Yarın Değil Şimdi! Hayatı Ertelemeyi Bırakmana Yardımcı Olacak 9 Strateji
Erteleme çeşitli nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bu, zamanın israf olmasına ve önemli fırsatların kaçırılmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda stres seviyesini arttırıyor. Dolayısıyla ertelemenin hayatını ele geçirmesine izin vermemelisin. Bu içerikte, hayatı ertelemeden yaşamana yardımcı olacak stratejilere yer verdik. O halde, başlayalım!
1. Küçük hedefler belirlemelisin.
2. Yapılacaklar listesi oluşturmalısın.
3. Dikkat dağınıklıklarını ortadan kaldırmalısın.
Dikkatinin dağılmayacağı yer ve zaman seçmelisin. Ortamında dikkat dağıtan olaylar ve nesneler varsa, oradan uzaklaşmalısın. Örneğin, telefonuna gelen bildirimler dikkatini dağıtabilir. Bu durumda telefonun olmadığı bir alanda bulunmayı denemelisin.
4. Gerektiğinde kendini ödüllendirmelisin.
Ertelemeden ilerlediğini hissettiğinde kendini ödüllendirmesini bilmelisin. Örneğin, disiplinli davrandığın zamanlar olabilir. Böyle durumlarda çok sevdiğin bir aktivite ile kendini ödüllendirebilirsin. Bu sayede yapacağın görevlere karşı hevesin ve isteğin artabiliyor.
5. Hayır demeyi öğrenmelisin.
Çoğu kötü durumu hayır diyemediğinden yaşıyor olabilirsin. Bu sebeple, hayır demeyi öğrenmelisin. Çünkü ertelediğin çoğu görev, hayır diyemediğinden kaynaklanıyor. Hayatın her alanında hayır kelimesinin gücünden yararlanmasını bilmelisin.
6. Sorumluluk bilinci ile hareket etmelisin.
Sorumluluk bilinci ile hareket etmeye özen göstermelisin. Çünkü sorumluluk bilinci ile hareket etmek, hayat kaliteni olumlu yönde etkiler. Bu sayede stressiz bir şekilde hayatına devam edersin. Sağlığın ve vücudun için sorumluluk bilincini ilke edinmelisin.
7. Güne zor görevlerle başlamalısın.
Sabah uyandığında bir plan yapmalısın. Ardından senin için en zor görevi seçmelisin. Yani zorlu görevleri enerjik hissettiğin zamanlarda yapmalısın. Böylece daha iyi hissedersin. Günün geri kalanında enerjini daha verimli kullanabilirsin.
8. Motivasyonunu arttırmak için kendine moral konuşması yapmalısın.
Kendine moral konuşması yapmak, sakinleşmeni ve odaklanmanı sağlar. Böylece hedeflerine ulaşman kolaylaşabilir. Örneğin, 'bugün x bir işte çok başarılı olacağım' diyebilirsin. Aynı zamanda kendine çeşitli sorular da sorabilirsin. Bir örnek: 'Bugün neden gerginsin?' Bu tarz motivasyon arttırıcı konuşmalarla daha cesaretli olma şansın var.
9. Sözsüz müzik dinlemelisin.
Sözsüz müzik üretkenliğini arttırabilir. Böylece zihninin rahatlamasını sağlarsın. Zihnin rahatladığında, stressiz bir şekilde yapman gereken görevlere odaklanırsın. Ancak sözlü müzik dinlediğinde, dikkatin dağılır. Odaklanman gereken işlerde zorlanabilirsin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın