Görüş Bildir
Haberler
'Kozmik Fırtına' Uydusu Bu Gece Ateşlenecek

'Kozmik Fırtına' Uydusu Bu Gece Ateşlenecek

Batuhan
09.02.2015 - 10:04

SpaceX'in dün teknik nedenlerden ertelediği DSCOVR uydusunun ateşlemesi bu gece yapılacak. Uydu, Dünya'yı etkileyebilecek Güneş fırtınalarını takip edecek. Ateşleme TSİ 01.07'de yapılacak.

Dünya ile Güneş arasında konumlanarak derin uzayda kozmik fırtınaları gözlemleyecek olan DSCOVR uydusunun ateşlenmesi, teknik nedenler dolayısıyla bir gün ertelendi. Florida'daki Cape Canaveral Hava Üssü'nden yapılacak ateşlemede, TSİ 01.07'de gerçekleşecek.

NASA, dün 2.5 dakika kala iptal edilen ateşlemenin, hava üssünün radar sisteminde yaşanan teknik arızadan kaynaklandığını belirtti. Ateşlemenin takip edilebilmesi için radar sisteminin kusursuz çalışması gerekiyor.

NASA ve ABD Ulusal Okyanus ve İklim Gözlemevi'nin ortak çalışmasıyla üretilen 'Derin Uzay İklim Gözlemevi' (DSCOVR), 17 yıllık bir uydunun yerini alacak. DSCOVR, Dünya'daki telekomünikasyon altyapısını etkileyebilecek tehlikeli Güneş fırtınalarına karşı erken uyarı sistemi görevi görecek.

Dünya'yı sürekli fotoğraflayacak

Dünya'dan yaklaşık 1.6 milyon kilometre mesafede konumlanacak DSCOVR uydusunun 3 ay içinde Güneş'in yörüngesine oturması bekleniyor.

ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore'un teşvik ettiği bir projenin ürünü olan DSCOVR, ilk olarak 2003 yılında Triana adıyla duyurulmuştu. 10 yıl sonra yenilenen uydu, kozmik fırtınaları gözlemlenenin yanı sıra yanardağ faaliyetleri, ozon tabakası ölçümleri, sel ve yangınları takip etmesini sağlayacak donanımlara da sahip.

DSCOVR, gözlemlerinin yanı sıra her iki saatte bir Dünya'nın fotoğrafını çekecek. Fotoğraflar çekildiklerinin ertesi günü internette yayımlanacak.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/koz...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0