine sağlanan uyum seviyesinin yeterli olması ve bu çerçevede yükseltilmiş kontrol seviyesine artık ihtiyaç duyulmadığı” ifadelerine yer verildi.

Karar hem ihracatçı hem de üretici cephesinde sevinçle karşılandı.

"Aflatoksin derdi bitti"

"Aflatoksin derdi bitti"

KFMİB Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, Avrupa’nın kendi fındığını daha değerli kılması için aflatoksin konusunu çok önemsediklerini söyledi.

Gelişmenin önemine dikkat çeken Şenocak, 'Başta üretici olmak üzere tüm paydaşların başarısı. Bundan sonra önemle, dikkatle, hep birlikte mecburi kontrollerin bitmesini lehimize çevireceğiz. Ancak konuya, mecburi kontroller sona erdi, aflatoksin derdi bitti gözüyle bakmamamız lazım” dedi.

"Bundan sonra rastgele kontrol yapılacak"

"Bundan sonra rastgele kontrol yapılacak"

Fındıkta bundan sonra rastgele kontrol olacağını belirten Şenocak, “Zorunlu kontrol kalktı dediğimiz zaman, fındıktaki aflatoksin kontrolü kaldırıldığı gözüyle bakmamak lazım. Hem Avrupalı alıcılar hem bizler aflatoksin kontrollerimizi devam ettiriyoruz. Bundan sonra rastgele kontrol olacak. Bugüne kadar verdiğimiz mücadeleyi bundan sonra da sürdürmemiz lazım” diye konuştu.

Fındığın nemi seven bir ürün olmadığını, hem toplanma hem de depolanma aşamasındaki kuralları uygulamaya devam edilmesi gerektiğini belirten Şenocak, fındıkların naylon çuvallarda muhafaza edilmemesi, kurutma aşamasında havalandırılması gerektiğini, sıhhi depolarda bekletilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın