Görüş Bildir
Haberler
Tahir Elçi'nin Öldürüldüğü Yerdeki Polis: 'Saldırganları Önce Sivil Polis Sandık'

Tahir Elçi'nin Öldürüldüğü Yerdeki Polis: 'Saldırganları Önce Sivil Polis Sandık'

Onedio Medya
10.12.2015 - 15:23 Son Güncelleme: 10.12.2015 - 15:49

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü noktadaki sivil polislerden birinin ‘şikâyetçi’ sıfatıyla verdiği ifadeye göre, sokakta kaçan YDG-H’li, polisleri geçtikten sonra geriye ateş etmiş. Deforme mermi olay yeriyle bağlantısız bölgeden çıkmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göreDiyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi öldüren kurşunun hangi silahtan çıktığına yönelik araştırmalar sürerken, Ankara’ya gönderilen deforme mermi çekirdeğinin olay yeriyle bağlantısı zayıf bir bölgede bulunduğu ve Elçi’yi öldüren kurşun olma ihtimalinin zayıf olarak görüldüğü kaydedildi. 

Olay sırasında sokağa giren YDG-H’lilerden birinin de ateş ettiği belirlenirken, ifadesi alınan bir polis, bu kişinin kendisini geçtikten sonra geriye dönerek ateş ettiğini anlattı. Kendisinin karşılık verdiğini anlatan polis, yanındaki üç polisin ateş etmediğini söyledi.

'Sokak güvenli değildi'

'Sokak güvenli değildi'

Savcılık tarafından ifadesi alınan ve sadece sicil numarası tutanağa yazılan polis “şikayetçi” sıfatıyla ifade verdi. Polis, ifadesinde şunları anlattı: 

“Yenikapı Sokak’ta açıklama yapılacağının amirler tarafından bildirilmesi üzerine dört polis olarak iki ekip halinde saat 10’da buraya gittik. Sokakta Foto Film Şubesi’nde görev yapan iki, İstihbarat Şube’den iki polis ile yaklaşık 8-9 kişi civarında Güvenlik Şube’den arkadaşlarım vardı. Elçi’nin açıklamaya başlamasından sonra sokağın güvenli olmamasından dolayı Dört Ayaklı Minare ile Gazi Caddesi arasındaki caminin önüne geldik.

'O gün hepimiz sivil olarak görev yaptığımız için o anın vermiş olduğu etkiyle koşanlardan birinin polis olduğunu düşündüm'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Açıklama bittikten sonra Balıkçılarbaşı yönünden silah sesleri duyduk. Bunun üzerine üzerimde taşıdığım CZ 75 marka beylik tabancamı çıkartarak, ağzına mermi verdim. 10-15 saniye içinde meydan tarafından bulunduğumuz sokağa iki erkek kişinin koşarak geldiğini gördüm. Güvenliğim için iki polis arkadaşımı caminin iç tarafına ittim. Gelenleri rahatlıkla görebiliyordum. Silah sesleri üzerine bir diğer arkadaşım, sokakta karşımızda bulunan dar sokağın başına geçmişti. İki kişi art arda sokağa girdi. Arkadakinin elinde silah vardı ve dar sokakta bekleyen polise ateş etti. Öndekinin elinde silah olup olmadığını görmedim ancak arkadakinin sağ elinde silah bulunmaktaydı. O gün hepimiz sivil olarak görev yaptığımız için o anın vermiş olduğu etki ile koşanlardan birinin polis olduğunu düşündüm. Koşanlara yanımıza gelene kadar ateş etmedik. Karşı tarafta ve aynı hizada bulunan sokakta, İstihbarat Şube’de görevli polise, arkadan gelen kişinin ateş etmesi üzerine ateşe başladım.

Arkadan gelen kişiye yaklaşık 6-7 el ateş ettim. Ancak camiye ittiğim ve ara sokaktaki arkadaşların ateş edip etmediğini bilmiyorum. Arkada elinde silah olan kişi, beni bayağı geçtikten sonra, yaklaşık 10 metre sonra beni görmeden silahını ateşledi. Silahlı bulunan sağ eli geri vaziyetteyken beni vurdu, yaralandım. Yaralandıktan sonra ateş etmedim. Önde koşan şahsın ateş ettiğini görmedim.”

Deforme mermi Elçi'nin vurulduğu yerin uzağında

Deforme mermi Elçi'nin vurulduğu yerin uzağında

Soruşturmada ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bulunduğunu açıkladığı deforme merminin Elçi’nin vurulduğu yerin 25-30 metre yukarısından alındığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre Elçi cinayetinde tam bir delil toplaması şimdiye kadar yapılamadı. Elçi’nin öldürüldüğü Yenikapı Sokak’ta yapılabilen tek delil incelemesinde sokaktaki mermi çekirdekleri ile diğer deliller sokağın başından itibaren 1’den 83’e kadar numaralandırıldı. Son numaralar, yani 83 numara vurulduktan sonra düşen Elçi’nin kafa hizasına geliyordu. Bu numaralandırma yapıldıktan sonra deliller tek tek toplanmaya başlandı. 

Ancak 43’e gelindiğinde sokakta yine çatışma çıkınca delillerin toplanması tamamlanamadı. Sokağın başında, takriben 15 ila 20 numaralı deliller arasında bulunan “deforme mermi çekirdeği” ise önemli bir delil olarak kamuoyuna sunuldu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bu mermi çekirdeğinin bulunduğunu açıklarken “Şu an bulunan deliller arasında 2 tane kovan var. 1 tane de deforme olmuş mermi çekirdeği var. Bunların balistik incelemeleri devam ediyor” demişti.

Başsavcılık kaynakları da deforme merminin Elçi'nin vurulduğu yerin uzağında bulunduğunu kabul etti.

Deforme mermi bir aracın lastiğiyle ya da başka bir şekilde yerinden taşınmış da olabilir

Deforme mermi bir aracın lastiğiyle ya da başka bir şekilde yerinden taşınmış da olabilir

Ancak kaynaklar, çok düşük bir ihtimal de olsa, deforme merminin bir aracın lastiğiyle ya da başka bir şekilde yerinden taşınmış olma ihtimalinin göz önüne alındığını ifade etti.

Elçi ailesinin avukatları da Başsavcılığa verdikleri dilekçede 'deforme mermi' ile ilgili kuşkularını dile getirerek olay yeri krokisinin kendilerine verilmesini istedi. Avukatlar daha önce de deforme mermiyle birlikte Elçi'nin kan ve doku örneklerinin de soruşturma makamlarının elinde bulunduğuna dikkat çekerek endişelerini dile getirmişlerdi.

Milliyet ve Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda