Görüş Bildir
Haberler
Sümbül Çeşitleri: Eşsiz Kokularıyla Doğanın Parfümü Olarak Bilinen Sümbüller Hakkında Her Şey

Sümbül Çeşitleri: Eşsiz Kokularıyla Doğanın Parfümü Olarak Bilinen Sümbüller Hakkında Her Şey

Özge Tepe
27.03.2023 - 22:52

Sonbaharda ekilen sümbüller baharın ortasında çiçek açar ve bahçenin çoğu yeni uyanırken bahçeyi pastel renklerle doldurur. Sarhoş edici kokuları ile 'doğanın parfümü' olarak anılıyorlar. Çoğu çok yıllık soğanlı bitki gibi büyümeleri ve yıldan yıla geri gelmeleri kolaydır. Sümbüllerin ana yurdu Doğu Akdeniz'dir. Yunan mitolojisinde sümbül, Sparta Kralı'nın genç oğlu olup yeniden doğuşu simgeler.

Bu içeriğimizde sümbül çeşitleri hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sümbül Hakkında Bilgiler

Sümbül Hakkında Bilgiler

Sümbül, esas olarak Akdeniz bölgesi ve tropik Afrika'ya özgü küçük soğanlı bitkiler cinsidir. Yoğun kokulu çiçekler genellikle mavidir, ancak ekili çeşitlerde pembe , beyaz veya diğer renklerde olabilir. Çiçekler, yapraksız gövdelerin tepesinde bir salkım kümesinde bulunur ve her çiçek sapının altında küçük bir yaprak benzeri yapı vardır.

Süs çeşitlerinin çiçekleri genellikle yoğun bir şekilde düzenlenirken, yabani türlerin çiçek salkımı daha hafif yoğunluklu olabilir. Sonbaharda ekilen sümbüller baharın ortasında çiçek açar ve bahçenin çoğu yeni uyanırken bahçeyi pastel renklerle doldurur. Sarhoş edici kokuları ile 'doğanın parfümü' olarak anılıyorlar. Çoğu çok yıllık soğanlı bitki gibi büyümeleri ve yıldan yıla geri gelmeleri kolaydır.

Sümbül Nasıl Yetiştirilir?

Sümbül Nasıl Yetiştirilir?

Sümbül, doğrudan güneş ışığı istemez. Bu nedenle dolaylı ışık altında rahatlıkla yetiştirilebilir. Çok fazla sıcak veya çok fazla soğuktan hoşlanmazlar. Hava akımından kolay etkilendiği için rüzgarlı ortamda bırakmamak gerekir.

Kış aylarında 14-15 derecenin altında bakılmamalıdır. Susuz bırakılmamalı ve sağlıklı bir şekilde bakılmalıdır. Sulama yapılırken su, bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.

Sümbül Nasıl Sulanır?

Sümbül Nasıl Sulanır?

Sümbül sulamada en önemli detaylar şunlardır:

  • Kış aylarında haftada iki kez sulanması önerilir.

  • Sulamadan sonra bitkinin tabağında su kalmalıdır.

  • Sulama aynı gün aynı miktar su ile yapılmalıdır.

  • Büyük bir değişiklik olmadığı sürece sulamada değişikliğe gidilmemelidir.

  • Verilen su oda sıcaklığında olmalıdır.

  • Sık sık saksı değiştirmemek gerekir.

Sümbül Nasıl Çoğaltılır?

Sümbül Nasıl Çoğaltılır?

Sümbülü çoğaltmak için köklerinden ayırma yöntemi kullanılabilir. Bitkinin kökünden uzayan ince kısımlar yeni bitkiler oluşturur. Bu bitkiler kökten nazikçe ayrılabilir. Böylece başka saksılara dikerek yeni sümbüller çoğaltabilirsiniz.

Sümbülü kökten ayırarak çoğaltma yöntemi, hem kolay hem de zahmetsizdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın