Görüş Bildir
Haberler
Suç Kadınlarda Değilmiş

Suç Kadınlarda Değilmiş

Ulaş
05.04.2014 - 13:22 Son Güncelleme: 28.04.2022 - 12:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

Suç Kadınlarda Değilmiş

Hollywood yıllardır, başrolde kadın oyuncuların yer aldığı filmlerin gişede başarı yakalayamadığını tartışadursun, cinsiyetler arasındaki eşitlik ilkesini baz alan Bechdel testi aksini iddia ediyor. Bechdel testine tabi tutulan ve aslında kadın odaklı olan filmlerin, diğerlerine göre gişede daha başarılı olduğu konuşuluyor. 1985’te, bir çizgi film yapımcısı olan Allison Bechdel tarafından bulunan bu test, kadınların birbirileriyle etkileşim kurduğu filmlerin de, en az diğerleri kadar gelir elde ettiğini öne sürüyor.

Amerikalı ünlü haber portalı ESPN’deki sinema editörleri, 1990 ile 2013 arasında çekilmiş toplam bin 615 filme Bechdel testi uyguladı. Bechdel’e ait, yani “filmde en az iki kadın olacak, kadınlar birbirileriyle konuşacaklar ve o konuştukları şey de bir erkek olmayacak” gibi bazı kadın merkezli prensiplerin uygulandığı test sonucunda, ilginç verilere ulaşıldı. Testi geçen filmlerin, harcanan her bir dolar için ortalama 2.68 dolar kazandırdığı, testi geçemeyen filmlerinse 2.45 dolar kazandırdığı kaydedildi. Böylece, erkek oyuncuların daha ağırlıkla yer aldığı filmlerin, daha çok hasılat getirdiği yönündeki tez de çürütülmüş oldu.

Sonuç olarak, teste tabi tutulan filmlerin yüzde 53’ü Bechdel testinden geçebildi. Bechdel kriterlerinin her zaman cinsiyet eşitliğini mükemmel bir şekilde ölçümleyebildiğini söylemenin, doğru olmayacağını ifade ediyor testi uygulayanlar. Mesela bu yıl Oscar’ı kazanan Gravity / Yer Çekimi. Sandra Bullock, filmin neredeyse tamamında hayatta kalmaya çalışan bir kadın astronotu canlandırmış olsa da testi geçememiş. Çünkü yönetmen Alfonso Cuaron, 93 dakikalık filmin herhangi bir sahnesinde Bullock’u başka bir kadınla hiç konuşturmamış.

Bu çalışma aynı zamanda birçok filmin de testten başarıyla geçtiğini gösteriyor. Özellikle de son yıllarda gençlik romanlarından beyazperdeye uyarlanan filmlerde... Twilight / Alacakaranlık, The Hunger Games / Açlık Oyunları ve Divergent / Uyumsuz, kadınların ön planda olduğu bu filmlerden sadece bazıları. Geçenlerde dünyanın en çok kazanan animasyon filmi seçilen ve birinin ürkütücü güçlerini keşfetmesi üzerine, yollarını ayırmak zorunda kalan iki prensesin hikâyesine odaklanan Frozen / Buzlar Ülkesi de testten başarıyla geçen filmlerden.

Sundance Film Festivali, yaptığı bir çalışmada, geçen

yıl kadın yönetmenlerin Hollywood’da, diğer bağımsız organizasyonlara nazaran çok daha az temsil edildiğini de gözler önüne seriyor.

Ayrıca çalışma, 2002 ile 2013 arasında çekilen Hollywood filmlerinin, sadece yüzde 4,4’ünün kadın yönetmenler tarafından yapıldığını da belirtiyor.

Her defasında cinsiyet eşitliğine verdiği önemi dile getiren Sundance 2002’den bu yana sadece 820 kadın merkezli filmi göstermiş. Yani aslında bu sayı, üçte bir yapıyor.

BLANCHETT DEMİŞTİ

Bu yıl, Woody Allen’ın yazıp yönettiği Blue Jasmin / Mavi Yasemin’deki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscarı’na değer görülen Cate Blanchett, ödülünü alırken ilginç açıklamalar yapmıştı. Blanchett, “Bu endüstride hâlâ kadınların merkezinde olduğu filmlerin, iş yapamayacağı ya da başarılı olamayacağı fikrine aptalca sarılmış insanlar var. Ama yanılıyorsunuz. İzleyici, kadınları beyazperdede görmek istiyor. Hatta onlara para kazandırmak bile istiyor” ifadelerinde bulunmuştu.

TARAF

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber-suc-kad...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın