Görüş Bildir
Haberler
Tablet İnsülin Geliyor Mu?

Tablet İnsülin Geliyor Mu?

Diyabetim Ben
28.09.2016 - 01:53

Tablet İnsülin Geliyor Mu?

Aslında hepimiz hayali değil mi? Bir insülin olsa. Sadece hap gibi yutsak. Oramıza buramıza iğne batırmasak.

Kaç gündür Türk basını tablet insülin haberini döndürüp duruyor. Konunun teknik detayından çok yüzeysel geçip gitmişler. Ve hemen yarın çıkacakmış gibi bir üslupla yazıyorlar. Her habere inanmamak ve gerçekten tam olarak ne yapıldığını anlamak adına asıl kaynakları araştırmanın gerekliliğini her zaman söylüyoruz. Dolayısıyla yabancı kaynakları araştırıp ve bilen kişilere sorup sizlere bilgi vermek her zaman en doğrusu 

Dr Eda Cengiz’in Konuyla İlgili Açıklaması

Uzun yıllardır insülin hapı ya da kapsülü seklinde ağızdan alınabilecek insülin geliştirilmeye çalışıldı. Birçok ürün başarısız oldu. Çünkü mide asidi insülin hapını kolayca etkisiz hale getirebiliyor.

Şu anda hem Novo Nordisk hem de İsrail bazlı Oramed denilen sirket oral insülin üzerine çalışıyor. İnsülini koruyucu bir madde ile kaplayıp insülinin etkisiz hale gelmesini önlemeye çalışıyorlar.

Novo Nordisk’in baslangıçta  iki ayrı hap/kapsül  insülin formulasyonu varken bunu bire indirdi. Günde bir kere alınan hap insülin üzerine calışıyorlar.

Çalışmalar araştırma bazında ve daha kliniğe geçmesi çok yakında olmayacak gibi duruyor.

Genel Olarak Tablet İnsülin

Hap yeni bir teknolojiye dayanıyor; nötr, lipid bazlı parçacık insülin barındıran “cholestosome” olarak nitelendirilmekte. Cholestosome’in patenti ise 2014 yılında alınmış.

Oramed’in CEO’’su Nadav Kidron tablet insülin gösteriyor. REUTERS/Baz Ratner

ORAMED

Oramed yeni bir şirket. Startup olarak geçiyor.

Oramed’in tablet insülini ORMD 0801 – ORAL INSULIN CAPSULE FOR T1DM adıyla geçiyor. http://www.oramed.com/pipeline/ormd-0801-type-1/ linkinden detaylara bakabilirsin. Önümüzdeki yıl faz-3 çalışmalarına başlamayı hedefliyorlar.

Novo Nordisk Laboratuarı’nda Tablet İnsülin

NOVO NORDISK

Novo Nordisk ise hem Novorapid ve Actrapid hem de Novofine iğne uçlarını üreten ve 93 yıldır insülin satışı yapan bir şirket.

OMX:NODO-B adıyla tablet insülini yapmaya çalışıyor. Bu arada ilk tablet insülini yapmayı hedefleyen ve çalışmalara başlayan şirket. 2020 yılında da tablet insülini artık satışa sunmayı hedefliyorlar.

İnsülin kalemiyle enjeksiyon yapmamak ya da insülin pompası setleriyle uğraşmamak elbette en büyük hayallerimizden. Umarım 2020 yılı gibi her iki firmanın da tablet insülinlerini görebiliriz

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın