This is Sparta! diye boşuna dememişler...
"Çocukların Eline Bir Kılıç Verilerek Düşman Bölgesine Bırakılıyordu!" Filmlere Konu Olan Sparta Askerlerinin Akılalmaz Eğitim Süreci
Sayısız filme konu olan Sparta askerlerinin hangi koşullarda eğitim aldığı ve ne gibi süreçlerden geçtiği her izleyenin muhakkak ilgisini çekmiştir.
Filmlerde gerçek olamayacak kadar kanlı ve zorlu sahneler yer alsa da gerçek yaşamları da bundan hiç uzak değil...
Sparta tarihine bakıldığı zaman yönetimin tek derdinin askeri güç olduğu görülmektedir. Edebiyat, görsel sanatlar ve felsefe konusunda herhangi bir eser bırakmayan Spartalılar, çocuklara yalnızca ihtiyaçları kadar okuma yazma öğretiyordu.
Sparta'da çocuk doğduktan sonra 7 yaşına kadar aile içerisinde eğitim görür. Erkek çocuklar 7 yaşını tamamlayınca ailelerinden alınarak yaşıtları ile beraber zorlayıcı bir eğitime tabi tutuluyor.
7 yaşına basan erkek çocuklar, öncelikle "konuşma salonu" isimli bir odaya alınarak fiziksel ve zihinsel olarak yeterliliği ölçülüyordu.
Uygun olmayan adaylar elendikten sonra kalan çocuklar, "hayatları boyunca" sürecek olan eğitime başlıyordu.
Erkek çocuklara karanlıktan korkmamak ve yemek seçmemek gibi alışkanlıklar edindirmeye çalışan askerler, aynı zamanda küçük asker adaylarına itaat etmeyi, disiplinli olmayı, öğretiyordu.
Bunların yanı sıra çocuklar açlık, susuzluk ve fiziksel ağrılara dayanıklı hale getiriliyordu.
Erkek çocuklar 12 yaşına bastığında artık birer yetişkin olarak görülürlerdi. 12 yaşına geldiklerinde tam 1 yıl boyunca üzerlerinde bir montla ve yaşıtlarıyla gruplar halinde uyurlar.
Bunun yapılmasının nedeni ise çocukların birbirine karşı bağlı olmasını beklemeleriydi. Bu stratejiden dolayı askerler arasında eşcinsel ilişkiler başlasa da bunun savaş esnasında yararlı olabileceği düşünülmüş.
12 yaşındaki çocuklar bazı zamanlarda ellerine yalnızca birer kılıç verilerek düşman bölgesine bırakılırdı ve hayatta kalmaları beklenirdi.
İyi savaşmanın yanı sıra kısa ve öz konuşmalar yapmaları beklenirdi. Hitabetleri güçlü olmalıydı.
Sparta askerleri, her şeyden önce birliğe önem verirlerdi. Bu yüzden asker arkadaşları ile daha bağlı olabilmeleri için koro halinde şarkı söyledikleri aktiviteler yaparlardı.
20 yaşına gelen erkekler artık resmen yetişkin oluyordu ve çadırlarda kalmaya başlıyordu. Aynı zamanda ordu ile beraber yemek yiyebiliyordu.
30 yaşına gelen Sparta askerleri, tam vatandaşlık hakkı alabiliyordu. 30 yaşından sonra çadırda diğer askerlerle kalma zorunluluğu bitmiş olsa da çadırda kalmaya devam eden asker sayısı epey fazlaydı.
Erkekler 60 yaşına kadar askeri yükümlülüklerini yerine getirir ve 60 yaşından sonra da yönetim kademelerinde görev alırdı.
Siz Sparta askerlerinin yetiştirilme tarzı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Tek başına askeri güç hiçbi zaman yeterli değildir. Zaten günümüz şartlarında artık hiç yeterli değil. Hatta ikinci üçüncü planda kalıyo.

Bu bildiğin canilik, el kadar çocuğa canavarca bir yaklaşımla öldürme ve hayatta kalma eğitimi verirsen öldürmekten başka bir şey bilmez ve o toplulukta kısa süre de yok olur gider ki öyle de oldu.. Köpek eğitmiyorsunuz, insan yetiştiriyorsunuz insan bu saçmalıkla gaza gelmeyin. Bizdeki Bordo Bereliler ile kıyaslayanlar olmuş bir de, aralarında çok önemli bir fark var, birisi ellerinden hayatları ellerinden çalınıp köpek gibi eğitilen ve 30 yaşına kadar ölmezse ancak kendi vatanının vatandaşlığını alabilen grup diğeri ise vatan sevgisi için daha fazlasını yapmak isteyip özel olarak her türlü eğitimle yetiştirilen insanlar..

Olsun fark etmez ki, askeri eğitim olduğu için zorlu ve sert olabilir sonuçta ölümle yüzleşiyor adamlar ama bu onların insan olduğu gerçeğini değiştirmez.. O zamanın yapısı üzerinden diğer devletleri kıyasladığın zaman bile bu kadar aşırı başka örnekler çok az ve hepsi de yok oldu gitti..

nasıl fark etmez ya? 50 sene önce bile insanlar alınıp satılıyordu, kölelik vardı. Kaldı ki hala burnumuzun dibinde alınıp satılan suriyeli kadınlar var.

Elbette fark etmez, kölelik başka, askeri disiplin ve eğitim başka. Bu insanların hepsi sözde özgür bireyler. En basiti Türklerin savaştaki becerisi kendi askerine uyguladığı canavarca uygulamalar değil, askeri disiplin ve uyguladıkları sistemler. En basiti günümüzde teknolojisi ileri olan ülke daha güçlü oluyor askeri açıdan ama bu ağır materyallerin olması yine de pratikte işe yaramıyor çünkü personelin fiziksel becerisi ve savaş potansiyeli ile doğru orantılı olarak etki gösteriyor. Üstelik bu insanların pek çoğu 20'li yaşlara kadar el bebek gül bebek yetiştirilip birkaç yıllık eğitimden sonra aslan kesiliyorlar, yani bu vahşiliğe hiç bir zaman gerek yoktu.. Olay tamamen eğitimde bitiyor, dönemin şartları zorlayıcı olabilir ama bu tamamen beceriksiz yönetimin iş bilmezliğinden kaynaklı bir eziyet..
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın