Görüş Bildir
Haberler
Siz Aşık Olmadan Önce Facebook Bunu Biliyor mu?

Siz Aşık Olmadan Önce Facebook Bunu Biliyor mu?

cakyz
25.09.2014 - 15:51 Son Güncelleme: 25.09.2014 - 19:54

“Gelecekte bir çift olacak kişilerin, ilişkilerine başlamadan önceki son 100 gün içerisinde, Facebook üzerindeki gönderilerinde yavaş, fakat düzenli bir artış gözlemliyoruz.”

Facebook, kullanıcılarının romantik beklentilerini ve sevgili adaylarını kullanıcıların kendisinden daha önce anlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kullanıcı verileri üzerinde çalışan Facebook ekibi, geçtiğimiz günlerde oluşturulan bir blog sayfasında, kişiler arasında bir ilişkinin gerçekleşebileceğini gösteren istatiksel kanıtlara henüz ilişki başlamadan önce ulaşabildiklerini duyurdu.

Facebook ekibinden Carlos Diuk, bir ilişki henüz başlamadan önce çiftin kur yapma dönemine girdiğini ve bu dönemde, zaman tüneli gönderilerinin arttığını vurguluyor. Bir çift ilişkisini resmileştirdikten sonra, birbirlerinin duvarlarında paylaştıkları gönderi sayısında bir azalma olduğu gözlemleniyor. Bu durumun, mutlu çiftin beraber zaman geçirmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Facebook ekibinin oluşturduğu blog sayfasında, Carlos Diuk oldukça çarpıcı rakamlar veriyor:

“Gelecekte bir çift olacak kişilerin, ilişkilerine başlamadan önceki son 100 gün içerisinde, Facebook üzerindeki gönderilerinde yavaş fakat düzenli bir artış gözlemliyoruz. İlişki başladığında (‘1.gün’), gönderiler azalmaya başlıyor. İlişkinin başlamasına 12 gün kala, gönderi sayısında en yüksek rakam olan ortalama 1.67’yi görüyoruz. En düşük gönderi rakamı ise ortalama 1.53 ile ilişkinin başlamasına 85 gün kala gözlemleniyor. Tahminlerimize göre kur yapma dönemi bitiyor, çift birlikte zaman geçirmeye başlıyor ve sanal olarak gerçekleştirilen iletişim yerini fiziksel dünya etkileşimine bırakıyor.”

Yukarıdaki tabloda çiftlerin ilişki öncesi ve sonrasına ait veri değişimleri görülebilir. Çiftlerin Facebook profillerindeki gönderi sayısı, ilişkileri resmi olarak ilan edilene kadar yükseliyor ve ilişki başladığı anda düşüşe geçiyor.

Facebook ekibi hafta boyunca birbirinden ilginç istatistikler paylaşarak kullanıcıların ilgisini toplamayı başardı. Bu istatistikler arasında ilişkilerin ne kadar sürdüğü ve aşk birlikteliğinin, din ve yaş gibi sosyal etmenler ile hangi düzlemde bir araya geldiği bulunuyor. Fakat en son paylaşılan ve çiftlerin ilişki öncesine/sonrasına dair ilginç istatistikler sunan bu çalışma oldukça ilgi çekiyor ve Facebook üzerinde ilan edilen bir ilişki görüldüğünde hemen akıllara geliyor.

Diuk tarafından paylaşılan bir başka istatistiğe göre, ilişkinin başlamasıyla birlikte sayısı azalan gönderiler, ilişki öncesi gönderilere göre daha mutlu ve iyimser içerikler taşıyor.

“İlişkinin başlamasıyla birlikte, kişilerin duygu durumlarında genel anlamda pozitif bir artış gözlemliyoruz ve ilişkinin birinci günüyle birlikte bu artış oldukça ilgi çekici bir hal alıyor.” Aşağıdaki tablo, kişilerin pozitif duygularındaki artışı gösteriyor:

Yukarıdaki gibi bir grafik ile açıklanan duygu analizi henüz bilimin çok uzağında. Robotlar sarkastik gönderileri anlayabilmek konusunda yeterince iyi değiller. Fakat yine de, bu analiz oldukça ilgi çekiyor ve kullanıcılar tarafında dikkatle inceleniyor.

Facebook ekibi, elde ettiği verileri geliştirmek ve mümkün olan en doğru rakamlara ulaşmak için bir takım ölçümleri ve ölçütleri de göz önünde bulunduruyor. Örneğin, en son yapılan çalışmada, sahte ilişki durumlarını istatistiklerden ayıklamak için yalnızca “Nisan 2010 ve Ekim 2013 arasında” yıldönümü ilan eden çiftler dikkate alındı. Yukarıda sonuçları paylaşılan duygu analizi için ise, yalnızca ana dil olarak İngilizce konuşan ülkelerin kullanıcıları tercih edildi.

Kaynak: http://www.theatlantic.com/technology...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
3
1
1
0
0