Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan Amasra Maden Faciası Raporu: Ölen Madenciyi Suçladılar
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Amasra'da yaşanan ve 42 maden işçisinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasına ilişkin değerlendirme raporu hazırladı. Raporda ölen işçilerden Öner Yıldız sorumlu gösterildi.
TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu, Amasra'da 42 işçinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasının meydana geldiği maden ocağında, incelemelerde bulundu.
Amasra Müessese Müdürlüğü'ndeki incelemeler sırasında TTK yetkilileri tarafından komisyon üyelerine sunum yapıldı. Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Yusuf Aydın, sunumunda, 42 madencinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin TTK'nın değerlendirme raporundan bölümler okuldu. Aydın, grizu patlamasının gerçekleşmesi için yüzde 5 ile yüzde 15 arası metan gazının ısı kaynağıyla buluşması gerektiğine dikkat çekti. Aydın, maden ocaklarındaki patlatmalarda patlayıcı seçimi yapılırken, grizu güvenliğine dair galeri testleri yapılmış ürünlerin seçilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Aydın, Amasra maden ocağında kömürün çok sert olduğunu, bunu kazmanın en kolay yolunun patlatma olduğunu, bu yüzden bu yöntemin kullanıldığını belirtti.
Aydın, patlamanın saat 18.09’da meydana geldiğinin anlaşıldığını belirtti.
Aydın, 'Kazanın meydana gelmesinden sonra kazanın etkileri tüm maden ocağına yayılmış ve birçok çalışma bölgesini etkilemiştir. Bütün bilimsel ve teknik verileri ortaya koyduğumuz zaman kazanın meydana geldiği eksi 320 kotu kalın damar taban yolunda lağım ateşleme sonrası ortaya çıkan metan gazının havayla belirli oranda karışımının patlatıcı bir kaynakla buluşması sonucu grizu patlaması gerçekleşmiştir' açıklamasında bulundu.
Aydın, barutçu Taşkın Coşkun'un ifadesine de yer verdiği sunumunda, 'Barutçu Taşkın Coşkun'un ifadesinde belirtilen; ateşleme yapmadığı delikleri de doldurması gösteriyor ki son derece dikkatli ve özenli yapılması gereken ateşleme işleminin acele bir şekilde ve kurallara uymaksızın gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. Zira metan gazı barındıran kömür ateşlemelerinde tek seferde atım yapmak ve doldurulan delikleri mutlaka patlatmak gerekmektedir. Bu durum, 702 sayılı 'İş Kazası ve Önlemler' isimli genelgenin patlayıcı madde kullanımında 'güvenlik' başlıklı 4'üncü maddenin 10'uncu fıkrasında 'Degaj olasılığına karşı tek kademeli ateşleme atılacak ve patlatmalar vardiya sonuna getirilecektir' şeklinde hükme bağlanmıştır' dedi.
Komisyon üyelerinden bazıları, TTK'nın değerlendirme raporunda, diğer barutçu Taşkın Coşkun'un ifadesine dayanılarak dikkatli ve özenli patlatma yapmadığı ileri sürülen ve kazada yaşamını yitiren barutçu Öner Yıldız'ın suçlanmasına tepki gösterdi.
Yorum Yazın