Görüş Bildir
Haberler
31 Mayıs: Bir Gün Üç Eylem

31 Mayıs: Bir Gün Üç Eylem

adem kara
30.05.2014 - 14:19

Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü, Gazze rotasındaki Mavi Marmara gemisine yapılan baskının anması ve Ayasofya’ nın yeniden ibadete açılması için sabah namazı. Üç gösteri de 31 Mayıs'ta.

Gezi Parkı yıldönümü

Taksim Dayanışma Platformu Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıldönümü için eylem çağırısı yaptı. Buluşma saati 19.00.

Katılımın boyutu bilinmiyor ancak polis şimdiden Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çevresinde tedbir almaya başladı. Taksim’e giden tüm yolların kapatılması ve 1 Mayıs eylemindeki gibi geniş bir güvenlik çemberi oluşturulması bekleniyor.

28 Mayıs 2013’te, Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasına engel olmak isteyen bir grup parkta oturma eylemi başlattı. 31 Mayıs sabah 05:00’te burada oturan insanlar biber gazı ile cop kullanılarak ve çadırları yakılarak parktan uzaklaştırıldı. Sonrasında kitlesel olarak Türkiye’nin dört bir tarafında yayılan eylemlerde 7 sivil ve 1 polis hayatını kaybetti. Yüzlerce kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

İHH Mavi Marmara anması

İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı), Mavi Marmara baskınının dördüncü yıldönümünde saat 17:00’de Sultanahmet Meydanı’nda toplanılmasını istedi. Sultanahmet'te toplananlar daha sonra Mavi Marmara gemisinin Gazze yolculuğuna başladığı Sarayburnu'na noktaya yürüyecek.

Burada sinevizyon gösterileri ve konuşmalar yapılacak. 31 Mayıs 2010 saat 04:30’da İnsani Yardım Vakfı'na (İHH) ait Mavi Marmara gemisi abluka altındaki Gazze’ye yardım götürmeye çalışırken saldırıya uğradı.

Mavi Marmara gemisi Gazze'ye doğru seyrederken İsrail komandolarının baskınıyla durdurulmuştu. Baskın uluslararası sularda gerçekleşti.

Baskın sırasında ve buna bağlı yaralanmalara bağlı 10 Türk hayatını kaybetti. Bu olayın ardından gergin olan Türkiye - İsrail ilişkileri kopma noktasına geldi.

Mavi Marmara baskınında sorumluluğu olan İsrailli yetkililer İstanbul'da gıyabi olarak yargılanıyor. Mahkeme, son duruşmada dört İsrailli için yakalama kararı verdi ve kırmızı bülten çıkarılması için ilgili makamlara yazı yazılmasına kararlaştırdı.

Ayasofya eylemi

İstanbul’un 1453’te Osmanlı İmparatorluğu tarafından alınmasının ardından camiye dönüştürülen Ayasofya 1935’ten bu yana müze olarak kullanılıyor.

Anadolu Gençlik Derneği, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için 31 Mayıs sabahı 04:00 te Ayasofya önünde toplanılmasını istedi. Ayasofya önündeki sabah namazını Kabe imamı Abdullah Basfar kıldıracak.

İstanbul Valiliği’nin gösteri ve miting için İstanbul'da Yenikapı, Kartal Meydanı ve Maltepe sahili dışında hiçbir yere izin vermeyeceğini açıklamamıştı. 31 Mayıs'ta yapılması planlanan üç eylem de bu yerler dışında kalıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/bir...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0