Tıpta ve Eczacılıkta Kullanılan Asaya Sarılı Yılan Logosunun Ne Anlama Geldiğini Biliyor musunuz?
Tıpta ve Eczacılıkta Kullanılan Asaya Sarılı Yılan Logosunun Ne Anlama Geldiğini Biliyor musunuz?
Tıbbın sembolü olan bir asa ve üzerine dolanmış iki yılan figürünün bir Türk hekim tarafından önerildiğini ve iki yılanlı amblemin tüm dünyada kabul görmeden önce ilk kez Türkler tarafından kullanıldığını biliyor muydunuz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bugüne dek mutlaka dikkatinizi çekmiştir, hemen hemen tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının amblemleri ağaç, dal veya kadehin etrafına sarılmış halde duran yılanlardan oluşuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yılan ve ağacın sağlıkla bu kadar iç içe olmasının temelleri Yunan mitolojisine dayanıyor. Eski zamanlardan beri kutsal olarak kabul edilen ve hemen her inanışta kendilerine yer bulan ağaç (asa) ve yılan, hayatı ve yenilenmeyi temsil ediyor.
Yunan ve Roma mitolojilerinde müzik, sanat ve güneşin tanrısı olarak bilinen Apollon’un sağlıkla ilişkisi olduğu bilinir. Apollon’un Koronis’ten olan oğlu Asklepios ise tıbbın ve sağlığın tanrısıdır.
Asklepios kültüne göre hekimler tıpkı bir yılan gibi dilsiz olacak ve hastalarının sırlarını kimseye söylemeyeceklerdir. Gördüğünüz gibi Hipokrat yemininin temelleri de Asklepios'a dayanıyor.
Bir asaya sarılı iki yılandan oluşan ve "caduceus" adı verilen diğer sembol ise Hermes’in asasını temsil ediyor. Bu asanın anlaşmazlık içinde olanları uzlaştırma gücü bulunuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Semboldeki kanatlar, Orta Asya mitolojisine ve şaman kültürüne dayanıyor. Bu kanatların insanları tüm kötülüklerden koruyan ve hastalığa neden olan kötü ruhları kovan puhu kuşunun kanatları olduğunu biliyor muydunuz?
Türk Tıp tarihinin kurucusu sayılan Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Atabey Ferruh'un 1235 yılında Çankırı'da yaptırdığı darüşşifada kayanın üzerindeki iki yılanlı bu asa figürünü görüp hekimliğin sembolü olarak kullanılmasını önerir.
Her ne kadar iki yılanlı asa figürünün tüm dünyada tıp sembolü olarak kullanılmaya başlanması biraz da yanlışlıklar vesilesiyle olmuş olsa da birbirinin zıttı iki yılanın temsil ettiği denge hali sebebiyle aslında doğru bir seçim olmuş...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Türk tıp tarihi nereden nereye gelmiş.Şimdi borc batağına batmış bir tıp var,parasızlıktan ameliyat erteleyin diyen hastaneler,suriyelilere beleş verilen ila... Devamını Gör
Bu yazıyı kemal döneminde kaleme aldın sanırım,profil resmine bakınca da daha ufak teek bişi olduğun anlaşılıyor , sen ne bilirsin ki TÜRK tıp tarihini , ssk... Devamını Gör
Doğuda Şahmeranın da sağlık ve bu sembolle ilintisi var diye biliyorum.
Vikinglerde Türkmüş Zaten.
Türkler ananı dürtmüş anlaşılan, yanına koyduğumun dürzüsü..