9 Madde ile Seçim Öncesi Algı Yönetiminden Sıyrılmanızı Sağlayacak Oyun Teorisi
Teknolojinin ve bilimin son yüzyıldaki hızlı gelişimi ile kendini her platformda daha da belirgin bir biçimde hissettiren rekabet kavramı, siyasi arenada da daha belirgin bir biçimde baş göstermiştir.
Oyun Teorisi, etkileşimli karar alma süreçlerinde etkin bir yöntemdir. Karar alma süreçlerinde Oyun Teorisi'nin kullanılması ile karar vericiler, karar alma süreçlerinde kendi avantaj ve dezavantajlarını görebildikleri gibi, verecekleri karar sonucunda rakiplerinin bu kararlardan nasıl etkilenebileceklerini ve karşı hamle olarak ne tür kararlar verebileceklerini tahmin edebilmektedir.
Yani kısaca Algı Yönetimi: Yalanların cafcaflı bir şekilde anlatılma sanatıdır..
1. Teoremin Yaratıcısı: John van Neumann.
2. Genel Sınırlarıyla Oyun Teorisi.
3. Algı Yönetimi: Bir Şeyi Uygun Bir İddiayla Açıklama Sanatıdır.
4. Nash Dengesi
5. Akıl Oyunlarından Bir Kesit: Bardaki Sarışın
6. Sosyal Yaşamda Algı Yönetimi.
Algı Yönlendirmesine Bir Örnek
7. Siyasal Anlamda Algı Yönetimi.
8. Devletler İçin Algı Yönetiminin Önemi..
9. Algı Savaşlarının Yeni Mecrası: Sosyal Medya.
Sosyal ağlar üzerinden yayınlanan herhangi bir bilgi, anında küresel boyutta yayılma ve kitleleri etkileme gücüne ulaştı. Dolayısıyla sosyal medya, algı yönetiminin en etkili ve en eğlenceli silahlarından biri oldu. Kitle iletişim teknolojilerinin bireylere rahatlıkla ulaşabilmesinin doğal bir sonucu olarak da hedef alınan kitleleri etkilemek çok daha kolay hale geldi.
Bu bağlamda sosyal medya, “ortaya çıkaran sebep” olmaktan ziyade “kolaylaştırıcı/şekillendirici” rolüyle karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle, kendi menfaatleri doğrultusunda algı oluşturmak isteyenler tarafından kurgulanan bilgilerin medyada sürekli tekrarlanması ile hedef kitlelerin hem algıları yönlendirilmekte hem de zihinleri, düşünceleri şekillendirilmektedir.
Peki sonuç olarak, sizler algı yönetimine maruz kaldığınızı düşünüyor musunuz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!