'Yediğimiz Hileli Ürünler İçinde En Masumu At Eti'
Bursa'da birkaç gün önce, çalınan 3 atın kesildiği, etlerin lüks restoranlara satıldığı ortaya çıkmıştı. Tepki çeken olayla ilgili, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi açıklama yaptı. Başkan Serkan Durmuş, 'belki de yediğimiz hileli ürünlen içinde en masumu at eti' dedi.
Bursa'daki at eti skandalı ile ilgili açıklama yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, bu ürünleri alan, işleyen ve satan firmaların bir an önce kamuyona açıklanmasını isteyerek, 'Halk üzerinden haksız kazanç sağlayarak hileli gıda üreten firmaların kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz ve konunun takipçisi olacağımızı buradan bildiriyoruz' dedi.
'Yemiş olduğumuz hileli ürünler içinde en masumu at eti diyebilirim'
Bursa Akademik Odalar Birliği'nde (BAOB) düzenlenen toplantıda konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, gıda konusunun hasassiyetine dikkat çekerek, 'İnsan sağlığı, halk sağlığı çok önemli. Ülkemizde bununla ilgili ciddi sorunlar var. 9 yıldır şube yönetiminde yer alıyorum. Ben böyle bir vaka ile karşılaşmadım. Kamuoyunda edinilen bilgiler, Tarım Bakanlığı'nın yaptığı denetimler neticesinde değil de daha çok dışardan alınan duyumlar neticesinde yansıyan olayları değerlendirmek durumunda kalıyoruz. Bunun da gerçek manada denetim eksikliğinden kaynaklandğını düşünüyorum. Bu vaka ile karşılaştık, gerekli araştırmalar Tarım İl Müdürlüğü tarafından devam ediyor ama belki de üzülerek söylemem gerekiyor ki yemiş olduğumuz hileli ürünler içinde en masumu at eti diyebilirim. Acaba neleri daha tüketiyoruz? Bu konuda da açılım olması gerektiğini düşünüyorum' dedi.
'At etinin tüketimi yasak değil'
Türk Gıda Mevzuatı et ve et ürünleri tebliğine göre mevzuatta atın kasaplık hayvan tanımında yer aldığını belirten Durmuş, 'Ülkemizde at etinin tüketimi ile ilgili olarak herhangi bir yasak mevcut değildir. Ancak mevzuat gereği üretiminde kullanılan ürünün etiketinde hayvan türünün bildirilme zorunluluğu vardır. Bu etiketleme hükümleri sadece ambalajlı gıdalar için değil, tüketiciye servis edilen gıdalar için de geçerlidir. Ürün tüketimi aşamasında etin kaynağının at eti olduğunu bilgisinin tüketiciye ulaştırılmadığı durumlarda at ve benzeri et ürünleri kullanımı tağşiş hileli gıda üretimi olarak değerlendirilmektedir' diye konuştu.
'Bir işletmeye denetim sırası 4,5-5 yılda bir geliyor'
Olumsuz koşullarda üretim yapan firmaların faaliyetlerinden men edilmesi gerektiğini ifade eden Durmuş, yaşanan olayın emniyetle ilgili olduğunu belirterek, 'Olay emniyet vakası. Kamuyouna yansıması daha acıdır. Kaçakçılık ile ortaya çıkmıştır. Yaşananlar Türkiye'deki tarım ve gıda politikalarının yanlışlığından halk sağlığına indirgenememesinden ve sahadaki ile mevzuattaki politikaların birbiri ile uyuşmamasından kaynaklanmaktadır. Bursa'da yaklaşık 80 kişilik gıda denetimi ekibi var. Bu içinde denetim vasfı olmayan ve denetime çıkamayan arkadaşlar da bulunuyor. 35 - 40 kişilik denetim ekibi ile 23 bin gıda işletmesinin denetimi sağlanmakta. Yaklaşık 4.5 - 5 yılda denetim sırası geliyor' diye konuştu.
Veterinerlerden at eti skandalına tepki
Bu arada Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam da, kentteki at eti skandalı ile ilgili açıklama yaparken, sağlıksız ortamda kesilen atlardan insanlara ölümcül ruam hastalığının geçme riski bulunduğunu söyledi. Türkiye'de gıda güvenliği konusundaki ihmallerin halk sağlığını tehdit eden boyuta ulaştığını anlatan Sağlam, 'Gıda Müfettişliği' sisteminin kurulmasıyla bu sorunların çözüleceğini söyledi.
- Cihan