onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
46 Kiloya Düşen Seren Serengil'in de Hastalığı Olan Dumping Sendromu Nedir? Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Var mı?

46 Kiloya Düşen Seren Serengil'in de Hastalığı Olan Dumping Sendromu Nedir? Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Var mı?

Buse
29.12.2020 - 11:30

Ünlü sanatçı Seren Serengil’in bir süredir yaşadığı rahatsızlık magazin gündeminde yer almış ve sosyal medyada sıkça konuşulmuştu. Seren Serengil, hastalığı hakkında yaptığı açıklamalar sonrasında Dumping Sendromu olduğu ortaya çıkmış, belirtileri, tedavisi gibi pek çok detay araştırılmaya başlanmıştı. Peki Dumping Sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Seren Serengil’in hastalığı Dumping Sendromu tedavisi var mı? 

İşte detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dumping Sendromu Nedir?

Dumping Sendromu Nedir?

Midenin bir bölümünün ya da tamamının alındığı ameliyatlar veya gastrik bypass operasyonu sonrası ortaya çıkabilen 'Dumping Sendromu', midenin çok hızlı boşalması ile karakterize bir semptom olarak tanımlanabiliyor. Midenin küçültülmesi sebebi ile mide, bağırsaklara daha yakın bir hal alır. Hastanın ameliyat sonrasında şeker içeren besinler tüketmesi halinde, gıdaların bağırsaklara gitmesinin ardından sindirime uğrayarak bağırsaklardaki damarlar tarafından emilimi gerçekleşir.

Genel olarak gıdalar tüketildikten yaklaşık 2 ile 3 saat aralığında ince bağırsağa ulaşmaktadır. Dumping Sendromu yaşayan kişilerde bu süreç 10 ile 30 dakika aralığında gerçekleşir ve kişilerde ishal, kramp gibi semptomların oluşmasına sebep olur.

Dumping Sendromunun oluşma süresi her hastaya göre değişkenlik gösterebiliyor. Bazı hastalarda bu belirtiler 3 saat sonra bile oluşabilir. Bu sebeple Dumping Sendromu, Erken Dumping Sendromu ve Geç Dumping Sendromu olarak ikiye ayrılıyor.. Dumping Sendromu genellikle diyet değişiklikleri ile tedavi edilebilir fakar ağır bir şekilde Dumping Sendromu yaşayan kişilerde bu durumun tedavisi için cerrahi ya da ilaç tedavisi uygulanabiliyor.

Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Dumping Sendromu hastaya, sendromun tipine ve semptomlara göre değişkenlik gösterebiliyor. Belirtiler genellikle yemeklerden hemen sonra meydana gelir. Meyve şekeri yani fruktoz, sofra şekeri yani sükroz açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi ise ortaya çıkma ihtimali de yüksek. Bazı hastalar Erken Dumping Sendromu ve Geç Dumping Sendromu belirtilerini bir arada yaşayabiliyor.

Başlıca Belirtiler;

Baş dönmesi

ishal

Kalp atış hızında artış

Şişkinlik

Ciltte meydana gelen kızarma

Mide bulantısı

Kusma

Kramp

Mide ağrısı

Geç dumping sendromu belirtileri:

Terleme

Açlık hissi

Titreme

Yorgunluk

Baş dönmesi

Konsantrasyon olamama

Güçsüzlük

Dumping Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Dumping Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Mide Boşalma Testi: Bu test hastanın midesinin yemekten sonra yaklaşık 1 ile 4 saat içerisinde ne kadar boşalmış olduğunu ölçer.Test uygulamasının hemen öncesinde radyoaktif maddeler içeren bir öğün tüketilir. Özel bir tarayıcı aracılığı ile besinin sindirim sistemindeki hareketleri incelenir.

Radyolojik Testler: Bu testte hastaya baryum verilerek ve baryumun sindirim sistemindeki hareketli anlık olarak izlenir. Bu test ile bağırsaklarda meydana gelebilecek tıkanıklıklar net olarak gözlemlenebiliyor.

Gastroskopi: Ucunda kamera ve ışık kaynağı bulunan ince bir endoskop ile sırası ile yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı incelenerek herhangi bir probleme sebep olabilecek farklı tıbbi sorunlar araştırılır.

Glukoz Tolerans Testi: Minimum sekiz saatlik açlık süresi sonunda kan alınır ve kan şekeri değerine bakılır. Hemen arkasından içeriğinde glukoz bulunan sıvı içirilir. Yaklaşık 3 saate kadar olan süre içerisinde hastadan her 30 dakikada bir kan örneği alınır. Bu test ile vücudun kan şekerini düzenlemek için insülini ne şekilde kullandığı test ediliyor.

Dumping Sendromu Tedavisi Var Mıdır?

Dumping Sendromu Tedavisi Var Mıdır?

Tedavi süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Çoğu hastalarda diyet değişiklikleri ile tedavi gerçekleştirilebilirken, bazı hastalarda ise Dumping sendromunun ağır seyretmesinden dolayı cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi uygulanabilir. Diyetlerde genellikle az az ve sık sık yemek yemeleri tavsiye edilir. Glisemik indeksi düşük olan gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.

Dumping Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dumping Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dumping Sendromu tedavi edilmezse beraberinde farklı komplikasyonlara sebep olabilir. Bu komplikasyonlar sonucu oluşabilecek rahatsızlıklar:

Afferent loop sendromu: Ağrı ile beraber ani bir kusma gerçekleşir. Kusma fışkırma şeklindedir. Ağrı ise kusma ile beraber geçer. Tedavi edilmezse B12 vitamini eksikliği ile anemi ya da malabsorbsiyon gelişir. Tedavisi cerrahidir.

Efferent ans sendromu: İnternal fıtıklaşmaya bağlı bir durumdur. Hasta gıda ve safra karışımı bir sıvı kusar. Yine cerrahi tedavi gereklidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Eğer siz de Dumping Sendromu belirtileri yaşıyorsanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın