Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Vücudunuzun Acil Durumlarda ya da Doğal Olarak Ürettiği Ama Sizi Tiksindirebilecek Bazı Sıvılar
Salgılanan salgılar günlük yaşamımız tarafından şekillenir ve bedenimizin bir parçasıdır. Ancak düşünmemeyi tercih edeceğiniz bazı tuhaf vücut salgılarımız da mevcut. Bu salgılar sadece ter, sümük ya da çapak kadar masum değil, bazen tehlikeli de olabiliyor. Bir kere salgılandıktan sonra kendi kendimize geçiremeyeceğimiz iltihaplara dönüşebiliyorlar. Gelin bu salgılar nelermiş ve hangi durumlarda oluşuyormuş bir göz atalım...
1. Kanlı irin
2. Salya
Çin tıbbı tükürüğü yüzyıllardır bir insanın sağlıklı olup olmadığını anlamak için inceler.
3. Kulak kiri
4. Smegma
5. Safra
6. Rheum (çapak)
7. Sebum
Kulağınızın arkasını kaşıdıysanız ve tırnaklarınızın altında parlak mumsu bir madde varsa endişelenmeyin. Bu sadece sebum. Sebum temel olarak yağ asitleri, kolesterol ve cildinizi nemli tutmaya yardımcı olan bileşiklerin bir karışımından oluşan bir tür cilt yağıdır. Ayak tabanlarınız ve avuçlarınız hariç, vücudun hemen hemen tüm bölgelerinde bulunan yağ bezleri tarafından üretilir. Yüzünüz ve saç deriniz bu bezlerin en yüksek olduğu yerlerdir. Bu nedenle ergenlik dönemi gibi çok fazla sebum ürettiğiniz dönemlerde yağlı saçlar veya sivilce dolu bir yüzle karşılaşabilirsiniz. Yaşamınızın her aşamasında, fetüsün yeni yeni oluştuğu rahimde bile hemen hemen mevcuttur.
8. Mukuza
Mukuza ya da mukus soğuk algınlığı geçirdiğinizde burnunuzdan ve boğazınızdan çıkan tüm sıvılardır. Yine de mukus bu iğrenç denilebilecek görüntüsüne rağmen aslında sadece, neredeyse tamamı su olan nemlendirilmiş bir jeldir. Mukusun yüzde 5'i, enzimleri zarar görmesine karşı koruyan bir bileşen olan müsin glikoproteinden oluşur.
Vücudumuz günde yaklaşık bir litre mukus üretir, ancak çoğunu fark etmeden yutarız. Görevi sinüslerimizi temiz ve patojenlerden uzak tutmaktır. Normalde mukus berrak veya beyazımsıdır, ancak nötrofiller patojenlerle savaştıkça saldırı moduna geçer ve sarımsı yeşil bir renk alır. Hastalandığınızda vücudunuz aşırı hızlanır ve bakterileri veya virüsleri sisteminizden atmaya yardımcı olmak için ek mukus üretir. Bu nedenle hastayken fazlaca mukus üretiriz ancak çok az üretirseniz de enfeksiyonlara daha yatkınsınız demektir.
Yorum Yazın