Soğuk Savaş Döneminde CIA Tarafından Casus Olarak Yetiştirilen Kediler Neden Başarısız Oldu?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Soğuk Savaş Döneminde CIA Tarafından Casus Olarak Yetiştirilen Kediler Neden Başarısız Oldu?
Sevimli dostlarımız kediler, insanlık için dünyadaki tüm canlılar arasında çok başka bir yere sahiptir. Antik zamanlarda koruyucu olarak düşünülmüş, Orta Çağ karanlığında cadı avına maruz kalmış, modern zamanda da evlerimizin neşesi olmuşlardır. Peki bir zamanlar onların casus yetiştirme programına alındığını biliyor muydunuz? ABD'nin onları casus gibi eğitme fikri varmış ama tabii başarılı olamamışlar. Peki neden? Detaylar içerikte!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kediler insanlık tarihinin başlangıcından beri bizimle dostluk temelli ilişkiler içerisinde olan tek canlıdır aslında.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Uygarlık tarihi boyunca insanoğlu atları evcilleştirmiş, kuşları haberleşmede kullanmış, sığırları beslenmek için avlamış, köpekleri kendilerini korusun diye eğitmiştir ancak aynı durum kediler için söz konusu değildir.
Dünyanın her coğrafyasında, Asya'dan Amerika'ya, antik zamanlardan modern dönemlere kadar kedilerin yaptığı şey aynıdır aslında: gerin, uyu, eşyaları devir, mama ye, insanlara sırnaş.
Tabii antik dönemlerde insanlar kedilere de özel bir anlam yüklemiştir. Mesela Antik Mısırlılar kedileri yeraltı dünyasının muhafızları olarak görmüş ve insanları kara büyüden ve kötülüklerden koruyacağına inanmışlardır.
İslam dünyasında kedi, peygamberin sevgisine mahsar olduğu için bereket getiren, temiz ve güvenilir bir hayvan olarak görülmüştür.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak Orta Çağ'da işler kediler için biraz karışık hale gelmiştir. Avrupa'nın tam ortasında kurulan acımasız engizisyon mahkemeleri, kedilerin cadılarla ortak olduğunu ilan etmiş ve bu durum kedi katliamlarına neden olmuştur.
Kedilerin Avrupa'da hak ettikleri itibarı kazanması da hıyarcıklı veba sayesinde olmuştur. Salgını taşıyan fareleri öldürecek tek şey kedilerdi. Britanya Kraliçesi Viktorya'nın da kedilere düşkünlüğü ortaya çıkınca bu sevimli dostlarımız tekrar moda olmuş desek yeridir.
Peki kedilerin casus olarak kullanıldığını söylesek ne dersiniz? Bu fikir Soğuk Savaş döneminde ABD'nin fikriydi. ABD ve Sovyetler arasında süren savaş sırasında CIA özel bir program başlattı: "Project Acoustic Kitty"
Projenin amacı kedileri robot gibi yetiştirerek onların kulaklarının iç kısmına dinleme cihazı yerleştirip Kremlin'deki bazı özel toplantılarda konuşulanları öğrenmekti.
Projenin diğer bir amacı ise kedilerin hedefteki Rus politikacıları tanıyıp onlara sokulması için eğitilmesiydi. Ancak CIA'nın 5 yıl süren ve 20 milyon dolara mal olan bu çabaları tam bir fiyaskoydu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gizli servis ne kadar uğraşırsa uğraşsın onların içgüdülerini kontrol edemedi; karnı acıkan kedi görevini terk edip mama aramaya başlıyor ya da ortada hiçbir neden yokken etrafındaki anlamsız nesnelerle oyun oynamaya başlıyordu.
CIA'nın projenin sonucu için vardığı nokta çok trajikomikti: "Kediler siyasi amaçlar için eğitilemez." Onlar modern dünyanın eğitim sisteminden ve siyasi misyonlarından çok ayrı. Bu proje kedilerin insanlık için kullanılacak bir araç değil, sadece dost olarak görülmesi gerektiği sonucunu ortaya koyuyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın