Uyku ile Alakalı Rüyanızda Bile Göremeyeceğiniz 30 İlginç Bilgi
Uyku ile Alakalı Rüyanızda Bile Göremeyeceğiniz 30 İlginç Bilgi
Evet sevgili dostlar. Bildiğiniz gibi uyumak bizler için hayattaki en önemli aktivitelerden bir tanesi. Sağlıklı ve fonksiyonel bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alan bu mühim aktivite hakkında bilinenlerin neredeyse tamamı son 25 yılda yapılan araştırmalara dayanıyor. İşte uyku hakkında muhtemelen daha önce hiç duymadığınız 30 ilginç bilgi:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Bugüne kadar bir insanın uykusuz geçirdiği en uzun süre 18 gün, 21 saat, 40 dakikadır. Rekorun sahibi bu süreçte halüsinasyon, paranoya, bulanık görme, konuşmada tutukluk ve hafıza ve konsantrasyon kaybı gibi etkiler belirtmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Bir insanın uyanık olup olmadığı ancak tıbbi inceleme ile anlaşılabilir. Kimi zaman gözlerimiz açıkken farkında bile olmadan kısa şekerlemeler yaparız.
3. Yattığımız andan itibaren 5 dakika içinde uykuya dalabilmemiz, uyku yoksunluğu çektiğimize işarettir. Bir insan için ideal uykuya geçiş süresi 10-15 dakikadır.
4. Yeni doğmuş bir bebek, ilk bir yıl ebeveynlerinin 400-750 saat daha az uyumasına sebep olur.
5. Hayvanların rüya gördüğüne dair henüz bilimsel bir kanıt yoktur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. 1998 yılında yürütülen bir araştırmaya göre, dizlerin arka kısmının güçlü bir ışığa maruz kalması insanların uyku döngülerini yeniden programlamalarını sağlamaktadır. Bunun sebebi bugün hala aydınlatılamamıştır.
7. Vücut sıcaklığımız, uyku düzenimizle yakından ilişkilidir. Çok sıcak yaz günlerinin huzursuz bir uykuya yol açmasının sebebi budur. İyi bir uyku için ideal olan ise 18-30 °C aralığıdır.
8. Horlayan insanların %10'luk bir kısmı uyku apnesinden muzdariptir. Bu rahatsızlığa sahip olan insanların solunumu bir gecede 300 kez durabilir ve kalp krizi ve felç riskleri diğer insanlara göre daha fazladır.
9. Horlama yalnızca REM uykusunda değilken gerçekleşir.
10. İnsanlar için optimal uyku süresi 25 yaşına kadar 10 saat, 25-65 yaş arası 8 saat ve 65 yaş üstü için 6 saattir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Yapılan bazı çalışmalar, kadınların erkeklere göre bir saat daha fazla gece uykusuna ihtiyaç duyduğunu göstermiştir. Kadınların depresyona daha yatkın olmasının sebeplerinden birinin bu olabileceği düşünülmektedir.
12. Uzmanlara göre son yıllarda insanların uyku düzenini bozan en önemli faktör 24 saat internet erişimine sahip olmalarıdır.
13. Bulunduğumuz irtifa arttıkça uyumakta daha fazla güçlük çekeriz. Bu durum özellikle 4 kilometre ve üzerindeki yüksekliklerde gözlemlenmiştir ve sebebi ise oksijen seviyelerindeki değişimdir.
14. Düzenli egzersiz yapmak hem uykuya dalmamızı kolaylaştırır, hem de daha huzurlu uyumamızı sağlar; ancak düzensiz ya da yatmadan hemen önce yapılan egzersizler tam tarsi etki göstererek uykumuzun kaçmasına sebep olur.
15. Uykusuzluk problemine, boşanmış ya da dul kalmış insanlarda daha sık rastlanmaktadır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Uykusunu iyi almayan insanlar, vücutlarındaki leptin (iştah düzenleyici hormon) seviyelerine bağlı olarak daha çok yemek yemeye ihtiyaç duyarlar.
17. Çalar saatlerin icadından önce para karşılığında ellerindeki uzun sopalarla müşterilerinin camına vuran insanlar vardı.
18. Salyangozların uykusu üç yıla kadar sürebilmektedir.
19. Su samurları akıntıyla farklı yerlere sürüklenmemek için uyurken el ele tutuşurlar.
20. Yapılan bir çalışmada insanların yeniay zamanlarında, dolunay zamanlarına göre çok daha iyi uyudukları tespit edilmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
21. Kediler yaşamlarının %70'ini uyuyarak geçirmektedir.
22. Yapılan bir araştırmada okulları daha geç saatte başlayan çocukların gün içinde çok daha iyi performans sergilediği kaydedilmiştir.
23. Nörologlara göre insanlar hayatlarının ilk birkaç yılında rüya görmemektedir.
24. Zürafalar 24 saat periyodunda yalnızca 5-30 dakika arası uykuya ihtiyaç duymaktadır.
25. 2011 OECD raporuna göre dünyanın en çok uyuyan ülkesi, günlük ortalama 9 saati aşan uyku süreleriyle Çin'dir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
26. Uyku sırasında beynimiz, tehlike altında olduğunu hissetmediği sürece dışardan gelen gürültüleri filtreleme özelliğine sahiptir.
27. Depresyondaki bir insan, normal zamanlardakinin 3-4 katı daha fazla rüya görmektedir.
28. İşitme engelli insanların uykularında işaret dili kullanmaları sık rastlanan bir durumdur.
29. Uzmanlar, insanların uyku pozisyonları ile kişilikleri arasında sıkı bir bağ olduğunu düşünmektedir.
30. İnsan, bilinçli olarak uykusunu erteleyen tek memelidir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
#26 bende filtreleme özelliği yok en ufak sese uyanıyorum :/
bende :/ :)
Ben çok yorgun olmadığım sürece benim uykuya dalma sürem 45 dakika 1 saati buluyor siz diyorsunuz 15 dakika
25 yaş altı 10 saat uyku diyo hadi bide kadınız +1 11 saat.. okul sabahın köründe başlıyo ben akşam 7de yatıyım yav he he
Benim bir arkadaşım bu yüzden saat 20:00'da yatıyordu.