1. Bilinçli Kullanım Alışkanları: Özellikle sosyal medyayı belirli saat aralıklarında kullanmaya çalışın veya limit özelliğini aktive edin. Günlük kullanım sürenizi bilinçli bir şekilde sınırlandırabilirsiniz. Bununla ilgili biraz farkındalık pratiği yapmak gerekir.
2. Bildirimleri Kapatma: Sosyal medya ve diğer uygulamalardan gelen bildirimleri kapatın. Zamanı gelince hepsine bakarsınız. Bu sayede anlık olarak dikkatiniz dağılmaz ve bağımlılık oluşturan bildirimlere ve gereksiz uyaranlara maruz kalmazsınız.
3. Dijital Detoks: Belirli aralıklarla, örneğin haftada bir veya yarım gün tamamen detoks yapın. Bu dopamin seviyelerinizi regüle eder ve sizi kendinize getirir.
4. Sosyal Medya Temizliği: Gereksiz takip ettiğiniz tüzel hesaplardan vazgeçin veya tanıdıksa sessize alın. 😊 Yüklerinizi azaltın. Size fayda sağlayanlarla devam edin.
5. Alternatif Aktiveler Bulmak: Ekran sürenizi azaltmak için alternatif aktiviteler bulun. Kitap okuma, yürüyüş yapma, etkinlik, spor, müzik gibi aktivitelerle zamanınızı daha iyi değerlendirin. Tabii ki bunları yaparken arada telefonu kontrol etmemeye çaba gösterin.
6. Telefonu Uykudan Uzak Tutmak: Gece telefonunuzu yatağınızdan uzak tutun ve uyumadan önce bakmaktan kaçının. Artık her cihazda bulunan mavi ışık filtrelerini akşam 8’den sonra aktive ederek uyku düzeninizi iyileştirebilirsiniz.
7. Telefonu Kapatmak: Toplantılarda ve özel anlarda telefonunuzu kapatarak gerçek dünyaya odaklanın. Yüz yüze iletişimi artırarak sosyal bağlarınızı güçlendirebilirsiniz. Ben bunu uçak moduna alarak yapıyorum.
8. Hedef Belirleme ve İzleme: Telefon kullanımınızı azaltmak için belirli hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için kendi ilerlemenizi izleyin. Farkındalık böyle oluşur.
9. Görsel Alandan Çıkarma: Eğer çalışırken veya kitap okurken, görsel alanınızda telefonun kendisi varsa, beyin oradan dopamin almaya alışık olduğu için dikkati hep cihazda oluyor. Bir işle uğraşırken veya biriyle konuşurken görsel alanınızdan telefonları kaldırın.
10. Sosyal Destek / Profesyonel Yardım: Aileniz ve arkadaşlarınızla bu konuda iletişim kurun. Bu motivasyonunuzu artırabilir. Ciddi bağımlılık durumlarında, psikologlar veya bağımlılık uzmanları, size bu konuda rehberlik edebilir ve destek sağlayabilir.
Herkesin bağımlılıkla mücadele süreci farklıdır, bu nedenle kişisel ihtiyaçlarınıza uygun stratejiler geliştirmek, yani kendinizi tanımak çok önemlidir.
Benim de mustarip olduğum bu konuda umarım elimizden gelenin en iyisini yapmayı başarırız!
Youtube ve Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!
Sevgilerimle.
YouTube
Instagram
X
Tiktok
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio