Görüş Bildir
Ampul Soketini Projektöre Çeviren Cihaz
Günümüzde projektörler cebimize girecek kadar ufalıp ev, ofis, hatta dış mekanlarda kullanacak kadar kullanışlı hale gelse de her geçen gün daha küçük, daha kompakt ve daha kolay kullanışlı örnekleriyle karşılaşmaya devam ediyoruz. Tıpkı ampul soketini projektöre çeviren bu akıllı projektör gibi.Android işletim sistemiyle çalışan Beam, 1.3 GHz dört çekirdekli işlemci ve 8 GB dahili hafızaya sahip. Cihaz, mobil uygulaması yüklendikten sonra Bluetooth ve Wi-Fi yoluyla akıllı telefonlarla uyum içinde çalışıyor. Beam’in öne çıkan özelliklerinden biri de farklı komutları yerine getirebiliyor olması. Örneğin “biri eve girdiğinde YouTube’u aç” komutu vererek cihazın bunu gerçekleştirmesini sağlayabiliyorsunuz. Standart tüm ampul soketleriyle uyumlu olduğu söylenen Beam, Kickstarter’da destek beklemeye başladı. Beam beklediği fonu toplarsa eylül ayında 349 dolardan piyasada olacak.LOG
Beynimizin Sadece Yüzde 10’unu mu Kullanıyoruz?
Beyinle ilgili birçok yanlış inanış var. Bunlardan biri de beynimizin sadece yüzde 10’unu kullandığımıza dair algıdır.Herkesin hoşuna gider buna inanmak. Çünkü geri kalan yüzde 90’ı da kullanmayı öğrendiğimizde daha zeki, başarılı ve yaratıcı olabileceğimiz umudunu barındırır. Ama ne yazık ki doğru değildir.Her şeyden önce neyin yüzde 10’u sorusunu sormak gerekir. Eğer söz konusu olan beyin bölgelerinin yüzde 10’u ise bu tez çok çabuk çürütülebilir. Nörologlar manyetik rezonans görüntüleme ya da MRI denen teknikle, insan bir şey düşünürken ya da yaparken beynin hangi bölümlerinin harekete geçtiğini gözleyebiliyor.Yumruğumuzu sıkıp gevşetmek gibi basit bir hareket ya da birkaç kelime söylemek bile beynin yüzde 10’undan daha büyük bir bölümünün harekete geçmesini gerektiriyor. Hiçbir şey yapmadığımızı sandığımız anda bile beynimiz oldukça meşguldür; nefes alma ve kalp atışı gibi fonksiyonları kontrol ediyor ya da yapılacak işler listesini hafızaya alıyordur.
34. İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri Sahipleri Belli Oldu
İstanbul Film Festivali tarafından her yıl sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi.34. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz , müzisyen Cahit Berkay , oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan ’a takdim edilecek. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri , 3 Nisan Cuma gecesi Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek 34. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.
Rus Mafya Babalarına Ait Akıllara Zarar 18 Mezar Taşı
Aşağıdaki fotoğraflar, Organizatsiya'nın (Rus mafyası) kendine has bir kültür geliştirdiğinin adeta anıtsal kanıtları. Bu pahalı ve görkemli mezar taşlarını hangi maksatla yaptırdıklarını bilmiyoruz. Ölenlerin hatıralarına saygı ya da bir meydan okuma aracı olabilirler. Belki her ikisi de... Ne var ki, oldukça dikkat çekiciler.
"Grinin Elli Tonu" Filmiyle İlgili Atılmış En İyi 10 Tweet
Zamanlaması pek manidar, sevgililer gününden bir gün önce vizyona girmesiyle birlikte tüm dünyada sansasyon yaratan, Sam Taylor - Johnson tarafından yönetilen, başrollerinde Jamie Dornan ve Jennifer Ehle'nin rol aldığı Grinin 50 Tonu filmiyle ilgili sosyal medyada en çok beğenilen 10 tweet'i sizler için derledim.
Dünyanın En Büyük 10 Türü
etiket
Milyonlarca yıl önce Dünya üzerinde şu an fosil yakıtları olarak kullandığımız binlerce hayvan türü yaşıyordu. Bu videodaki hayvanlar arasında; şu ana kadar yaşamış uçabilen en büyük böcek türü, en büyük eklem bacaklı, en büyük yılan türü olan titanoboa, karada yaşamış en büyük yırtıcı dinozor olan Spinosaurus, köpek balıklarına benzeyen ve okyanuslarda yaşamış en büyük yırtıcı olan megalodon, yaşamış en büyük kara canlısı olan amphicoelias veya tüm dünya'da yaşamış ve hala yaşıyor olan en büyük hayvan olan mavi balina vardır.
Reklam
She & Him'in 1930'lardan Günümüze Bir Zaman Makinesiyle Kaçtığının İspatı Niteliğinde 7 Güzide Eser
Zooey Deschanel (vokal-piyano-ukulele), M. Ward (gitar, prodüksiyon), Chris Scruggs (gitar, pedal steel gitar, mandolin), Mike Coykendall (bas gitar) ve Scott McPherson (davul)'dan oluşan, ağırlıklı olarak indie pop, indie rock, r&b, surf rock, jazz ve rock'n roll türünde müzik yapan Usa/Portland menşeli grup.Grubun diskografisi ise şu sekildedir:- Volume One (2008)- Volume Two (2010)- A Very She & Him Christmas (2011)- Volume 3 (2013)-Classics (2014)
EPDK, Akaryakıtta Tavan Fiyat Uygulama Kararı Aldı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıtta yeniden tavan fiyat uygulama kararı aldı.EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, 'Kurumumuz bugünkü kurul toplantısında, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metedolojisine uymamaları nedeniyle, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ilgili hükümleri gereğince tavan fiyat uygulama kararı almıştır. Alınan karar Resmi Gazete yayımlanmasına müteakip yürürlüğe girecektir. Kurul kararı gereği benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 34 kuruş/litre, motorinde ise rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 37 kuruş/litre olarak sınırlandırılmıştır. Bu şekilde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirim oluşmaktadır' denildi.DHA
Reklam
Bir Gazete Dolusu Nazım Hikmet: 12 Tasarımla Nazım’ı Yeniden Okumak
O minnacık bir kadını seven mavi gözlü devdi: “Bir dev gibi seviyordu dev/ Ve elleri öyle büyük işler için/ hazırlanmıştı ki devin/ yapamazdı yapısını/ çalamazdı kapısını/ bahçesinde ebruli/ hanımeli açan evin.”  Mavi gözlü dev Nazım Hikmet‘in en sevilen şiirlerini özel bir tasarımla derleyen bir projeden bahsedeceğiz size bugün. Yaratıcı yönetmen ve grafik tasarımcı olan Ozan Karakoç‘un hazırladığı bu projenin en dikkat çeken yanı ise bu çalışmaları gazete formunda oluşturulmuş olması. Listemizin sonunda bulacağınız 2000 kare/saniye kaydedebilen yüksek hızlı bir kamera ile çekilen görüntülerden oluşan video ise işin kaymağı olmuş.  İngilizce olarak hazırlanan çalışmanın şiir seven ve henüz Nazım Hikmet ile tanışmamış yabancıları da kendine çekeceği ve projenin Nazım’ı dünya çapında tanınmasına katkı sağlayacağı kesin.  Sözü çok uzatmadan sizi Ozan Karakoç’un gazete okur gibi sayfa sayfa okuyacağınız “Nazım Hikmet: The Tree With Blue Eyes” çalışması ile baş başa bırakalım.
'Kod Adı: K.O.Z.' Gişede Hayal Kırıklığı Yarattı
Gezi eylemleri ve 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarını iktidarın gözünden anlattığı yorumları yapılan ‘Kod Adı: K.O.Z.’ filmi gişede beklediği başarıyı yakalayamadı. Filmin yönetmeni Celal Çimen’in Recep İvedik’in rekorunu kırma hayalleri de suya düştü.13 Şubat’ta vizyona giren film, Box Office Türkiye’nin açıkladığı rakamlara göre ilk üç günde sadece 127 bin 743 kişi tarafından izlendi. Amerika’da film eleştirmenlerinin yerden yere vurduğu ‘Grinin 50 Tonu’ filmi, Kod Adı: K.O.Z.’u ikiye katlayarak 13-15 Şubat tarihleri arasında 292 bin 492 kişiye ulaştı.315 kopyayla tüm Türkiye’de gösterime sokulan filmin yönetmeni Celal Çimen, vizyon öncesinde 1 milyon seyirci hedefini mütevazı bulmuş ve Şahan Gökbakar’ın 7 milyon 369 bin kişi tarafından izlenen Recep İvedik 4 filmini geçeceklerini iddia etmişti.Ancak Türkiye rekorunu elinde bulunduran Recep İvedik 4 filmi ilk üç günde 1 milyon 641 bin 474 seyirciye ulaşmıştı.Ücretsiz gösterimTaraf yazarı Hayko Bağdat’ın Twitter hesabından paylaştığı görselde, Sinema X adlı bir salondaki film afişinin üzerinde, “18-25 Şubat tarihleri arasında tüm halkımıza ücretsizdir” ibaresinin yer aldığı görülüyor.Diken
Diyet Yapanların ve Canan Karatay'ın Kesinlikle Bakmaması Gereken 14 Fotoğraf
Manzara ve reklam fotoğrafçısı Carl Warner uzun yıllardır aynı tarz fotoğrafları çekmekten sıkılınca, yeni bir arayışa girmiş ve 'Yemek Manzaraları' anlamına gelen 'Foodscapes' adını verdiği çalışmalarına başlamış. Sanatçının benzersiz çalışmalarına aşina olanlar hemen hatırlar. Warner daha önce:  Soğan, maydanoz, biber ve mısırlarla dünyanın yedi harikasından biri olan Hindistan'daki Tac Mahal'i; karpuz, brokoli ve kepekli ekmeklerle de İngiltere'nin başkenti Londra'yı inşa etmişti. Bu kez de yeni çalışmaları ile döktürmüş. Beğeneceğinizi umuyoruz.
Reklam
3D Yazıcılar Yaygınlaşıyor
Üç boyutlu malzemelerin basılmasını sağlayan 3D yazıcılar, organ basımından yemek üretmeye kadar birçok alanda kullanılmaya başlanıyor. Üç boyutlu baskı alabilen yazıcıların geçmişi 1980'li yıllara kadar dayanıyor. Önceleri büyük, pahalı ve ağır olan bu cihazların temel görevi genelde plastik benzeri malzemeler kullanarak çeşitli araçlar üretmekti. Temel mantığı kağıt üzerine baskı yapan yazıcılarla aynı olan 3D yazıcılarda mürekkep yerine farklı materyaller kullanılıyor. Kağıt basan sürümlerine göre bir diğer fark ise baskıların 3 boyutlu yapılabilmesi. Zamanla ve teknolojinin yardımı ile küçülen, fiyatları ucuzlayan ve tabana yayılan bu cihazlar günümüzde yurtdışında birçok alanda kullanılıyor. Halen az sayıda üretilmesi gereken endüstriyel parçalar için kullanılsa da 3D yazıcıların geleceği parlak görünüyor. Üretim anlamında devrim getirecek özellikleri bulunan 3D yazıcılar birçok anlamda endüstriyel üretim tekniklerini değiştirebilecek potansiyele de sahip. Şimdilik ağırlıklı olarak polikarbon ve türevlerinde malzemeler kullanan yazıcılar ağırlıklı olarak üretiliyor olsada, çikolata basabilen, canlı dokuları baskı malzemesi olarak kullanan henüz geliştirme aşamasında olan yazıcılar da var.Fiyatlar değişkenGünümüzde 300-500 dolardan başlayıp birkaç bin dolara kadar satılan 3D yazıcılar bulunuyor. Yazıcıların fiyatı baskı teknikleri, kullandıkları malzeme ve karmaşıklıklarına göre değişiyor. Yazıcıların büyük bir çoğunluğu yurtdışında üretiliyor. Birkaç örnek de olsa Türkiye'de 3D yazıcı üretimi yapan firmalar var. Ancak bunların çoğu endüstriyel alanda kullanılan ürünler. Tabaka mantığı ile çalışan yazıcılarda baskı alınabilmesi için basılacak şeklin 3 boyutlu halinin dijital sürümünün hazırlanması gerekiyor. Bu tarz 3 boyutlu dökümanların büyük bir kısmı internette bulunabiliyor. Ancak spesifik bir parça baskısı almak için bu parçanın üç boyutlu halinin bulunması gerekiyor. Birçok alet ve parça üretilebiliyorÖzellikle büyük bir makineye ait tek bir parçanın üretilmesinin maliyetli ya da mümkün olmadığı durumlarda 3D yazıcılar kullanılıyor. Ağırlıklı olarak polikarbon malzeme kullanan bu yazıcılarda geçtiğimiz günlerde ön ayakları olmayan bir köpek için protez bacak üretilmişti. Benzer şekilde insanlar için de protez uzuv, aparat ya da benzeri parçalar üretilebiliyor.Karmaşık üretim yapılamıyor3D yazıcılar üretim tekniği olarak katman mantığına sahip olduğu için içinde elektronik, mekanik ya da benzeri farklı materyallerin bulunduğu nesneleri basamıyor. Bilim insanları ve mühendisler bu konu üzerinde çalışıyor olsa da henüz karmaşık ve farklı malzemelerden üretilen nesneler basabilen yazıcılar bulunmuyor.Organların basımı gündemdeBilim insanlarının 3D yazıcıları organ basma amaçlı kullanmak üzere yaptığı çalışmalar devam ediyor. Japonya'da yapılan çalışmanın sonuçlarına göre önümüzdeki 3 yıl içinde canlı hücreler 3D yazıcılarda basılıp organ haline getirilecek. Tokyo Hastanesi Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonuç verirse kulak ve benzeri nisbeten basit yapıya sahip organlar yazıcılardan basılabilecek.Yiyecek baskısı3D yazıcıların bir diğer kullanım alanı ise yiyecek basmak. Üzerinde çalışılan konulardan biri olan olan yiyecek baskısı ile ilgili bazı adımlar da atıldı. Örneğin pizza yapabilen ve çikolata basabilen yazıcılar bulunuyor. Bunları bir adım öteye taşıyıp farklı içerikleri bir araya getirebilecek yazıcılar üzerinde de çalışmalar yapılıyor.Silah da basılabiliyor3D yazıcılar zaman zaman kötü amaçlar için de kullanılabiliyor. Geçtiğimiz aylarda dünyanın farklı yerlerinde bu yazıcıları tabanca tüfek gibi silahların üretimi için kullananlar oldu. Bu konuda firmalar ve devletler çeşitli önlemler almaya çalışsa da bu tarz üretimlerin önüne geçmek zor görünüyor. Türkiye'deki durumDünyanın tersine Türkiye 3D konusuna biraz mesafeli duruyor. Yazıcı fiyatlarının dövize endeksli olması, malzemelerin pahalı olması ve nispeten teknik bir özellik taşıması bu ürünlerin Türkiye'deki gelişimini olumsuz etkiledi. 3D yazıcılar konusunda çalışmaları bulunan 3Dörtgen firmasının Genel Müdürü Furkan Bakır, Türkiye'nin bu cihazlarla geç tanıştığını düşünüyor. 'Türkiye birçok teknolojide olduğu gibi 3D yazıcılarla da kısmen geç tanıştı. Ancak bu gecikmeyi avantaja dönüştürmeye oldukça yakınız' diyen Bakır sözlerine şöyle devam etti:Yurtdışındaki uygulamaları ve deneyimleri iyi okumak ve edinimleri kullanarak hızlı ilerleyebilirsek hem 3D Yazıcı teknolojisinin sahiplenilmesi konusunda hem de yenilikçi uygulamaları hayata sokma konusunda lider olmamız mümkün.Özellikle geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren eğitim sektöründe yoğun bir talep var. Üniversiteler yeni yıl bütçelerine 3D yazıcıyı kesinlikle ekliyorlar. Fiyatların ucuzlamasıyla erişilebilir duruma gelen cihazlar, eğitim sektöründe de yeni olanaklar sağlıyor. Kasım ayında gerçekleşen Türkiye’nin ilk Maker Faire’inde 3D Yazıcılar en çok ilgiyi gören cihazlar oldular. Bu cihazların “yeni nesil üretim hareketi” olan Maker Hareketi bünyesinde Türkiyede de ilgi görmesi çok umut verici.Furkan Bakır'a göre sektörün en önemli sorunu bilinirlik. Bakır bu cihazların sadece bir makine olmadığının anlaşılması gerektiğinin altını çiziyor ve kanun yapıcıların da bu cihazları düzgün tanımadığını belirtiyor:Sektörün en büyük sorunu doğru bilinirlik. Her ne kadar hakkında onlarca haber de yapılsa, konu hala oldukça yeni. Bu da insanların bu teknolojiye devrim olarak bakmasını geciktiriyor. 3D yazıcının sadece bir makine değil, üretimde bir devrim olduğunun anlaşılması gerekiyor. Üretici ve tüketici kavramlarının saydamlaşıp birbirine girdiği bir durumla karşı karşıyayız. Böyle bir durum ise sosyal, politik ve ekonomik en temel yapılarda bile değişikliğe sebebiyet verebilir. Gelir, emek ve mülkiyet sahipliği gibi konular yeniden tartışılacak. Bu nedenle 3D Yazıcılara sadece bir makine diye bakmamak gerekli.3D Yazıcılar kanunu yapıcılar tarafından da düzgün tanınmıyor. Güvenlik ve mülkiyet hakları konusunda yeni yasa veya regülasyonlar çıkarılmalı.Türkiye'de faaliyet gösteren bir diğer 3D baskı teknolojileri firması olan İKİZİN Genel Müdürü Birkan Şahi bu ürünlerin ağırlıklı olarak prototip üretme amacıyla kullanıldığını ifade ediyor:3D yazıcılar özellikle prototip üretme konusunda yoğun ilgi görmektedir. Güçlü olduğumuz sağlık sektöründe de kullanımı başlanmış olup bu alanda kendine büyük bir pazar payı bulacağı ortadadır. Aynı zamanda çikolata üreten 3D yazıcının da ortaya çıkışı ile birlikte gıda sektöründe de büyük değişimlere yol açacağını ön görmekteyim. Özellikle üretim yapan fabrikaların otomasyon süreçlerinde bu tip yazıcıların olanaklarından yararlanarak daha az iş gücü ile yalın üretim için denemelere başladıklarını da duymaktayız.Şahi, yazıcıların yurtdışından ithal edilmesini ve işgücünün olmamasını önemli bir sorun olarak görüyor:3D yazıcıların ülkemize ithal ediliyor konumda olması maalesef bu sektörün de birkaç yıl boyunca teknoloji sektörü gibi yurtdışına bağımlı kalacağını göstermektedir. Yerli 3D yazıcı üretimi ile ilgili birçok firma araştırma geliştirme faaliyetine geçmiştir ancak henüz sanayi tipi baskı yapabilecek düzeyde makinelerin ortaya çıkmadığı aşikardır. Aynı şekilde 3D yazıcıyı kullanmayı bilen iş gücünün olmaması yine sektörün hızla gelişmesine bir engel teşkil etmektedir.Al Jazeera Turk
Apple'dan Sanal Gerçeklik Gözlüğü
Apple'ın aldığı bir patente göre firma sanal gerçeklik gözlüğü üzerinde çalışmalar yapıyor. Gözlük iPhone modelleriyle beraber kullanılacak.ABD Patent Dairesi’ne Apple tarafından yapılan bir başvuru ve alınan bir patente göre firma sanal gerçeklik gözlüğü üzerinde çalışıyor. Ortaya çıkan patente göre iPhone telefonlarıyla çalışacak olan sanal gerçeklik gözlüğü Samsung’un Gear VR ürününe benziyor.'Kafaya takılan ekran sistemi’ olarak adlandırılan sanal gerçeklik gözlüğü iPhone telefonlarıyla beraber kullanılıyor. Patent başvurusundaki çizimlere göre üzerinde kulaklık olan sistemle ilgili aksesuarlar da bulunuyor. Gözlükle beraber çıkarılabilir pil ve uzaktan kumanda gibi aksesuarlar da üretilebilecek.
Uzayda Üretilen İlk Nesneler Test Edilecek
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) 3D yazıcıyla üretilen nesnelerin Dünya'ya ulaştığını açıkladı. Nesneler kontrol edilerek yerçekimsiz ortamdaki yazıcının performansı kontrol edilecek.NASA, Dragon kapsülünün UUİ'den getirdiği kargoda yer alan ilk uzay üretimi eşyaların incelenmesine başlandığını belirtti. Dragon, bir ay bağlı kaldığı UUİ'den 10 Şubat günü ayrılmış ve uzay istasyonunda tamamlanan bilimsel deneylerle beraber 3D yazıcıda üretilen eşyaları da getirmişti.Uzaydaki ilk 3D yazıcı Kasım 2014'te kullanılmaya başlanmış ve astronotlar deneme amaçlı olarak küçük parçalar ve el eşyaları üretmeye başlamıştı. 3D yazıcı programının başında yer alan Niki Werkheiser, '3D yazıcının göstereceği performansın Mars yolculuğu için büyük önem taşıdığını' söyledi.Made in Space firması tarafından yerçekimsiz ortamda kullanılabilmesi için özel olarak üretilen 3D yazıcı, düşük ısıda üretilen plastik iplikler kullanıyor. Astronotlar, aynı zamanda Dragon'un en son ulaştırdığı kargoda yer alan, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından üretilen 3D yazıcıyı da kullanıyor. Her kenarı 25 cm uzunluğunda olan küp şeklindeki yazıcı, uzaydaki eşya üretimini geliştirmek için çalışmaları destekliyor.NASA, ilk aşamada İngiliz anahtarı, çekiç ve tornavida gibi aletleri üretmenin bile Mars'a uzanan yolculuk için büyük önem taşıdığını belirtiyor. Bu kapsamda en iyi 3D yazıcının geliştirilmesi amaçlanıyor.UUİ'den gönderilen bilimsel donanımın yanı sıra, ilaç geliştirilmesi ve bitki yetiştirilmesini kapsayan deneyler de Dünya'ya ulaştı. Uzayda bitkilerin yetiştirilebilmesi, uzun yolculuklar için gıda ihtiyacını çözümleyecek.Kaynak: Al Jazeera
Reklam
Anne Adaylarının Su Altında Çekilmiş Masalsı Pozları
Su altında, masaldan fırlamışçasına fantastik görünen anne adaylarının birbirinden güzel fotoğrafları... 'Hamile kadın sokağa çıkmasın' diyen düşünce yapısına inat su perisi gibi görünen kadınların estetiği göz kamaştırıyor.
Reklam
Kardanadam Yapmanın Ciddi Bir İş Olduğunu Gözler Önüne Seren 15 Örnek
Kar, kış, kıyamet derken bir de baktık ki her yanımız kardanadamlarla ve kardanadama öykünen bir takım kar kütlelerince çevrilmiş. Yurtta ve dünyada kar yağdıkça coşan kişilerce yapılmış en eğlenceli kardanadam örneklerini sizin için derledik... Belki siz de kendi yaptığınızı bizimle paylaşırsınız? :)
Reklam