Görüş Bildir
Haberler
Telsiz Kullanım Ücreti ve Operatörler

Telsiz Kullanım Ücreti ve Operatörler

Onur Korkmaz
31.01.2015 - 11:02 Son Güncelleme: 01.02.2015 - 17:14

1. Nedir bu telsiz kullanım ücreti? Neden var, ne zaman başladı ve ödememenin bir yolu var mı? İşte detaylı cevaplar…

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu aslında telsiz kullanım ücretinin ne olduğunu internet sayfasında açıklıyor. Bu hakkında çok da detaylı açıklama yapılmayan ve ödemesi zorunlu yeni bir vergi. 2012’den bu yana hayatımızda ve her cep telefonu kullanıcısından ya tahsil ediliyor, ya da borç olarak hanesine yazılıyor.

Turkcell, Vodafone ve Avea gibi GSM operatörü şirketler de ister faturalı, ister kotalı olun bu ücreti verginin mükellefi olan kullanıcılardan alarak devlete yatırıyorlar. Her operatörün internet sitesinde bu konu ile ilgili bir açıklama bulabilirsiniz. 2015 yılında Türkiye’de cep telefonu kullanan her vatandaş 17.95 TL ödemekle yükümlü. Geçtiğimiz yıl bu 16.30 TL, 2012’de uygulamaya girdiği ilk yıl ise aylık 0.95 kuruştan 11.4 TL’ydi. Yani 3 yılda telsiz kullanım ücreti yüzde 57’nin üzerinde artmış durumda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Bağlantıları kullanarak kendi operatörünüz konu hakkında ne demiş okuyabilirsiniz.

2. Bağlantıları kullanarak kendi operatörünüz konu hakkında ne demiş okuyabilirsiniz.

3. Operatörler bu ücreti toplu olarak devlete ödediklerini ve kullanıcılardan taksitlendirerek aldıklarını beyan ediyorlar.

3. Operatörler bu ücreti toplu olarak devlete ödediklerini ve kullanıcılardan taksitlendirerek aldıklarını beyan ediyorlar.

Bağlantıları incelediğinizde bütün operatörlerin aynı miktarda vergiyi topladığını ve hangi paketi kullanırsanız kullanın bir şekilde hesabınızdan düştüğünü görebilirsiniz. Ödenmemesi durumunda başta belirttiğimiz gibi vergi borcunuz olarak birikiyor. Bunun sonucunda da yasal faizler işlemesi söz konusu.

E-devlet üzerinden siz de şahsi olarak vergilerinizi ve borçlarınızı kontrol edebilirsiniz. Zira telsiz kullanım ücreti haricinde de sayısız yerden farkına varmadığınız vergi borçları olabilir. Bunun en önemli örneği GSS yani Genel Sağlık Sigortası kapsamında devlete her ay ödemek zorunda olduğunuz 47 ila 257 TL (Takribi 2014 Miktarları) prim tutarları var. Bu ayrı bir konu ancak biraz kişisel vergi yükümlülüklerinizi kurcalayıp kontrol ettiğinizde pek çok farklı, farkında olmadığınız vergi ve borç ile karşılaşmanız mümkün. Telsiz kullanım ücreti bunlardan sadece bir tanesi.

Daha detaylı bir açıklamayı Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu kaynağında görebilirsiniz. Aşağıdaki detaylı açıklamanın kaynağı da BTHK, üzerindeki ek ve güncelleme notlarının kaynağı ise GSM operatörlerinin yukarıda paylaşılan bilgi sayfalarıdır.

4. Mobil Terminal Telsiz Ücreti ile İlgili Sorular

4. Mobil Terminal Telsiz Ücreti ile İlgili Sorular
  • Mobil Telsiz Kullanım Ücreti nedir?

Mobil Terminal Telsiz Kullanım Ücreti, 6/2012 sayılı Elektronik Haberleşme Yasasının 63. Maddesi gereği 20.12.2012 tarih ve Sayı:670 ile yürürlüğe giren Mobil Terminal Telsiz Ücretlerine Dair Tüzük ile teknik denetleme ve benzeri hizmetler karşılığında her aktif GSM abonesinin devlete ödemekle yükümlü olduğu bir ücrettir.

  • Ücretlendirme Ne zaman başladı?

Mobil terminal telsiz ücreti uygulaması 01.09.2013 tarihinde başlamıştır. Faturalı hatlarda 01.09.2013 tarihini içeren döneme ilişkin ilk faturada telsiz ücretine yer verilirken, ön ödemeli hatlarda ise 01.10.2013 tarihinde telsiz ücretine karşılık gelen kadar kontör düşülür.

  • Mobil Telsiz Kullanım Ücreti ne kadardır?

Mobil Telsiz Kullanım Ücreti, ilgili tüzük gereği 0.95TL olup, faturalı hatlar için her ilgili ayın faturasına eklenerek ve faturanın ön yüzünde ‘’Mobil Telsiz Kullanım Ücreti’’ adı ile tahsil edilir. Faturasız hatlarda ise ilgili ayın ilk gününde bakiyeden 0.95 TL karşılığı olan 14.62 köntör düşülerek tahsil edilir ve çekim sonrası aboneye bilgi SMS’i gönderilir.

BTHK bu bilgiyi henüz sitesinde güncellemedi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayınlanan 2015 Yılı Telekomünikasyon Hizmetleri Ücret Tarifesi uyarınca; 2014 yılında 16,30 TL olarak uygulanan Telsiz Kullanım Ücreti, 2015 yılı için 17,95 TL olarak belirlenmiştir.

  • Tüm mobil hatlardan alınacak mı?

Mobil Terminal Telsiz Kullanım Ücreti, BTHK adına GSM operatörleri tarafından tüm aktif abonelerden tahsil ediliyor. Elektronik Haberleşme Yasası’nın 63 (3) (A) maddesinin verdiği yetki doğrultusunda, yeni geliştirilen teknolojilerin desteklenmesi ve bilgi toplumuna dönüşüm süreçlerindeki doğrudan etkileri sebebiyle, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu gerekçeli olarak POS, araç takip, mobil internet, data, telemetri ve el terminallerinden 2013 yılı için ücret alınmamasına karar vermiştir.

  • Aktif abone ne demektir?

6/2012 sayılı Elektronik Haberleşme Yasasının 63. Maddesi gereği 20.12.2012 tarihli ve Sayı:670 olarak yürürlüğe giren ‘Mobil Terminal telsiz Ücretlerine Dair Tüzük’e göre son 3 ay içerisinde bir dış arama yapmış veya bir çağrı almış veya bir SMS göndermiş veya veri (data) hizmeti kimlik doğrulaması gerçekleştirmiş abonedir ‘Aktif Abone’ olarak tanımlanmaktadır.

  • Mobil Telsiz Kullanım Ücreti belli bir operatördeki abonelerden mi alınıyor?

Hayır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren lisanslı GSM operatörleri olan KKTC Telsim ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in faturalı ve faturasız abonelerinden tahsil edilmektedir.

  • Faturasız hat kullanıyorum; hattımda yeterli kontör yoksa nasıl çekim yapılır?

Hattınızda yeterli kontör olmaması halinde çekilemeyen tutar bir sonraki döneme borç olarak yazılır ve ilk yükleme yaptığınızda toplam borcunuz hattınızdan otomatik olarak düşer. Örneğin, Ekim ayında 14.62 kontörün çekilememesi durumunda bir sonraki ay, hem Ekim hem Kasım aylarının bedeli olan 29.2 kontör hattınızdan tahsil edilecektir.

5. Peki ya sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

5. Peki ya sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gerçekten gerekli bir vergi mi, yoksa saraylar, camiler, medreseler için gerekli miydi diğer tüm vergilerin yanında?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
4
2
1
1
1
1