Görüş Bildir
Haberler
7 Maddede Atatürk’ün Gençlere Armağan Ettiği Bayram 19 Mayıs 1919'un Hikayesi

7 Maddede Atatürk’ün Gençlere Armağan Ettiği Bayram 19 Mayıs 1919'un Hikayesi

19 Mayıs 1919..

Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak için Samsun'a ayak bastığı tarih, O'nun aynı zamanda ''doğum günüm'' dediği gün.

1. Birinci Dünya Savaşı sona ermiş. Memleketin her yanı işgal halinde. Almanlar, İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar ülkeyi bölüşmek için çeşit çeşit kurgular peşinde.

Kısacası 'hiç kurtuluş yok' denilecek bir fotoğraf karesi gibiyken topraklarımızın hali, Atatürk'ün Samsun'a gitmesine bugün neden 'bir güneş doğdu' diyerek bahsettiğimizin bir hikayesidir bu.

2. Ülkenin dört bir yanı işgaldeyken, sadrazamlık görevi yapan Damat Ferit Paşa da yönetime geçmiş İngilizlerden Türklerin Pontuslara karşı olan direnişinin engellenmesi için emir alır.

Bu görevi tamamlaması için de Mustafa Kemal'i 9. Ordu Müfettişliği'ne atar. Amaç şudur; Türklerin Pontuslara karşı başlattığı o direnişi engelleyip Türkleri dağıtmak.

3. Dehasıyla çağlar sonra bile konuşulan Mustafa Kemal Atatürk ise İngilizlerin baskı kurduğu Damat Ferit Paşa hükümetinden aldığı emri, tam tersi şekilde gerçekleştirebilmek için rütbeli silah arkadaşlarıyla birlikte Anadolu'ya en hakim olabilecekleri yere; Samsun'a doğru yola çıkmaya karar verirler.

İşgalci İngilizlerin talimatıyla verilen bu görevi, Mustafa Kemal vatanın ve milletin kurtuluşu için kullanacak ve asıl direniş hareketlerini örgütleyerek kurtuluş mücadelesini daha da organize bir şekilde yürütecektir.

4. Atatürk ve silah arkadaşları 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılmıştır.

Yola çıkarken bir asker kimliğinde olan Atatürk, Samsun'a vardıklarında asker kimliğini bir tarafa bırakıp bir sivil olarak hareket etmeye karar vermiştir.

5. Genelgeler yayınlanarak milli mücadelenin, birlik olmanın gerekliliği kulaktan kulağa yayılmış ve savaştan çıkmış halk Mustafa Kemal'in ışığından güç almıştır.

Artık korkacak bir şey kalmadığını anlayan Anadolu halkı birlik olmuş ve işgale dur diyecekleri o destanı yazmaya işte bu kutlu günde karar vermişlerdir.

6. 19 Mayıs işte böyle efsanevi bir kurtuluşun başlangıç tarihidir ve bu en önemli günü Atatürk "en büyük umudum" dediği gençlere bu sebeple armağan etmiştir.

Tüm Türk gençliğinin bu yüce armağanına her baktığında vatanını korumanın, onun için birlik olmanın nasıl bir şey olduğunu hissetmesi için.

7. Bu gün öyle büyük bir tarihtir ki; Atatürk aynı zamanda 19 Mayıs'tan "doğum günüm" diye bahseder. Fakat gençlere armağan ettiği bu yeni bir çağ açan günün kutlamalarına ömründe sadece 1 kere katılabilmiştir..

'Bir gün ulusu sizin gibi beni anlamış gençliğe bırakacağımdan çok memnun ve mesudum.' diyerek.

Türkiye'nin Geleceği Gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı Kutlarız.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
25
7
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın