Görüş Bildir
Haberler
Üniversitede Yolsuzluk İddiası

Üniversitede Yolsuzluk İddiası

adem kara
08.05.2014 - 09:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde, elde edilen döner sermaye gelirlerinden bazı öğretim üyelerine 98.032 TL tutarında ek ödeme yapıldığı, üniversitede görevli 8 öğretim görevlisince hazırlanan tespit tutanağı ile açığa çıktı.

Yolsuzlukları maddeler halinde soran öğretim elemanlarına Rektörlüğün verdiği “gizli” ibareli yanıtta, “Mevzuata aykırı bulunan hususların düzeltilmesi yoluna gidildiği” ve “şehven” yapıldığı belirtilen ödemelerin geri tahsil edildiği belirtilse de söz konusu usulsüzlüğü ve yolsuzluğu yapanlar hakkında bu güne kadar herhangi bir soruşturma başlatılmadı.

‘ÖĞRETİM ÜYELERİNE PARA DAĞITILDI’

DİHA’nın haberine göre, AKP ile cemaatin kontrolünde olduğu iddia edilen üniversitenin Veterinerlik Fakültesinde 2011 yılı içerisinde döner sermaye gelirlerinden bazı öğretim üyelerine ek ödemelerle yolsuzluk yapıldığı üniversitede görevli 8 öğretim görevlisince hazırlanan tespit tutanağı ile açığa çıktı.

Fakültede döner sermaye ödemelerinde yaşanan usulsüzlükler konusunda dekanlıktan durumu açıklamalarına dönük yazılı bilgi talep eden öğretim elemanlarına, sermaye gelir-gider ayrıntılı bilançosu yerine sadece gelir-gider toplamı verilerek ayrıntılı bilgiler verilmedi. Yine talep edilen DÜ Veterinerlik Fakültesi Döner Sermaye Yönergesi ve konu ile ilgili Fakülte Yönetim Kurulu kararı da öğretim elemanlarına verilmedi.

Bunun üzerine öğretim elemanları, bu kez tespit ettikleri usulsüzlükleri içeren dilekçe ile Rektörlüğe başvuruda bulundu. Dilekçede, “Birtakım öğretim üyelerine beklenenden fazla miktarda paranın (yönetici payı gibi) dağıtıldığı anlaşılmakta” olduğunu vurgulayan öğretim elemanları, döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelerin dağıtılmasında aykırılık olduğuna dikkat çekildi. Gerekli incelemelerin ardından usulsüzlük tespit edilmesi halinde idari soruşturma yapılarak ayrıca yasal makamlara gerekli müracaatların yapılması ve dilekçede ismi geçen öğretim üyelerine yapılacak işlemlerin safahatı konusunda yazılı olarak bilgi istedi.

‘YOLSUZLUK TUTANAĞI’ HAZIRLANDI

Öğretim elemanlarının hazırladıkları 10 madde halinde sıralanan yolsuzluk tespit tutanağının bazı maddeleri şöyle:

  • Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde döner sermaye gelirlerinden 2011 yılı içerisinde gelir getirici faaliyette bulunmayan askerde ya da yurt dışında görevli olduğu halde 2547 sayılı kanunun 58. maddesine aykırı davranılarak bazı öğretim üyelerine ek ödemeler yapıldığı anlaşılmaktadır.

  • Dekanlığımızın ek 2’deki cevabi yazısında 2011 yılı döner sermayeden net alınan katkı payı listesinde belirtildiği gibi ödemeler, şubat-aralık aylarını kapsadığı ve toplamda 98.032 TL tutarında ek bir ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır. Fakültemizin 2011 yılı sermaye gelirinin yaklaşık olarak 220 bin TL tarla gelirinden elde edildiği ve bu gelirinde muhtemelen hasat dönemi olan 2011 kasım-aralık ayında döner sermaye hesabına yatırıldığı tahmin edilmektedir. Oysaki kasım ayına kadar yapılan net ek ödemelerin toplamı 89.479 TL’dir. Dolayısıyla kasım ayından önce yapılan ödemelerde 2547 sayılı kanunun 58. maddesinin H bendinde aykırı bir durum sergilendiği düşünülmektedir.

  • Döner sermaye gelirlerinden tahsis edilen kısmın en az yüzde 5’i üniversite bünyesinde bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılır denmektedir. Bu durum döner sermaye gelirlerini olduğundan daha yüksek tutarak haksız kazanç elde etme şüphesi uyandırmaktadır.

  • Yönetici payı adı altında yapılan ödemelerde 2011 kasım ayı ve öncesi için gelir-gider dengesinin gözetilmediği anlaşılmaktadır. Ayrıca yönetici payının hesaplanmasında nasıl bir oransal yol izlendiği konusunda bilgi verilmemiştir.

  • Kaus köşkü civarında bulunan ve fakültemize tahsis edildiğini düşündüğümüz 780 dönüm arazide 2012 yılı için yapılmış/yapılmakta olan herhangi bir faaliyet var mıdır? Aldığımız duyumlar fakültemiz yönetim kurulunca 2012 yılı ocak ayı içerisinde bazı yönetim kurulu üyelerinin menfi yönde şerh koydukları ve bahsi geçen arazide aylar öncesinde kim olduğu bilinmeyen çiftçi/çiftçilere kiraya verilerek ekim yaptırıldığı dile getirilmektedir. Araziye yapılan gözlem sonucu ekimin yapılmış olduğu ve tarlanın yeşerdiği çok net bir şekilde anlaşılmaktadır.

REKTÖRLÜKTEN ‘GİZLİ’ AÇIKLAMA

Öğretim elemanlarına, Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç imzasıyla Özel Kalem Müdürlüğünden “gizli” ibareli notla yazılı olarak cevap verildi. DİHA’nın ulaştığı belgede, “Konu hakkında gerekli inceleme ve araştırmaların yapıldığı ve mevzuata aykırı bulunan hususların düzeltilmesi yoluna gidilmiştir” deniliyor.

Belgenin devamında ise şu cümlelere yer veriliyor: “Rektörlüğümüzce alınan bilgi ve belgeler doğrultusunda yapılan teknik ve incelemelere binaen yasalara uygun düzeltmelerin yapılması ve sehven döner sermaye katkı payı ödemeleri iade edilmiştir (askerde ve yurt dışında olanlar dahil). Eğitim-öğretim amaçlı olarak tahsis edilen tarla geliri üzerinden yapılan döner sermaye katkı payı ödemelerinin iadesi ile özel bütçeden harcama yapılmak sureti ile elde edilen tarla gelirinin Strateji Daire Başkanlığınca takip edilen üniversitemiz hesabına bütçe geliri olarak kaydedilmesi talimatı verilmiştir.”

DİHA | Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/83870/u...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0