onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yakında Baba Olacaklara Müjde: Partnerinize Dokunarak Onun Acısını Azaltabilirsiniz!

Yakında Baba Olacaklara Müjde: Partnerinize Dokunarak Onun Acısını Azaltabilirsiniz!

Rinascita
25.06.2017 - 17:07

Geçtiğimiz haftalarda Colorada Boulder Üniversitesi tarafından yapılan çalışma sonucunda, partnerlerin birbirlerine acı konusunda da yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Araştırmanın detaylarını sizler için Neuroscience News'dan derledik.

Kaynak: http://neurosciencenews.com/empathy-n...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yapılan araştırmaya göre kadın acı içindeyken, partneri elini tuttuğunda solunum ve kalp hızı senkronize oluyor. Sonucunda da acı yok oluyor.

Araştırmada görev alan yazar Pavel Goldstein bu konuda 'Partnerlerin empati yeteneği ne kadar güçlü ise, birbirlerine dokunduklarında senkronizasyon o kadar etkili oluyor.' diyor.

Scientific Reports'da geçtiğimiz hafta yayımlanan ve 22 çiftin katılımıyla yürütülen bu çalışma, birbirine psikolojik olarak ayna olan partnerlerin senkronizasyonu ile ilgili yapılan son araştırma.

Yapılan araştırmalara göre, bireyler beraber yürüdükleri veya konuştukları bireyler ile bir şekilde psikolojik bir iletişim kuruyorlar.

İzlenilen herhangi bir filmdeki karakter, konuşan herhangi bir politikacı veya bizimle konuşan partnerimizle bir bağ kuruyoruz. Bu da bizim beyin dalgalarımızın ve kalp hızımızın senkronize olmasını sağlıyor.

Goldstein, şu an 4 yaşında olan kızının doğumunu görünce birden aklına bir fikir geldi.

'Eşim acı içindeydi ve benim tek düşünebildiğim 'Ona yardım etmek için ne yapabilirim?' sorusu oldu. Eline uzandım ve yardımcı oluyor gibiydi bu durum. Bunu laboratuvarda test etmek istedim. İnsan gerçekten birine dokunarak onun acısını azaltabilir mi? Eğer yapabilirse, nasıl?'

Bunu test etmek için ise, seçtiği 22 çift ile çalışmalara başladı. 23-32 yaş aralığında olan bu çiftlere farklı senaryolar verdi. Genelde acıya maruz kalan kadın iken, destek olması beklenen erkek oldu. Senaryolardan birinde çiftler sadece oturuyorlar, birbirlerine dokunmuyorlardı. Birinde el ele tutuşarak oturuyorlar, sonuncusunda ise ayrı odalarda duruyorlardı. Kadınların ön kol kısmında 2 dakikalık bir acı oluyordu ve bu sırada senaryolara göre kalp ve vücut senkronizasyonları ölçülüyordu.

Çalışmalar başladığında ise, Goldstein partnerlerden birinin acıya maruz kalması sonucunda senkronizasyonun değiştiğini gözlemledi.

Yapılan ilk çalışmalar, partnerlerin beraber oturdukları zaman bir dereceye kadar psikolojik senkronizasyon kurduklarını gösterdi. Fakat kadın acıya maruz kalmaya başladığında ve erkek kadına dokunamadığında senkronizasyon azalıyor, el ele tutuştuklarında ise yeniden bir uyum yakalıyorlar, sonucunda da kadının acısı azalıyor. 

'Görünen o ki, acı kişiler arası senkronizasyonu engelliyor. Dokunmak, yeniden bunu sağlıyor. Dokunmak, empati kurmanın bir yoludur. Dolayısıyla ağrı kesici bir etki ile sonuçlanıyor. '

Goldstein'in önceki araştırmalarına göre, erkek kadına karşı ne kadar empati kurarsa, dokunduğunda acıyı alma oranı o kadar artıyor.

Henüz bu netlik kazanmış olmasa da, acı durumunda empatinin önemli bir rol oynadığını düşünüyor Goldstein.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bundan sonra yapılacak araştırmaların temel noktası ise, dokunarak acının nasıl azaltıldığını çözmek.

Goldstein araştırmalarına homoseksüel çiftler üzerinde de devam etmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra, aynı şekilde acıya maruz kalan erkek olduğunda aynı sonucu alıp alamayacağını merak ediyor. Gelecek araştırmalarını bu yönde geliştirmeyi planlayan bilim adamı, bütün bunların sonucuna göre acıya psikolojik bir çözüm bulabilmeyi umut ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
45
20
11
9
9
5
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yuuki

ilginçmiş