Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yaprak Zararlısı Böceği Sağ Olsun, Harry Potter'daki Görünmezlik Pelerini Gerçek Olabilir!
Herkes utandığı veya birini gözetlemesi gerektiği bir anda en az bir kere görünmez olabilmeyi istemiştir. Yapılan bir araştırmaya göre bu dileğimiz gelecekte mümkün olabilecek.
Bilim insanları yaprak zararlısı böceğinin terleyerek attığı mikropartikülleri kullanarak Harry Potter'ın görünmezlik pelerinini yapmaya bir adım daha yaklaştılar.
Ayrıntılara beraber bakalım.
Söz konusu mikropartiküller "brochosome" olarak adlandırılıyor ve nemli koşullarda suyu püskürterek böceklerin kanatlarının kuru kalmasını sağlıyor.
Penn State Üniversitesi'nden Tak-Sing Wong:
Yapılarından dolayı sentetik parçacıklarımızın optik olarak ilginç olabileceğini biliyorduk.
Shikuan Yang çalışmasının başyazarı, bir grup toplantısında bu konuyu gündeme getirene kadar yaprak zararlılarının sentetik parçacıklarımıza oldukça benzeyen doğal bir yapıyla bu yapışmaz kaplamaları yaptığını bilmiyorduk. Bu da bizim parçacıkları doğada nasıl kullandıklarını merak etmemize neden oldu.
Geçen hafta Nature Communications'ta yayımlanan bir çalışmada, mühendisler yaprak zararlılarının brochosomelarını taklit ettikleri sentetik bir materyal tasarladılar.
Bu tasarım yapılırken elektrokimyasal bırakımın da dahil olduğu beş adımlı bir süreçten yararlanıldı.
Araştırmacılar sonrasında yapay brochosomeları yaprakların üzerine koyup, simüle edilmiş böcek görüntüsüyle izleyerek test ettiler. Sentetik parçacıklar spektrumdan gelen ışığın %99'ını soğurdu ve başarılı bir şekilde arka plana düştü.
Sentetik brochosomelar, gümüş ve altın gibi metallerden ya da manganez oksit gibi bileşiklerden yapılabilir.
Bu materyallerin hepsi, araştırmacıların belirttiğine göre kendi amaç ve uygulanış biçimlerine sahipler.
Örneğin manganez oksit, bataryalarda kullanılan çok popüler bir materyal. Geniş yüzey alanı nedeniyle bu partikül, iyi bir batarya elektrodu yapabiliyor ve daha yüksek bir kimyasal tepkimeye izin veriyor.
Diğer bir kullanım önerisi, ışık yansımasının sinyal-gürültü oranını ve güneş pilinin farklı dalga boylarında ve açılarda ışık soğurumunu arttırdığı sensörler ve kameralar için yansıma önleyici kaplama yapmayı içeriyor.
Wong, bu araştırmanın temel bir çalışma olduğunun altını çiziyor.
Gelecekte, daha uzun dalga boyları için bu yapıyı genişletmeye çalışabiliriz. Eğer bu yapıyı birazcık daha büyütürsek daha uzun elektromanyetik dalgaları absorbe edebilir mi? Enerji depolamak için daha ileri uygulamaları başlatabilir mi?
Cevaplanması gereken birçok soru var.
Yorum Yazın
keşke videolarını da koysaydınız. gerçekten muazzam birşey. teknolojinin ve bilimin bu kadar ilerlemesi o kadar güzel ki.
Işığın %99 unu soğuruyor diyor yani ona baktığınızda karanlık görürsünüz, arkasını değil. Dediği gibi bu teknoloji anca fotoğraf makinelerinde falan kullanıl... Devamını Gör
hep bunu beklemiştim cidden 😳