Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Son Günlerde Yoğun Gündemden Dolayı Duyamadığımız Dünyada Yaşanan 12 Teknolojik Gelişme
2020'yle başlayan pandemi süreciyle hâlâ başka bir şey neredeyse takip edemez olduk. Özellikle hayatımızın dört bir yanını sarmış olan teknoloji dünyasıyla ilgili en son neler olmuş, neler olacak diye merak edenlerdenseniz, sizler için tüm dünyada yaşanan 8 teknolojik gelişmeyi listeledik.
İşte son günlerde yoğun gündemden dolayı duyamadığımız dünyada yaşanan 8 teknolojik gelişme...
1. Nesnelerin İnterneti
2. Taşımacılıkta drone kullanımı
3. Kasiyersiz alışveriş deneyimi
4. Yapay zeka
5. Dijital para
6. Blockchain
Blockchain teknolojisi pek çoğumuzun düşündüğü gibi sadece kripto paralarla ilişkili bir teknoloji değil esasında. Başka birçok alanda kullanılabilen bir güvenlik sistemi sunan Blockchain en basit tabiriyle üzerine bir şeyler ekleyebildiğiniz veri zinciri olarak tanımlanabilir. İçinden herhangi bir şey çıkaramadığınız veya değiştiremediğiniz bu veri zincirini bu denli güvenli yapan şey de budur. Verilerin üzerinde kimse kontrol sahibi olamaz ve alım satımlarınızı ya da alışverişlerinizi yönetmek için de herhangi bir üçüncü parti şahıs ya da kuruluşlara ihtiyacınız olmaz. Teknolojinin bugün geldiği noktada bu denli güvenilir ve şeffaflık sunan bir teknoloji sisteminin hayatımızı ele geçirmesi an meselesi.
7. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
Son yılların en dikkat çekici teknoloji trendlerinden olan snaat gerçeklik ve artırılmış gerçeklik günümüzde birçok alana nüfuz etmiş durumda ve yapılan çalışmalar gösteriyor ki çok uzak olmayan bir yakın gelecekte de hem bu popülerliğini sürdürecek hem de çok daha gelişkin ve günlük hayatımızda yer etmiş bir hale gelecek. Sanal gerçeklikle tamamen yepyeni bir dünya inşa edilirken, artırılmış gerçeklikte bulunduğumuz fiziki ortamın bilgisayar temelli interaktif bir yansımasını yaşıyoruz. Son zamanlarda geliştirilen Pokemon GO gibi oyunlardan tutun da kimi markaların sunduğu eşyaları kendi evinizdeymiş gibi görebileceğiniz hizmetleri, sağlık sektöründe kullanılan modellemelere kadar hayatımızın pek çok alanında pratik bir çözüm olacağına şüphemiz yok bu iki gerçeklik teknolojisinin de.
8. Giyilebilir Teknoloji
Günlük hayatımızda sıkça kullanmaya başladığımız teknolojilerden bir diğeri de giyilebilir teknoloji. Özellikle günümüzde akıllı bileklik ve saatlerin yaygınlaşması bu teknolojinin sadece küçük bir parçası. Bu cihazlar sayesinde sağlık ve spor takibi yapabiliyoruz, telefonlarımızın yapabildiği basit işlemleri telefonumuz yanımızda olmadan yapabiliyoruz. Daha da geliştirilmesi için üzerinde çalışmalar yapılan bu endüstrinin başta sağlık sektörü olmak üzere birçok alana yenilikler ve kolaylıklar getireceği öngörülüyor. Şimdilik basit olarak gördüğümüz nabız ölçme, adım sayma gibi işlemleri yapabilen bu cihazların yakın zamanda kan şekeri, tansiyon, vitamin değerleri vs gibi detayları da ölçebileceği bir sisteme dönüşmesi amaçlanıyor.
9. Dijital tıp
Yukarıda saydığımız gelişmelerin çoğuyla organik bağı olan dijital tıp da üzerinde en çok çalışılan alanlardan biri. Giyilebilir cihazlar da belli bir ölçüde dijital tıbbın içerisinde değerlendirilebilir. Fakat elbette dijital tıp bundan daha fazlasını oluşturuyor ve oluşturmayı amaçlanıyor. Astım hastaları için geliştirilen akıllı inhaler'ların cihazlarımızla entegre edilebiliyor olması, bu cihazların doğru kullanılmasını sağlıyor. 3D baskı teknolojisi de doktorların ameliyat öncesi hastaya özgü organlar oluşturulabilmesi ve prosedürleri hızlandırması açısından dijital tıp alanındaki önemli gelişmeler arasında.
10. Yeşil Hidrojen
Fosil yakıtların yerine geçebilecek en uygun yapıdaki element hidrojendir. Temiz yanan ve karbondioksit salgılamayan hidrojen aynı zamanda yoğun bir enerjiye sahiptir. Bu da hidrojeni yenilenebilir kaynaklardan enerji ve elektrik depolamak için önemli bir madde yapmaktadır. Günümüzde kullanılmaya başlanan sentetik yakıtlar da benzin ve dizelin pabucunu dama attırmaya yetiyor esasında. Yakın zamana dek hidrojenin sentetik yakıta dönüştürülmesinde doğal gaz kullanıldığı için yine ortaya çok da temiz olmayan bir süreç çıkıyordu. Fakat gelişen teknolojiyle güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanarak yeşil hidrojen dediğimiz oldukça pratik ve ucuz bir enerji elde edebiliyoruz. Yeşil hidrojen tennolojisinin günlük hayata aktarılması çok uzun sürmeyecek gibi duruyor şu aşamada.
11. Elektrikli uçaklar
Geçtiğimiz yılın verilerine göre havayolu taşımacılığı küresel karbon emisyonlarının yüzde 2.5'luk bir oranına neden olmakta. Birçok sektörün daha yeşil bir hizmet sağlamak için çalışmalar yürüttüğü günümüz dünyasında oldukça havayolu sektöründen de başarılı çalışmalara tanık oluyoruz. Uzun yıllardır hayatımızda olmasına rağmen elektrikli havayolu taşımacılığı son yıllarda büyük aşamalar kaydetti. Geçtiğimiz yıl ABD'de bu araçlarla ilk kez insanlı uçuşlar gerçekleştirildi. Elektrikle çalışan bu uçakların bu yıl içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.
12. Hacklenemez internet
Bugün kullandığımız internetin, internet korsanlarına ve saldırılara karşı büyük ölçüde güvenlik sorununa sahip olduğunu biliyoruz. Uzun zamandır bunun üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Gelinen son noktada kuantum internet aracılığıyla tamamen güvenli bir internet sağlanabileceği umuluyor. Yine bu yıl içerisinde tamamlanması beklenen kuantum internet çalışmaları, internet korsancılığının sonunu getirmeyi amaçlıyor. Yakın zamanda kullanıma sokulacağı beklenen bu teknoloji bakalım ne kadar başarılı olacak?
Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.
Q senin yerine bankacılık işlemlerini takip eder, tek bir onayınla işlemleri halleder. Önemli konularda bildirim göndererek seni uyarır.
Yorum Yazın
Kasiyersiz alışveriş deneyimi ve dijital para bayadir Ingiltere'de, ozellikle de Londra'da mevcut... Bazi dukkanlar hicbir sekilde nakit para kabul etmiyorla... Devamını Gör
Sanırım bu durumda bizlere çok iş düşüyor mis uzmanları olarak 🙂🙂