onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yargıtay 'Haklı Fesih' Dedi: Mesai Sırasında Sosyal Medya Kovulma Sebebi

Yargıtay 'Haklı Fesih' Dedi: Mesai Sırasında Sosyal Medya Kovulma Sebebi

Ulaş
02.05.2021 - 21:49

Yargıtay, işçinin mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesini haklı fesih sebebi saydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yüksek Mahkeme, iş yerindeki bilgisayarı şahsi işlerinde kullanmanın, işverenin güvenini kötüye kullanma anlamına geldiğine dikkat çekti.

İddiaya göre, kalite kontrol sorumlusu sıfatı ile çalışan genç, kendisine tahsis edilen bilgisayardan mesai saatleri içerisinde sosyal paylaşım sitelerine girdiği gerekçesiyle işten çıkarıldı.

İş Mahkemesi'nin yolunu tutan genç, hizmet sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, ancak tazminat alacaklarının ödenmediğini belirterek, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

'İşverenin güvenini kötüye kullanma...'

'İşverenin güvenini kötüye kullanma...'

Davalı işveren, kendisine görevi gereği tahsis edilen bilgisayarı farklı ve şahsi amaçlarla kullandığını, mesai saatleri içerisinde işi ilgili olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girdiğini, online olarak bahis oyunları oynadığını ve bu nedenle hizmet sözleşmesinin, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/2-e bendi uyarınca “işverenin güvenini kötüye kullandığı” gerekçesi ile haklı olarak feshedildiğini beyanla davanın reddi gerektiğini savundu.

Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı işveren temyiz etti. Yargıtay, davacının işiyle olamayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girdiğinin, işverenin tüm uyarılarına rağmen bu tutumunu devam ettirdiği ve hatta bu nedenle işveren tarafından uygunsuz web sitelerine erişimin engellenmesi yönünde tasarrufta bulunulduğu ileri sürüldüğüne dikkat çekti.

Kararda hangi ifadelere yer verildi?

Kararda hangi ifadelere yer verildi?

“Davacı konuyla ilgili savunmasında olayı kabul etmiş ancak sadece mola saatlerinde bilgisayarı şahsi işleri ile ilgili olarak kullandığını belirtmiştir. Davacının mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve görevi gereği yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesi doğruluk ve bağlılığa aykırı olmakla, işverenin güvenini kötüye kullanmak mahiyetindedir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının internet üzerinden bir takım web sitelerine girdiği tespit edilmiş ancak bunun hangi saat aralıklarında olduğu veya işverenin erişimini engellediğini belirttiği siteler olup olmadığı yeterince açıklığa kavuşturulmamış ve belirlenmemiştir. Bu nedenle, davacıya tahsis edilen bilgisayarda, konusunda uzman bilirkişi aracılığı ile yeniden inceleme yaptırması gerekir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
75
25
22
6
5
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rans

İyice boku çıktı mahkemeler de işçiyi önde tutardı eskiden ama şimdi onlar bile paranın yanındalar.Bizim işyeri hotel resepsiyon kısmında pc den film dahi iz... Devamını Gör

Art Ankara

Burada değerlendirilmesi gereken adamın kendine verilen işleri yapıp yapmadığı diyelim ki sosyal medyaya girmekten işini aksatıyor kovdun anlarım ama adam iş... Devamını Gör

Art Ankara

Peki makam aracını kendi işleri için kullananların da işine son verilecek mi?

pazartesi

Çünkü aynı iş veren, işçiyi mesai bitiminden sonra 1 dk bile çalıştıramıyor değil mi? yargıtay 17.00+1 i tazminat sebebi sayıyor değil mi? sizin yasalarınız ... Devamını Gör

Art Ankara

Eski patronum aklıma geldi masabaşı olarak girdiğim reklam şirketine yüklü bir iş geldi patron baskıda eleman eksiğimiz var senin de yardım etmen lazım dedi ... Devamını Gör