Yüzyılın Trajedisi: Ay'a Ayak Basan Bilim İnsanı, Ay Tozuna Alerjik Olduğunu Keşfetti!
Yüzyılın Trajedisi: Ay'a Ayak Basan Bilim İnsanı, Ay Tozuna Alerjik Olduğunu Keşfetti!
Bu hayatta insanların başına çok ilginç şeyler geliyor ancak Harrison H. Schmitt'in yaşadığını kimse yaşamadı! Ay'a ayak basan tek bilim insanı olan Schmitt, Ay'da ilginç bir keşfe imza attı: Ay'a alerjik olduğunu öğrendi...👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Harrison Schmitt isimli bilim insanı, NASA Apollo programının insanların Ay'a ayak bastığı veya alçak Dünya yörüngesinin ötesine geçtiği son görevi olan Apollo 17'de yer alıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilim insanı ve Ay modülü pilotu Harrison Schmitt Ay'da yürürken, Ay vadisi Toros–Littrow'dan taş örnekleri topluyordu.
"Tozu ilk içime çektiğimde alerjik bir tepkime yaşadım" diyen Schmitt, burnunun tıkandığını ve sesinden anlaşıldığını söyledi.
Ay taşına alerjisi olan tek kişi Schmitt değildi: Ünlü bilim insanı katıldığı bir konferansta, bir uçuş doktorunun hizmet modülünde yaşadığı alerjik rahatsızlık sebebiyle çalışmayı bıraktığını söyledi.
"Benim önerim, kimsenin Ay tozuna maruz kalmasına izin verilmemesi: Ben kabinden ve kıyafetten tozu uzak tutmak için uçtuğumdan mühendislikle halledilebilecek çözüm yolları var..."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), diğer tüm astronotların da "Ay ateşi" yaşadıklarını aktardı.
Dünya'da tanecikler rüzgar ve suyun erozyonu ile pürüzsüzleşiyor ancak Ay'da bu mümkün değil.
İnsanların ciğerlerine giden bu toz elbette böyle tepkimelere sebep olabiliyor. Ancak asıl problemlerden biri de Ay tozunun büyüklüğü...
Akciğer fizyoloğu Kim Prisk, ESA'ya yaptığı açıklamada "İnsan saçından 50 kat küçük bu tanecikler ciğerlerde aylarca kalabilir" şeklinde anlattı.
Sizin düşünceleriniz neler? Yorumlara buyurun 👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın