35 Adımda El ve Vücut Hareketleri Hangi Ülkelerde Ne Anlama Geliyor?
Sözel olmayan davranışların pek çoğu kültürlere özgüdür. El, göz ya da vücudumuzun kalanıyla bir şeyler anlatmak ya da bir mesaj vermek için yaptığımız bazı hareketler, bazı kültürlerde hiçbir anlam ifade etmeyeceği gibi bazen de tam tersi anlamlara gelip bizi zor durumda bırakabilir. Farklı kültürlerden insanlarla iletişime girdiğimizde sözel olmayan davranışlardaki bu tip değişiklikler çeşitli yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. Bu kültürel farklılıklar nelermiş bir bakalım da sonra, “Aman efendim ben o hareketin Aborijin kültüründe bacıya sövmek anlamına geldiğini nereden bileyim, bir insan evladı bu şekil dövülür mü?” falan olmasın.
1. 👌
2. Buna karşılık bu hareketin Japonya'da anlamı "para"dır.
3. Fransa'da "sıfır" anlamına gelir.
4. Meksika'da "seks" demektir.
5. Etiyopya'da, Brezilya'da ve bazı Avrupa ülkelerinde "eşcinsellik" anlamında kullanılır.
6. 👍
ABD'de ve pek çok Batı kültüründe 'tamam' anlamına gelir. Özellikle Fransa'da 'harika' anlamı da taşır.
7. Buna karşılık bu hareket Japonya'da "erkek arkadaş" demektir.
8. Güney Amerika, Irak, Afganistan ve İran'da ise "hadi oradan" anlamına gelir.
9. Türkiye'de izah işareti de dediğimiz bu hareket İtalya'da "WTF" yani "Ne söylemeye çalışıyorsun azizim" anlamındadır.
10. İspanya'da "iyi", Tunus'ta "biraz yavaşla", Malta'da "iyi birine benziyorsun ama aslında kötüsün", Mısır'da "1 dakika" demektir.
11. 🙄 Göz Teması
Amerikan kültüründe göz temasına önem verilir. İnsanın gözünün içine bakmayan birisinin kaçamak davrandığı hatta yalan söylediği düşünülür.
12. Dünyanın pek çok yerindeyse, özellikle kendinden üst kademede olan birisiyle göz teması kurmak saygısızlık kabul edilir.
13. Nijerya'da, Porto Riko'da, Tayland'da çocuklara öğretmenleriyle ve diğer yetişkinlerle doğrudan göz teması kurmaması öğretilir.
14. Kızılderililer'de Cheroke, Navajo ve Hopi kabilelerinde de göz temasından olabildiğince kaçınılır.
15. Japonlar Amerikalılara oranla çok daha az göz teması kurarlar. Buna karşılık Araplar göz temasını diğer kültürlerde rahatsızlık verici bulunabilecek kadar fazla kullanırlar.
16. 🎎 Kişisel alan ve temas
Toplumlar, insanların birbirlerine çok sık dokunduğu ve yakın durduğu temas oranı yüksek kültürler ve kişisel alanın korunduğu ve birbirlerine daha az dokundukları temas oranı düşük kültürler olarak ikiye ayrılır.
17. Orta Doğu ülkeleri, Güney Amerika ülkeleri ve Güney Avrupa ülkeleri temas oranı yüksek kültürlerdendir.
Kuzey Amerika ülkeleri, Kuzey Avrupa ülkeleri, Asya ülkeleri ve Kızılderili halkları ise temas oranı düşük kültürlerdir.
18. 👬 Kore ve Mısır'da erkekler ve kadınlar kendi cinsiyetlerinden olan arkadaşlarıyla el ele tutuşabilir, kol kola girebilir, diz dize yürüyebilirler. Bu davranışlar hiçbir cinsel ima taşımaz.
19. ABD'de ise bu tip davranışlara özellikle erkekler arasında oldukça nadir rastlanır. Farklı anlamlar yüklenir.
20. İngiltere'de kraliçe dokunulmazdır. First Lady Michelle Obama'nın Kraliçe Elizabeth'in sırtına elini koyması İngiltere'de büyük bir diplomatik saygısızlık olarak değerlendirilmiştir.
21. Biz kolunuzu sabit tutup elinizi aşağıya doğru salladığımızda "gel" demiş oluyoruz. Hindistan, Filipinler, Vietnam gibi bazı ülkelerde de bu anlamda kullanıyor.
Ancak bu hareket; İngiltere, Avustralya, ABD ve Kanada gibi pek çok ülkede tam tersi anlama geliyor ve 'git' demek için kullanılıyor.
22. ✌ Barış işareti olarak bilinen bu hareket neredeyse tüm dünyada benzer anlamlara sahipken avuç içi surata bakacak şekilde yapıldığında Avustralya'da hareket çekmek anlamına geliyor.
1992 yılında Avustralya'nın başkenti Canberra'yı ziyaret eden George H. W. Bush bu hareketi yaptığında büyük tepki çekmiş ve kırılan en büyük diplomatik potlar listesine adını yazdırmıştır.
23. Baş sallamak
ABD'de, Türkiye'de ve pek çok kültürde başı yukarı aşağı sallamak 'evet', sağa sola sallamak 'hayır' anlamına gelir.
24. Buna karşılık Afrika'nın bazı bölümlerinde ve Hindistan'da bunun tam tersi geçerlidir. Başı yukarı aşağı sallamak "hayır, sağa sola sallamak "evet" anlamındadır.
25. Kore'de ise başı iki yana sallamak "bilmiyorum" demektir.
26. Bulgarlar başlarını geriye attıktan sonra tekrar düz konuma getirerek bir konuya katılmadıklarını anlatırlar. Oysa bu pek çok kültürde "anlaştık" demektir.
27. 🤘🏼 Devil horns ya da horned hands denilen metal müzik dinleyicilerinin bu hareketi de tehlikeli olabilir.
Bu hareket; İtalya, Kolombiya, Portekiz, Brezilya ve İspanya'da 'eşin seni aldatıyor' anlamında kullanılıyor.
28. İşaret parmağı kıvrılarak yapılan gel hareketinin her kültürde aynı anlama geldiğini sanıyorsanız aman dikkat.
Filipinler'de sadece köpekleri çağırmak için yapılan bu hareket yüzünden başınız derde girebilir.
29. Nah işaretinin anlamı Türkler için malum. Ruslar, İtalyanlar ve Kore Savaşı sırasında Türkler'den öğrendikleri söylenen Koreliler de bu hareketi aynı anlamda kullanıyor.
30. Roma kültüründe ise bereket, bolluk, iyi şans gibi anlamlara geliyor.
31. Portekiz'de ve Yeni Zelanda'da iyi şanslar demek.
32. Türkiye'de pışşşık hareketi olarak bildiğimiz "çok beklersin" anlamına gelen hareket İtalya'da "mutabık olmak", "bir şeye katılmak" gibi anlamlara geliyor.
33. Düğümlenmiş parmakları biz küs olduğumuz zaman barışmak için kullanıyoruz. İngilizce konuşulan pek çok kültürde "iyi şanslar" anlamına geliyor
Vietnam'da ise anlamı 'vajina'...
34. Türkler acıktıklarını göstermek için karınlarını ovalarken İtalyanlar parmaklarını birleştirip karınlarının yan tarafına vuruyor. Japonlar ise parmaklarını chopstick gibi yapıp yüzlerine götürüyor.
35. 🖕 Bu ise tüm kültürlerde aynı anlama geliyor.
'Niye ıslak odun alıp da geldiniz, ben bunu Chauilla kabilesindeki anlamıyla 'hürmet göstermek' manasında kullandıydım' diye kıvırmaya çalışsanız da kimse yemez, haberiniz olsun.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
oha MİNHO *-*
evet :)
#13 hangi porno filminden alındı acaba :D
15. Japon değil Koreli kendisi Choi Minho