Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'da Göstericiler Koşullu Affı Reddetti

Ukrayna'da Göstericiler Koşullu Affı Reddetti

yelda kahveci
30.01.2014 - 12:09
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna: Göstericiler Koşullu Affı Reddetti

Ukrayna’da protestocular hükümetin, göstericilerin işgal ettiği kamu binalarını terk etmeleri koşuluyla tanıdığı affı reddetti.

Muhalefet liderleri koşullu affın “kabul edilemez” olduğunu belirtip protestocuların başkent Kiev’deki eylemlerine ve belediyeye ait binaları işgal etmeye devam edeceklerini söyledi.

AB yanlıları, Kiev ve diğer kentlerde ele geçirdikleri binaları eylemlerini organize ettikleri merkezler, yatakhane ve soğuktan kaçmak için sığınak olarak kullanıyor.

Af yasası ayrıca, göstericilerin Kiev’in merkezine kurdukları barikatları kaldırmalarını, kapattıkları sokakları ve protestoların barışçıl devam ettiği bölgeler dışındaki meydanları açmaları şartını koşuyordu.

Af yasasına Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in partisi ve parlamentoda çoğunluğu elinde tutan Bölgeler Partisi destek verdi, ancak muhalif milletvekilleri yasanın koşullara bağlanmasına karşı çıkarak çekimser kaldı.

Eski boks şampiyonu muhalif Vitali Klitço, Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan kalabalıklara seslenip mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Anatavatan Partisi milletvekili Andriy Parubiy 5 Kanal TV’ye yaptığı açıklamada, “Şart koştukları talepler kabul edilemez ve hiç kimse bu şartları yerine getirmeyecek. Biz, yasanın hiçbir koşul öne sürülmeden yürürlüğe girmesini söylemiştik. Duruşumuz değişmedi” dedi.

Milletvekili Inna Bohoslovksa da aynı televizyon kanalına, af yasasının ‘zaman çalma’ amacında olduğunu söyledi.

Sokaktaki göstericiler de hükümete meydan okumaya devam ediyor.

BBC’ye konuşan göstericilerden Olga Lucuk-Visotska, göstericilerin gözaltına alınan protestocuları ‘rehin’ olarak gördüklerini ve af yasasının da bir taviz olarak görülmediğini söyledi.

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, Çarşamba günü yaptığı açıklamada “ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğu” uyarısında bulunmuştu.

AB Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Kiev ve diğer kentlerdeki şiddet olaylarının kendisini şoka uğrattığını ifade etti.

Gösteriler Kasım ayında Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in AB ile ticari ilişkileri geliştirmeyi öngören anlaşmayı imzalamak yerine Rusya’nın Ukrayna devlet tahvillerine 15 milyar dolarlık yatırımını kabul etmesi üzerine başladı.

Moskova ise, Ukrayna’ya yapacağı sözünü verdiği yatırımların bir kısmını yeni hükümet kurulana kadar tutacağını belirtti.

Rusya’nın kredileri Kiev’in AB anlaşmasını reddetmesine karşılık bir ödül olarak görülüyor.

ABD Kongresi yetkililerine göre Washington şiddet olaylarının artması durumunda bazı Ukraynalı yetkililer ile muhalefet liderlerine yaptırım hazırlığına girdi.

Kongre'deki yetkililer, yaptırım paketinin ayrıntılarının henüz belirlenmediğini fakat durumun kötüleşmesi durumunda derhal uygulamaya gireceğini ifade etti.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0