Görüş Bildir
Haberler
Yüksek Üretim ve Azalan Talep ile Petrol 50 Doların Altında

Yüksek Üretim ve Azalan Talep ile Petrol 50 Doların Altında

FreiGeist
12.01.2015 - 12:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

Petrol arzındaki yüksek düzeylerin korunması ve küresel ekonomideki gelişmelere bağlı talep daralmasıyla petrol fiyatlarındaki düşüş sürüyor.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın, petrol fiyatları öngörüsünü önümüzdeki üç aylık dönem için 80 dolardan 42 dolara indirmesinin ardından, Türkiye’nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel aldığı Brent petrolünün varil fiyatı 50 doların altına geriledi. Bank of America Merrill Lynch’e göre de Brent petrolünün 40 dolara inme olasılığı artıyor.

ABD’nin Ohio ve Pennsylvania eyaletlerinde çıkan rafineri yangınlarının ABD’de ham petrol talebini sınırlamasının da etkisiyle Brent petrolünün varil fiyatı 49.31 dolara kadar indi. Küresel piyasalarda ABD hafif hampetrolünün varil fiyatı da 47.52 dolara kadar düştü ve iki fiyatın arasında daha önce 5 doların üzerinde olan fark da 2 dolara kadar daraldı.

Suudi Arabistan ve onunla birlikte hareket eden Basra Körfezi’ne kıyısı olan OPEC üyesi Arap ülkeleri, petrol fiyatlarının 50 doların altına inmesine karşılık, üretimde bir azaltma düşünmediklerini ilan ediyorlar.

Suudi Arabistan, günde 9.6 milyon varil üretimiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) açık farkla en büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Suudi Arabistan, diğer ülkelerde bir azaltma yaşansa da, piyasada oluşacak üretim açığını hemen doldurabilecek kapasiteye sahip bulunuyor.

Brent petrolü en son 2008 yılında 36.2 dolara kadar gerilemiş ve OPEC’in üretim azaltma kararıyla fiyatlar yeniden yükselerek istikrar kazanmıştı. 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0