Görüş Bildir
Haberler
Asırlık Bilişim Tarihi

Asırlık Bilişim Tarihi

Ahmet Ökdem
16.06.2017 - 13:05

Hepimizin bildiği gibi bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri halini aldı...

Bilgisayarlara ve teknolojiye olan bu bitmek tükenmek bilmeyen arzumuz, evimizde elimizde cebimizde bilgisayarlar yaratılmasına olanak sağlamıştır.

Bu içerikte her gün sıklıkla kullandığımız bu yazıyı dahi okurken ihtiyaç duyduğumuz modern bilgisayarların detaylara fazla takılmadan yüzeysel tarihini ele alıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1940's ENIAC Modelleri

1940's ENIAC Modelleri

Tarihe adım adım ilerlerken hepimizin adını mutlaka bir kezde olsa duyduğu 'ENIAC' ile başlıyoruz.

  • Bilgisayarlarla ilgili her kitapta hesap makineleri bilgisayarların atası olarak anlatılıp durulur ve ilk bilgisayarın ENIAC (Electrical Numerical Integrator And Calculator) olduğu söylenir fakat nasıl üretildiği neye benzediği konusunda hiçbir bilgi verilmez. Aslında ENIAC‘dan önce 1942 yılında Atanasoff/Berry Bilgisayar (ABC)  iki araştırmacı isimlerini verdikleri bir dijital elektronik bilgisayar üretmişti fakat programlanabilir değildi, sadece lineer denklemler hesaplamada kullanılıyordu.  ENIAC programlanabilir, genel kullanıma yönelik ilk bilgisayar olduğu için modern bilgisayarların atası olarak kabul edilir.

1950's LEO Modelleri

1950's LEO Modelleri

Dönemin ilk iş bilgisayarı olarak adlandırılan bilgisayar modelleridir, ENIAC ile kıyaslanması dahi düşünülmemelidir.

  • İngiltere’de J. Lyons and Co. firması restoran zincirleri bulunan yiyecek üretimi yapan gıda sektöründe faaliyet yapan bir firmaydı. Çalışma metodlarını geliştirmek için araştırmalarda bulunan firma yöneticileri ilk önce amerika ENIAC’ın geliştiricilerinden biriyle tanıştılar ardından İngiltere’ye döndüklerinde ENIAC’dan ilham alınarak üretilmekte olan EDSAC’ın geliştiricileriyle tanıştılar. Ancak EDSAC’ın tamamlanması için mali destek gerekiyordu ve şirket olarak ileride kendi kullanımları için bilgisayar üretilmesi konusunda EDSAC bilgisayarının geliştiricileri ile anlaşarak EDSAC bilgisayarının tamamlanması için gerekli mali desteği verdiler ve EDSAC 1949 yılında tamamlandı. Ardından yapımına başlanan LEO I (Lyons Electronic Office I) 1951 yılında devreye alınıp şirketin fırın departmanı için hesaplamalara başladı.

  • LEO I’i daha sonra LEO II ve LEO III takip etti ve LEO serisi bilgisayarlar 1981 yılına kadar kullanıldı.

1960's IBM Modelleri

1960's IBM Modelleri

İkinci Jenerasyon Bilgisayarlar olarak da adlandırılan IBM Bilgisayarları 1955 ve 60'larda etkili olmuştur.

  • 1947 yılında ilk transistörün Bell Telefon Laboratuarlarında bulunmasıyla bilgisayarların boyutunun küçülmesi için en büyük adımlardan biri atılmış oldu.Vakum tüplerinin yerini transistörlerin almasıyla bilgisayarlar daha az enerji ve ısı üretmeye başladı ve bugünün standartlarına göre çok fazla da olsa ilk jenerasyon bilgisayarlara göre çok daha az yer kaplamaya başladı. 1956 yılında IBM 350 RAMAC adlı ilk disk sürücüsünü üretti ve depolama sistemleri açısından önemli bir mihenk taşı oldu.

1970's IBM S Modelleri

1970's IBM S Modelleri

Bilgisayarların günümüz teknolojilerine yakınlaşmaya başladığı o zaman için olağanüstü yenilik sayılan IBM S modelleri ayrı bir dönem olarak ele almak daha doğru olacaktır. Zaten 1950 yılından sonra IBM ağırlıklı gelişmeler gösteriyor bilgisayarlar..

  • 1958 yılında Texas Instruments firmasından Jack Kilby ilk entegre devrenin yani mikroçipin tanıtımını yaptı. Yarı iletken silikondan devrelerin yapımı hem boyutların daha küçülmesine hem de daha pratik bir şekilde üretime olanak sağladı. Böylelikle bir mikroçipe çok daha fazla transistör yerleştirmek mümkün oldu, transistör sayısı artınca da bilgisayarlar daha hızlı işlem yapmaya başladı.

  • IBM System/360 veya (S/360) 1964 yılında üretildi. IBM S/360 hem küçük işletmelerin hem de büyük işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir şekilde ölçeklendirilebilir bir mimariye sahipti yani bilgisayarın gücü ihtiyacınızı karşılayamadığı zaman güncel deyimle Upgrade etmek yani yükseltmek mümkündü. Saniyede 1.800 ila 34.000 komut işleyebilen S360 modellerinin en hızlı S/360 modeli  en yavaş olanından 50 kat daha hızlı çalışıyordu ve bellek seçenekleri 8 KB’den başlayıp 8 MB’ye kadar uzanıyordu. Depolama seçenekleri ise 256 KB ile 1024 KB arasında değişiyordu.

1980's Altair Modelleri

1980's Altair Modelleri

Kişisel Bilgisayarlar diyebileceğimiz sürece yaklaşan model olan Altair modeller Mikrobilgisayarlar olarak adlandırılmıştır.

  • İşte 1975 yılındaki bu ortamda ortaya çıkan ilk kişisel bilgisayar Altair 8800 sadece 475 $ gibi düşük bir maliyetle sizi bilgisayar sahibi yapıyordu. Altair 8800 bilgisayarınızı oluşturmanız herşeyi içeren bir kit halinde geliyordu, kitin içerisinde ise “herhangi bir elektronik dergisinde inşa projesi olarak sunulan en güçlü bilgisayarı” oluşturmak için gerekli kurulum talimatları, metal kasa, güç kaynağı ve diğer tüm gerekli kartlar ve bileşenler bulunuyordu. Altair 8800 2Mhz hıza sahip Intel 8080 işlemci içeriyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda

1990's Apple Modelleri

1990's Apple Modelleri

Evet artık hepimizin bildiği modelleri duymaya başlıyoruz, Steve Jobs ve ekibi tarafından kurulan Apple şirketine ait Apple I ve Apple II modellerine yüzeysel inceleme yapacağız.

  • 1977 yılında tüm zamanların en popüler bilgisayarlarından olan Apple II üretildi, aslında Apple I‘den çok fazla üstün olmasa da 6 renk destekleyen monitörü, klavyesi, floppy disk kontrolörleri ve 8 adet genişleme yuvası büyük bir fark yaratıyordu. Aynı zamanda Compucolor 8001 (1976)‘in ardından gelen Apple II ilk renkli bilgisayarlardan biriydi.

  • Ancak Apple II’nin satış patlamasını asıl sağlayan 1979 yılından itibaren Apple II ile beraber gelen Excel programının atası olan VisiCalc idi. VisiCalc sayesinde kolaylıkla oluşturulan elektronik tablolar iş dünyası için bir çığır açmıştı ve sadece VisiCalc bile Apple II bilgisayarlar için bir tercih sebebiydi

2000's Macintosh Powerbook ve Laptop Modelleri

2000's Macintosh Powerbook ve Laptop Modelleri

2000 yıllarının az önceleri ve az sonraları olmak üzere bu dönemde Laptop yani Dizüstü bilgisayarlar dönemini ele alıyoruz.

  • Grafiksel kullanıcı arayüzü hem Apple hem de Microsoft’un Windows’u yayınlamasıyla gelişmeye günümüze kadar devam etti ve halen daha geliştirilmekte. Aslında buraya kadar size aktaramadığım bir çok bilgisayar var, şahsen üretilen her yeni bilgisayarı teknolojide bugüne kadar ulaşmamızda bir adım olarak görüyorum. Son olarak 1991 de üretilen modern laptopların ilk örneği olan Macintosh Powerbook
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın