Görüş Bildir
Haberler
Google VP9 Saflarını Güçlendiriyor

Google VP9 Saflarını Güçlendiriyor

Onedio Medya
03.01.2014 - 10:22 Son Güncelleme: 03.01.2014 - 10:31

Google VP9 Saflarını Güçlendiriyor

YouTube, geçtiğimiz günlerde videolarda 4K kalitesinde yayın yapmaya kendini hazır hale getirdi ve 4K kalitesindeki ilk videolar da böylece YouTube’da yer almaya başladı. YouTube, videoları Google’ın geliştirdiği VP9 video codec formatı ile çalıştırıyor. Bu formatın yaygınlaşması da Google için oldukça önemli.

YouTube ile bu formatı desteklemeye başlayan Google, bununla yetinmeyerek VP9 formatını yaygınlaştırmak için bazı donanım firmalarıyla da ortaklığa imza attı. Google’ın yanına çektiği firmalar arasında ARM, Broadcom, Intel, LG, Marvell, MediaTek, Nvidia, Panasonic, Philips, Qualcomm, RealTek, Samsung, Sigma, Sharp, Sony ve Toshiba gibi şirketlerin desteğini alarak formatı yaşatma ve sürdürebilir kılma anlamında önemli bir adım attı.

VP9 formatının en büyük rakibi ise, H.264 video standardı. VP9 codec formatı, 2010 yılında çıkartılan bir önceki format VP8 ve H.264 standardı ile karşılaştırıldığında bant genişliğine getirdiği yük anlamında yüzde 50 ‘ye varan avantajlar sağlıyor. Her ne kadar artık genişbant internet sorunu ABD ve Avrupa’da yaşanmasa da, dünya geneline baktığımızda ise sıkıştırılmış formatlar hala önemli bir ihtiyaç olarak ön plana çıkartılabilir.

Bu arada LG, Panasonic ve Sony gibi üreticiler, 4K videolarını da YouTube aracılığıyla önümüzdeki günlerde Las Vegas’ta start alacak CES 2014 fuarında demo olarak sunacak. Her ne kadar YouTube, getirdiği VP9 desteği ile video formatı savaşlarını başlatmadığını söylese de, formatlar şimdiden birbiriyle mukayese ediliyor. Ancak yine de, YouTube’un yakın gelecekte H.265 formatına da destek sağlayabileceği ihtimali olduğunun altını çizelim.

WEBRAZZİ

Kaynak: http://www.webrazzi.com/2014/01/03/yo...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın