onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sizi En Afilisinden Bir Aşçı Yapabilecek 14 Temel Mutfak Tüyosu

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Sizi En Afilisinden Bir Aşçı Yapabilecek 14 Temel Mutfak Tüyosu

Gurme Rehberi
13.01.2016 - 15:39 Son Güncelleme: 13.01.2016 - 23:20

Hemen bize kızmayın, tabii ki de aşçılık dünyanın en zor ve en önemli mesleklerinden bir tanesi. Ancak hepimiz kendi evimizin, sevdiklerimizin aşçısı değil miyiz? Biraz öyle oluyoruz. Evde eğer yemekleri siz yapıyorsanız ya da yapmak istiyorsanız, kendinizin şefi olup tek başınıza enfes yemekler yapmak istiyorsanız en temel kuralları öğrenerek başlayabilirsiniz. Hazırsanız biz de başlıyoruz.

Tarifi tamamen okuyun

Tarifi tamamen okuyun

En basit kuraldan başlıyoruz. Nasıl olur canım, biz tarifi okumuyor muyuz? Tabii ki okuyorsunuz ancak tarifi iyice okumak, sisteminizi ayarlamak için tarifi iyice anlamanız gerekiyor. Bu nedenle hem tarifinizi müthiş bir şekilde okuyun ve malzemelerinizi hazırlayın. Oda sıcaklığında tutmanız gereken ürünleri oda sıcaklığında bırakın, soğuk kullanmanız gereken ürünleri ise dolabınızda tarif porsiyonunca saklayın.

Baharatları ihtiyacınız oldukça alın

Baharatları ihtiyacınız oldukça alın

Baharat kavanozları her zaman dolu olsun isteyenlerdenseniz bu alışkanlığı bırakmalısınız. Çünkü baharatlar her ne kadar kapalı kavanozlar içinde saklansa da hem kokusundan hem de tadından kaybetmeye hazırdır. Bu nedenle baharatlarınızı ihtiyacınız olduğu kadar alın, sık sık ve az az almayı tercih edin.

Farklı kesme tahtaları kullanmaya alışın

Farklı kesme tahtaları kullanmaya alışın

Soğan ve sarımsak kestiğiniz tahta, et ve sebze kestiğiniz tahta birbirinden farklı olsun. Böylece hem bakterilenmeyi önlersiniz hem de yiyecek kokularının birbirine geçmesini önlemiş olursunuz.

Genellikle maşa kullanmayı tercih edin

Genellikle maşa kullanmayı tercih edin

Tabii ki çorbalar ve sulu yemekler için maşa kullanmak zor olacaktır ancak geri kalan tüm yemekler için maşa kullanmayı alışkanlık haline getirin. Böylece hem daha kolay karıştırır hem de kendinizi yakmazsınız.

Sarımsak soyucuyu unutun

Sarımsak soyucuyu unutun

Çünkü bıçağınız var. Sarımsakları soymak için onları soyucuda pestil haline getirmek yerine bıçak ile kesme tahtası arasına yerleştirin, bıçağa üstten hafifçe vurun. Elinizi kesmemeye dikkat edin. Ta daa! Soyuldu bile.

Meyveleri buzdolabında saklamayın

Meyveleri buzdolabında saklamayın

Eğer dondurulmuş meyvelerden  ya da tropikal yiyeceklerden söz etmiyorsak meyveleri asla buzdolabına koymayın. Buzdolabına koyduğunuz yiyeceklerin içindeki su kristalleşerek kaybolacaktır ve tüm suyunu yitirecektir.

Büyük soğanlar yerine küçük soğanları tercih edin

Büyük soğanlar yerine küçük soğanları tercih edin

Böylece yemeğe ne kadar soğan kattığınızı anlayabilir, fazla soğandan dolayı mide yakan bir yemek yapmaktan kaçınmış olabilirsiniz. Aynı zamanda fazla gelen soğanı nasıl saklayacağınız derdinden de kurtulmuş olursunuz.

Baharatlar güzel ama gerçekleri daha da güzel

Baharatlar güzel ama gerçekleri daha da güzel

Yemeklerinizi baharatlarla tatlandırmayı seviyor olabilirsiniz ancak kekik, nane ya da biberiye gibi tatları yemeğinizin içine doğrudan atabilirsiniz. Yani tazelerini kullanabilirsiniz. Böylece çok daha doğal ve lezzetli yemekler elde edersiniz.

Saklama kaplarıyla barışın

Saklama kaplarıyla barışın

Saklama kapları mutfağınızı hem düzenli hale getirecek hem de artan yemekleri korumanıza, uzunca bir süre daha saklamanıza yardım edecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeleri Tupperware'de saklayıp bir de havasını alırsanız tazeliklerini çok daha uzun süre koruyacaklardır.

Çareyi tuzda, zeytinyağında, limonda arayın

Çareyi tuzda, zeytinyağında, limonda arayın

Yemeğinizin tadı güzel ancak daha da güzel bir hale getirmek için bir şeyin eksik olduğunu fark ettiniz. Büyük ihtimalle ya tuz, ya zeytinyağı ya limon ya da sirkedir. Yemeğinize en çok uyanı eklemekten çekinmeyin.

Yiyecekleri çok pişirmeyin

Yiyecekleri çok pişirmeyin

Hiçbir yemek çok piştiğinde iyi değildir, bunu daima hatırlayın. Yemeğin tadını almak istiyorsanız yiyecekleri çok pişirmemeniz gerektiğini de bilmelisiniz. Ancak tabii ki çiğ kalmalarından bahsetmiyoruz. Makarnayı al dente, eti pişmişe yakın, sebzeyi nispeten diri bırakın.

Büyük kaselerde çalışın

Büyük kaselerde çalışın

Yiyecekleri karıştırmak, hamur hazırlamak ya da başka bir amaçla kase kullandığınızda bunun büyük bir kase olmasına özen gösterin. Böylece ekstra olarak eklemeniz gereken malzemeleri rahatça ekleyebilir, karıştırma işleminizi kolayca halledebilirsiniz.

Yemeğinizi terk etmeyin

Yemeğinizi terk etmeyin

Zamanlayıcı kurup diğer işlerinize devam etmek isteyebilirsiniz ancak yemeğinizi mutlaka aralarda kontrol edin. Özellikle tencere yemeklerinde eğer ısıyı iyi ayarlayamadıysanız ya da yaptığınız yemeğe uygun bir pişirme aletiniz yoksa ya dibi tutacak ya da kenarlarından yanma emareleri gösterecektir. Bunun için yemeğinizin başında durup eğer karıştırabileceğiniz bir yemekse mutlaka karıştırın.

Pişirirken temizleyin

Pişirirken temizleyin

Yemekleri pişirme evresinde çalışma alanınızın temiz kalmasına dikkat edin. Bunun için bir yandan yemeğinizi pişirirken bir yandan da artık kullanmayacağınız gereçleri yıkayın ya da buzdolabına yerleştirin. Böylece yemek sonrası için de daha az bulaşıkla karşılaşmış olursunuz. Ayrıca kalıntılar sertleşmeden temizlemiş olursunuz.

Türk ve dünya mutfaklarından yemek tarifleri, yemek kültürü ve yararlı bilgiler, en lezzetli yemekler için mekan rehberi, etkinlikler...
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
443
65
64
16
14
13
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sigurd

kör bıçakla iş yapmayın, daima bileyin.

Majestic

Kurabiyeleri, yanana kadar pişirmeyin.

Justbin

14 tüyoyu zaten uyguluyordum, en afillisinden aşçı mıyım şimdi ben?