onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yazın da Depresyona Girilir mi? Bal Gibi de Girilirmiş 😊

etiket Yazın da Depresyona Girilir mi? Bal Gibi de Girilirmiş 😊

Özlem Gökbel
24.07.2023 - 12:36 Son Güncelleme: 19.08.2023 - 09:38

Güneşin kendisini hissettirmeye başladığı bahar günlerinden itibaren, özellikle yazın; kış boyunca hasret kaldığımız D vitamini ile buluşmak, denize, temiz havaya, doğaya, açık havada eğlencelere kavuşacak olmak, boğucu iş yerlerimizden, sorunlardan kısa süre de olsa kaçabileceğimizi bilmek tüm bedenimizi ve ruhumuzu canlandırır, enerjimiz artar ve kendimizi çok daha iyi hissederiz. Tıpkı güneşle buluşan doğa gibi biz de renkleniriz, içimiz çiçeklenir… Yani öyle biliriz. Öyle de olmalıdır değil mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Maalesef yaz mevsimi herkes için o kadar da keyifli olamayabiliyormuş.

Maalesef yaz mevsimi herkes için o kadar da keyifli olamayabiliyormuş.

Genellikle kış mevsimi ile ilişkilendirdiğimiz depresyon, yaz döneminde de sıklıkla görülebiliyormuş. Ben de geçenlerde Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden gelen bir bülten sayesinde haberdar oldum. Tam bir yaz insanı olarak kendimle çok bağdaştıramasam da belirtilerini okurken, eğer deniz-güneş ikilisinden uzak kalırsam bu tür bir depresyonun benim için de uzak olmayacağını düşünürken buldum kendimi 😊 Bakın bakalım sizde de var mı bu belirtiler. 

Yaz mevsiminde yaşanan depresyonun belirtileri 

1. Günün büyük bir bölümünde depresif duygu durumu

2. İsteksizlik

3. Düşük enerji

4. Konsantre olma güçlüğü

5. Umutsuzluk, değersizlik düşünceleri 

6. Sinirlilik

7. Huzursuzluk, kaygı

8. İştahta değişiklikler

9. İş performansında azalma

10. Uyku düzensizliği

Peki bu yaz depresyonunu neler tetikliyor?

Peki bu yaz depresyonunu neler tetikliyor?

Öncelikle, depresyon oldukça karmaşık bir durum ve ben işin uzmanı değilim. Yaptığım araştırmalardan ve danıştığım bazı psikologlardan edindiğim bilgileri bir gazeteci olarak derlemeye çalıştım. Dolayısıyla sürç-ü lisan edersem affola 😊  

Şimdi yaz depresyonuna nelerin sebep olabileceğine bir bakalım: 

1) Biyolojik Faktörler   

• Yazın ışık döngüsünün ve mevsimsel ritimlerin değiştiği bir dönem. Daha fazla gün ışığı, uykuyu düzenleyen bir hormon olan melatonin gibi bazı nörotransmitterlerin düzeylerini etkileyebilir, depresyonla ilişkilendirilen ruh hali ve uyku düzeni bozukluklarına yol açabilir.

• Aynı şekilde yazın artan sıcaklık, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Uyku düzensizliği ve yetersiz uyku, depresyon semptomlarını artırabilir.

• Yaz aylarında, vücut sıcaklığı artabilir. Bu, uyku düzeninin bozulmasına, yorgunluğa, dikkat eksikliğine, bunalma hissine ve baş ağrılarına yol açabilir.

• Yaz aylarında bedenimizde dehidrasyon meydana gelebilir. Bu da yorgunluğa, baş ağrısına, konsantrasyon bozukluğuna ve depresyona yol açabilir.

• Yaz akşamlarında daha çok sosyalleşiyor olmak alkol kullanımını artırabilir. Bu da özellikle sıcaklarda ters etkiler yaratabilir.

2) Ekonomik ve sosyal faktörler

2) Ekonomik ve sosyal faktörler

Artan enflasyon ve zamlardan sonra artık tatile çıkmak da pek çoğumuz için büyük hayaller arasında yerini aldı. Yazlığı olanlar bir nebze daha şanslı. Bir de şehirdeki evinde balkonu ya da terası olanlar 😊 

Ekonomik sebeplerin yanı sıra bazen de sağlık sorunları yaz boyunca oluşan tatil ve eğlence beklentimizi havada bırakabilir. Bu da kişilerde boşluk hissi oluşturabilir. 

Arkadaşlarımızla tatile gidememek veya sosyal etkinliklere katılamamak istenmeyen bir sosyal izolasyona da neden olabiliyor.

Bir de başka bir açısı var bu sosyal faktörlerin; yaz boyunca süren hareketlilik dışarıda gerçekleşen sosyal aktivitelerden, giyilen rengarenk kıyafetlere kadar kendini gösterir.  Bu hareketlilik bazen kişilerde bir yük oluşturabilir. Hareketli ortama uyum sağlamak için kişilerin kendilerini zorlaması bazen başarıyla sonuçlanmayabilir.

3) Vücut imajı endişesi

3) Vücut imajı endişesi

Yaz geldiğinde hedeflediğimiz kiloya ya da fitliğe ulaşamamışsak, yandık! Mini etekler, bikiniler dolapta kilitli mi kalacak şimdi? 

Yaza girerken yapılan diyetler ve spora yönelmek -özellikle medyanın dayattığı- ideal vücuda sahip olmak için yeterli olmayabilir. Bu da beden algısını kötü yöne çekebilir. Vücut imajından mutsuz olan kişiler, kendilerini yeterince çekici veya güzel hissetmezler ve bu durum depresyona neden olabilir.

4) Aile ve İlişkiler  

Tatil dönemleri, aile üyeleriyle daha fazla zaman geçirme fırsatı da sunar çoğumuza. Çocukların okul tatiline girmesi, mevcut düzeni bozabildiği gibi, tatil planlarını zorunlu hale getirip, endişe ve stresi artırabilir. 

Ayrıca ailesiyle tatilden tatile görüşenler aile içi çatışma, zorlu ilişkiler veya aile içi sorunlar yaşıyorsa bu da depresyonu tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.

Bir de tatil dönemleri, bazı insanların yalnızlık ve kayıp duygularını tetikleyebilir. Özellikle sevdiklerinden ayrılmış veya ailelerinden uzakta yaşayanlar için tatiller zorlayıcı olabilir.

5) Ve tabii ki sosyal medya

5) Ve tabii ki sosyal medya

İtiraf edelim; özellikle Instagram’da paylaşılan şahane yaz atmosferi fotoları, muhteşem vücutlar, biteviye eğlenceler herkesi bir anlığına da olsa bunalıma sürüklemiyor mu? Ofise kapanmış çalışırken, ya da metroda bir yerlere yetişirken kendimizi bakmaktan alıkoyamadığımız o sonsuz neşe, hoşluk halleri hangimizi imrendirmez? 

Yaz aylarında kişilerde görülen depresyonda sosyal medyanın etkisi çok büyük. Sosyal medyada yapılan tatil paylaşımları kişinin kendi hayatından memnun olmamasına, başkalarının harika bir hayatı olduğuna dair gerçekçi olmayan bir algıya neden olabiliyor. Ya da karşılaştırma yapma eğilimini artırabiliyor ve kişinin kendini yetersiz hissetmesine neden olabiliyor.

Aslında en sağlıklısı -yaz-kış fark etmeksizin- sosyal medyada geçirdiğimiz zamanı minimuma indirgemek, ilgimizi kendimize, çevremize vermek olacaktır.  

Bu faktörler, yaz mevsiminde depresyona girilme olasılığını artıran potansiyel etkenler. Tabii depresyon kişiden kişiye farklılık gösteren ve birçok faktörün birleşimi sonucunda ortaya çıkan bir durum. Eğer duygudurum bozukluğu belirtisiyle ilgili endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanından destek almak iyi olabilir. Psikoterapi, depresyon belirtilerini yönetmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Yaşam tarzı değişiklikleri de depresyon riskini azaltmaya ve depresyon belirtilerini hafifletmeye yarayabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yaz depresyonunu önlemek ya da azaltmak için öneriler

Yaz depresyonunu önlemek ya da azaltmak için öneriler

• Güneş ışığının tadını çıkarın: Güneşin doğal ışığı, fizyolojimizde bir sürü rolü bulunan D vitaminini artırmaya yardımcıdır. Pek çok açıdan kendimizi iyi hissetmek için vücudumuzdaki D vitamini seviyesinin optimal düzeyde seyretmesi önemli. Bu nedenle, mümkün olduğunca açık havada zaman geçirin ve güneş ışığının tadını çıkarın, tabii korunarak 😊 Cildinizi -canlı tutabilmek için- güneş kremleri ve nemlendiriciler ile beslemeyi de unutmayın.

• Bol su için: Sıcak ve nemin yarattığı su kaybına yönelik günde en az 2.5-3 litre su tüketin. Yeterince su içmek, dehidrasyonu önlemeye ve enerjinizi korumaya yardımcı olacaktır. 

• Dengeli, hafif ve sağlıklı beslenin: Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir zihnin temelidir. Yazın taze meyve ve sebzelerin tadını çıkartın. Ağır yiyeceklerden kaçının.  

• Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz, serotonin, endorfin, dopamin gibi iyi hissettiren hormonların üretimini artırmanın ve stresi azaltmanın etkili bir yoludur. Yaz aylarında, egzersiz yapmak için daha fazla fırsatınız olacaktır. Düzenli olarak egzersiz yapın ve kendinizi zinde tutun.

• Alkol ve uyuşturucu kullanmaktan kaçının: Alkol ve uyuşturucu kullanımı, depresyonu tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Yaz aylarında, alkol ve uyuşturucu kullanmaktan kaçının.

• Sağlıklı yöntemler kullanın: Yaz aylarında artan stresi yoga, meditasyon veya gevşeme teknikleri ile önleyebilirsiniz.

• Yeterli ve kaliteli uyuyun:

•	Yeterli ve kaliteli uyuyun:

Yeterince uyuduğunuzda kendinizi her açıdan daha iyi hissedeceksiniz. Yattığınız ortamın hijyenik ve serin olmasını da unutmayın.  

• Sosyal medya ile ilişkinizi minimumda tutun! Başkalarının hayatlarını kendinizinkiyle   karşılaştırmaktan kaçının. Bilin ki; herkesin hayatı sosyal medyada paylaştığı kadar mükemmel değil. Kendimizi sevmek ve kabul, her şeyi çok daha kolaylaştıracaktır. 

• Kendinize günlük rutinler oluşturun. Kitap okuyun, ilgi duyduğumuz bir hobiyi keşfedin veya yeni bir beceri edinin. Kişisel gelişime odaklanmak, depresyonla mücadelede size güç verecektir.

 Ne olursa olsun, yazı seviyoruz… Herkese gönlüne göre bir yaz dönemi diliyorum 😊 

Instagram

Web

Linkedln

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hermione Granger

Depresyon'un mevsimi olduğunu iddia eden bi doktor çıktı da ona ithafen mi yazıldı bu yazı ? "Mevsimsel Depresyon" denen bi şey var ama o da ayrı konu ve ge... Devamını Gör