Görüş Bildir
Haberler
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı Yasalaştı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı Yasalaştı

Onedio Medya
07.04.2016 - 09:21

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor. Kurul, biri Başkan, biri İkinci Başkan olmak üzere 11 üyeden oluşacak. Kurulun 8 üyesi Bakanlar Kurulu, 3 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. 

AA'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, insan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek üzere kurulacak.

Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasak olacak. Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ihlali sona erdirmek, tekrarlanmasını önlemek, adli ve idari yoldan takibini sağlamak üzere gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak.

Kabul edilip yasalaşan İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı üzerindeki son konuşmalar

Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Başbakanlığa rapor sunulacak

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli, Başbakanlık ile ilişkili bir yapıda olacak. 

Kurum, insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine, ayrımcılığın önlenmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapacak. İnsan hakları ve ayrımcılıkla mücadele konularında kitle iletişim araçlarını da kullanarak bilgilendirme ve eğitim yoluyla kamuoyunda duyarlılığı geliştirecek. Özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerlere haberli veya habersiz düzenli ziyaretler gerçekleştirerek, bu ziyaretlere ilişkin raporları ilgili kurum ve kuruluşlara iletecek.

Kurum, Cumhurbaşkanlığına, TBMM'ye ve Başbakanlığa sunulmak üzere yıllık raporlar hazırlayacak. Kamuoyunu bilgilendirmek, düzenli yıllık raporlar dışında, gerek görüldüğünde görev alanına ilişkin özel raporlar yayımlayacak, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği yapacak. 

Kurum, TBMM İnsan Haklarını İnceleme ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonlarını yılda en az bir defa bilgilendirecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrımcılık yasağının ihlaline idari para cezaları

Ayrımcılık yasağının ihlaline idari para cezaları

Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, ihlalden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kişiler hakkında bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
7
5
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

tamamı hükümet tarafında seçilen bir yapı hükümet karşıtı bir rapor hazırlayabilirmi?

Pasif Kullanıcı

Rapor ve kurul değil önemli olan cezaların uygulanıp uygulanmadığı. Aleviler yararlanabilecekmi bundan göreceğiz, veya AKPli olmayan memurlar.

Umarım hakkıyla uygulanır bu kanun, özellikle maddeye "cinsiyet" kavramının eklenmesi lgbti'lilere yapılan ayrımcılıkların önüne geçmesini ümit ediyorum.

Frigya

Güldürdü.