Türk Mucitlere Uluslararası Fuarda 3 Ödül
Türk Mucitlere Uluslararası Fuarda 3 Ödül
Türk mucitler, Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda 2 altın ve 1 gümüş madalya kazandı
CENEVRE - Türk mucitler, Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda 2 altın ve 1 gümüş madalya kazandı.
Bu yıl 42'ncisi düzenlenen fuarda, Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenen 3 buluş da yer aldı.
Yaklaşık 45 ülkeden 700'den fazla buluşun tanıtıldığı fuarda, Prof. Dr. Bülent Oran'ın 'Kalıcı total yapay kalp cihazı' ve Tolga Erden'in 'Patlayan şeker üretim yöntemi ve cihazı' kategorilerinde birincilik, Burak Yılmaz’ın “Yeni nesil DNA ve gen sentezi yöntemi geliştirilmesi” buluşu ise kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
Fuarda, Prof. Dr. Bülent Oran’ın buluşuna ayrıca Romanya Sibiu Üniversitesi ve İran Buluşçular ve Araştırmacılar Enstitüsü özel ödülleri verildi.
Oldukça ilgi gören Türk mucitler ve buluşları bazı bilimsel nitelikli konferanslara davet edilirken, Erden'in buluşu aynı zamanda Dünya Ticaret Örgütü tarafından organize edilen ve sadece 15 buluşun yer alacağı İnovasyon Fuarı'na çağırıldı.
Türk buluşçuların standını, Türkiye Cumhuriyeti Cenevre Başkonsolosu Nurdan Bayraktar Golder de ziyaret etti ve Türk mucitleri başarılarından dolayı kutladı.
Aile buluşu
Kategorisinde altın madalya kazanan Prof. Dr. Bülent Oran, 'Kalıcı total yapay kalp cihazı' adlı buluşunu aile bireyleriyle birlikte icat etmiş.
Oran'ın, kalp yetmezliği gelişmiş ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirilen buluşu, hastanın kalbine cerrahi girişimle yerleştirilecek olan yapay kalp cihazının çalışma sistemine yardımcı olmayı amaçlıyor. Cihazın tasarımında teknik olarak fırçasız eşzamanlı servo elektrik motorlarının değişik türlerinin tüm avantaj ve dezavantajları dikkate alınmış ve doğrudan sürüş teknolojisi (direct drive technology) kullanılmış.
Buluşta ayrıca gerekli olan enerjinin kablosuz enerji aktarımı ile sağlanması öngörüldüğü için cihazın enerji tüketiminin oldukça az olması ve yıllarca hastalara yüksek bir yaşam kalitesi sunması öngörülmüş.
Patlayan şeker
Tolga Erden'in 'Patlayan şeker üretim yöntemi ve cihazı' adlı ulusal ve uluslararası patenti alınmış olan makine ve yöntemi sayesinde, sektör için önemli ürünlerden biri olan granül patlayan şeker ve asıl inovasyon olan şekilli patlayan bonbon üretilebiliyor.
Dünyada bir başka benzeri olmayan şekilli patlayan bonbon, konvansiyonel bir bonbonun şekline ve patlayan şekerin efektine sahip bir füzyon.
Şeker ağza tek parça olarak konuluyor ve şekilli patlayan bonbon, kişisel yeme hızına bağlı olarak 6-9 dakika boyunca ağızda aktif bir şekilde kalabiliyor. Şeker, ağza konulduğu andan itibaren meydana gelen ufak patlamalar sayesinde çeşitli duyuların algılanmasına olanak sağlıyor.
Burak Yılmaz ise “Yeni nesil DNA ve gen sentezi yöntemi” adlı buluşu ile sentez aşamalarını azaltarak manyetik mikropartiküller üzerinde doğru ve hızlı tez zincir DNA inşası yapılmasını sağlamayı amaçlıyor.
- dunya.com