Yaratıcı ve Çok Başarılı Bir Dijital Girişim İçin Size Gereken 12 Adımlık Yol Haritası
Başarılı bir girişimci olmak hiçbir zaman kolay değil. Bu süreç her zaman için, içinde birçok zorluk barındıran keşfedilmemiş engellerle donatılmış vaziyette ve yolu da epeyce uzun; bilen bilir...
Zannedilenin aksine dijital girişimciler, oturdukları yerden kısa sürede çok büyük başarılar ya da paralar kazanan insanlar değil, uzun süreler boyunca kendisini döndüremeyen girişimlerini bir şekilde beslemeye gayret eden kişilerdir. Peki bir dijital girişimi başarıya götüren ne? Yalnızca zamana karşı direnmek değil elbette. Beraber inceleyelim:
Girişimlerin ilk ve en önemli adımlarından biri doğru ekibi oluşturabilmek.
Fakat söz konusu ekip olduğunda esas mesele, fikre karşı duyduğumuz inanç.
Başarılı bir girişime giden uzun yolda, yalnızca 'kararlılığını daima koruyacak' bir ekiple bir şeylerin elde edilmesi mümkün olabilir.
Sürekli olarak gelişim içinde olmak temel zorunluluklardan bir tanesi.
Her girişim ya rakipleriyle birlikte doğar, ya da zaman içinde kendine rakip edinir. Dolayısıyla devamlı gelişim içinde olmak, tüm internet girişimlerinin temel zorunluluklarından birisi olarak önümüze çıkıyor.
Takip etmekle 'taklit etmek' aynı şey değil.
Rakiplerimizin her adımını çok iyi bilmeli ve anlamalı, fakat kendi girişimimiz için yenilikçi çözümler ve gelişmeler üretebilmeliyiz.
Son dönemde başarılı dijital girişimlerin neredeyse hepsinin ortak noktası sadelik.
Sadelik, bir fikrin uygulanışındaki temel işlevlerin daha iyi sergilenmesine katkı sağlarken aynı zamanda kullanıcıların karşısına karmaşık bir yapı yerine daha net bir sunumla çıkmamızı sağlıyor.
“Basit olmak, basit değildir.”
Sadelikle özdeşleşmeyi başaran isimlerden biri olan Apple’ın bu unvanı elde etmesinde büyük pay sahibi olan Ken Segall böyle diyor. Bu söz de bu sürecin aslında hiç de göründüğü kadar kolay olmadığını ifade ediyor.
(*Resim - Albert Einstein: Olabildiğince basitleştirin; ama daha fazla basitleştirmeyin.)
İnternet girişiminin başarıya ulaşması aslında yalnızca kullanıcılarının beğenisini kazanmasıyla mümkün.
Dolayısıyla girişimimiz kullanıcı deneyimine sunulduğu ilk andan itibaren, kullanıcıların fikirlerine ve beklentilerine açık olmak gerekli.
Dikkat; kullanıcıların geri bildirimleri direktif değil, yol göstericidir.
Gelen fikirleri doğru analiz etmeli ve gerçek ihtiyacın ne olduğunu biz tespit etmeliyiz. Bu açıdan, ölçümleme tekniklerini iş sürecimize dahil etmemiz çok büyük önem taşıyor.
Günümüz şartlarında veri her şey. Başarı da yalnızca verinin doğru analizi ve yönetimiyle mümkün.
Ancak ve ancak verilerin doğru yönetimiyle gerçek anlamda kullanıcı odaklı bir internet girişimi ortaya çıkarılabilir.
Dolapta bekleyen her fikrin bir son kullanma tarihi olduğunun farkında olmak şart.
İnternet girişimlerinde doğru fikri bulmak kadar önemli diğer bir nokta da 'hızlı uygulama'. Girişimlerimizi fırsatlar üzerine kurmalı; ihtiyaçlardan veya başka sebeplerden dolayı ortaya çıkan fırsatları en hızlı şekilde değerlendirmeliyiz.
Aksi takdirde bizim tamamlayamadığımız fikri, bizimkinden daha vasat ama tamamlanmış bir biçimde görmemiz son derece muhtemel.
Tüm bu kuralları anlamlı hale getirecek tek nitelik ise kararlılık.
Girişimimiz daha fikir aşamasındayken bile sayısız engelle karşılaşacak. Her geçen gün sayısı daha da artacak olan bu engellere karşı koymak ancak kararlılık ve hırsla mümkün.
Hırsın olumsuz yanlarından korunmak içinse unutmamak gereken şey, eleştirilerin bizi yıldırması değil, mükemmelleştirmesi gerektiğine inanmamız.
Yaşanmış tüm başarılı girişim hikayelerinin ortak noktasını asla unutmayın: Her zaman fikrinize inanın.
Girişimcilik uzun bir süreçtir ve bu süreçte hiçbir kitapta veya hikayede duymadığımız sayısız engelle karşılaşmamız çok kuvvetli bir olasılıktır. Tüm başarılı girişimler bu yoldan geçti; ve tümünün en kuvvetli dayanağı, inançtı...
Özgür Bayraktar
Harvard Business Review Türkiye
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın