11 Maddeyle Hayatı Yavaş Yaşamayı Sevenlerin Başkenti: Gökçeada
Evet, evet. Gerçekten yavaş bir yerden bahsediyoruz; Gökçeada, bir cittaslow. Cittaslow nedir bilmeyenler için tarif etmek gerekirse kısaca; “yaşam kalitesini artırmak için hayatı yavaşlatma hareketi” diyebiliriz. Başta dedik, “Hızlı yaşa, genç öl” diyenlerdensen bu yazı senin için olmayabilir . Ama biz “yavaş ol, anın tadını çıkar” diyoruz ve Gökçeada’ya gidiyoruz.
1. Gökçeada’da kaliteyi yaşa.
2. Slow food ile yediğin içtiğinin bir kalitesi olsun.
Cittaslow’un yemek kültürüne sahip çıkmak amacıyla belirlenmiş özelliğidir. Her bir gıdanın doğal ve temiz olması, deniz ile dağın bereketi ile ada kentinde yediklerinizin kalitesini hissedersiniz.
3. Farklılıklara hoşgörüyle yaklaş, kucaklaş.
Farklı etnik kökenden gelen, birçok kültürün bir arada yaşadığı, yani farklılıklara kucak açan bir ada kentidir Gökçeada.
4. Milyonların arasında sıkışma. Sadece biraz alan, çok mu şey istiyoruz?
Trafik, kalabalık derken zamanımızın birçoğunu boşa harcadığımız yerlerden değil Gökçeada. Kendimize ait hem alanı hem de zamanı bize sunarak, hayatı dolu dolu yaşamamıza fırsat veriyor.
5. Fazla hız sağlığa zararlıdır.
Siz de zaman biraz yavaşlasa da tertemiz havayı derin derin içime çekip hissetsem diyorsanız Gökçeada tam da bunu sunuyor insana.
6. Türkiye’nin ilk ve tek su altı parkı Yıldızkoy Gökçeada’nın kuzeyinde yer alır.
Cittaslow’un bir diğer kriteridir doğal güzelliklere sahip çıkmak ve bu güzelliklerden biridir Yıldızkoy. Ayrıca, koruma altına alınmış Yıldızkoy’un birçok canlı için habitat özelliği taşıyan akvaryum gibi sularında yüzebilir, su altını seyredebilirsiniz.
7. İnce Burun’a giderek Türkiye’nin en batı noktasında güneşi batırabilirsiniz.
İnce Burun, Türkiye’nin en batı noktasıdır ve Gökçeada’da yer alır. Burada güneşin batışını izlemek büyük keyiftir ve ayrıcalıktır.
8. Gökçeada’da geleneksel Rum tatlarının en meşhuru Efibadem ile tanışın.
Efibadem kurabiyesi, çevresinde Efi olarak anılan Rum vatandaşı Efterpi Zguromali’nin ismi ve kurabiyenin eski adı birleştirilerek ilk kez ortaya çıkmıştır. Bir çeşit un kurabiyesi olan geleneksel Rum lezzetlerinin en meşhuru Efibadem’i yemeyeni Gökçeada’ya geldi saymıyorlarmış. :)
9. Marmaros Şelalesi
Marmaros Koyu’nun çam ormanları arasında yaptığınız serin bir yürüyüşün ardından şelaleye ulaşıp şelalenin eşsiz doğal güzelliğini görebilirsiniz.
10. Organik tarımın uygulandığı Gökçeada bağları.
Rüzgarın hep temizlediği havası, bakir toprakları, sımsıcak güneşi ve kendine has suyu ile beslenen, organik tarımın uygulandığı Gökçeada bağlarında üzüm toplayabilirsiniz.
11. Misafirperverlik bu güzel ada kentinin en belirgin özelliğidir.
Gökçeada’ya gittiğinizde insanların sıcaklığı ile Cittaslow’un en önemli kriterlerinden biri olan misafirperverliği fazlasıyla hissedersiniz.
Bonus:
Bir araştırmaya göre optimum popülasyonun üstündeki yerlerde yaşayanlar uzun vadede mutlu olamazlar. O nedenle arada kaçmak lazım kalabalıklardan. Bu saydıklarımızın hepsi Gökçeada’da var mı diye sorma. Çünkü o bir cittaslow.
Yorum Yazın