onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye'de Bizans Dönemini İnceleyecek İlk Merkez Kuruldu

Türkiye'de Bizans Dönemini İnceleyecek İlk Merkez Kuruldu

Ulaş
06.07.2015 - 20:13 Son Güncelleme: 07.07.2015 - 09:37
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Koç Üniversitesi bünyesinde Ocak ayından bu yana faaliyet gösteren GABAM (Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi), kültür tarihinin önemli döneminlerinden birine ışık tutacak.

Yurtdışındaki üniversitelerde Bizans ve Roma kürsüleri bulunmasına rağmen, Türkiye'de dönem olarak derin bir incelemeye tabi tutulmayan Roma ve Bizans dönemini inceleyecek bir merkez kuruldu. Ocak ayında çalışmalarına başlayan merkezin açılışı 10 Temmuz Cuma günü üniversitenin Rumelifeneri kampüsünde gerçekleşecek. Koç Üniversitesi bünyesinde oluşturulan kurulan GABAM (Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi), Türkiye'de Geç Antik Çağ ve Bizans dönemi sanatı, tarihi ve arkeolojisi üzerine çalışacak.

'Osmanlı uygarlıklarını tanımak açısından da önemli'

'Osmanlı uygarlıklarını tanımak açısından da önemli'

Bilimsel araştırma ve sempozyumların yanı sıra, Geç Antik ve Bizans dönemlerini kapsayan araştırmalara destek olacak, yeni çalışma alanları oluşturacak ve farklı disiplinlerden bu süreci pekiştirmek üzere yardım alacak GABAM'ın direktörlüğünü Prof. Dr. Engin Akyürek gerçekleştiriyor. Stavros Niarchos Vakfı tarafından desteklenen ve Ocak ayından bu yana çalışmalarını sürdüren merkezin açılışına dair Prof. Dr. Engin Akyürek yayımladığı bildiride, şu ifadeleri kullandı:

'Geçmiş uygarlıklardan günümüze kalan kültür varlıkları, bütün insanlığın ortak mirası sayılmakta ve günümüz dünyasında toplumların en değerli zenginliklerinden biri olarak görülmektedir. Tarihin en eski çağlarından beri çok sayıdaki uygarlığa anayurt olan bugünkü Türkiye toprakları, kültürel mirasının zenginliği ve çeşitliliği bakımından Dünya’nın önde gelen ülkelerinden birisidir. Antik Çağ’ın sonlarından başlayarak bütün Ortaçağ boyunca on bir yüzyıl bu topraklarda varlığını sürdürmüş olan Bizans uygarlığı da, modern Türkiye’nin kültür mirasının önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Bizans uygarlığını tanımak, Anadolu ortaçağını tanımak; bu coğrafyayı süreç içersinde paylaştıkları, etkileşimde ve kültür alışverişinde bulundukları Selçuklu, Türk Beylikleri ve sonrasında Osmanlı uygarlıklarını tanımak açısından da önem taşımaktadır'

Roma İmparatoru I. Constantinus tarafından imparatorluğun başkenti yapılan İstanbul, İS. dördüncü yüzyıldan 1453 fethine kadarki sürece yayılan bir Bizans ve Roma kültürüne sahip. Bu nedenle GABAM'ın destekleyeceği projelerle bu döneme dair çok daha fazla yerli kaynak üretilebilinecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam