Şirket Başvurusunu Geri Çekti: Gökçeada'da Maden Projesi İptal
2011 yılında dünyanın ilk ve tek 'Sakin Adası' seçilen Gökçeada'da geçtiğimiz günlerde maden tehdidi ile gündeme gelmişti. Merih Maden isimli şirketin altın ve gümüş madeni çıkarmak için yaptığı başvurunun olumlu bulunduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı basına yansımıştı. Başta Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere adada maden faaliyetine çok sayıda tepki gelmişti. Bugün Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Merih Madencilik'in başvurusunu geri çektiği ve ÇED sürecinin de iptal edildiği belirtildi.
Merih Madencilik Şirketi tarafından adada altın ve gümüş madeni arama başvurusu yapılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda Yuvalı mevkisinde maden aramak için yapılan başvurunun olumlu olduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı duyurulmuştu.
2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow (Sakin şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilen Gökçeada bu karar büyük yankı uyandırmıştı. Adadaki tüm STK'lar haftabaşında biraraya gelerek altın madenine karşı olduklarını ortak bir deklerasyonla duyurdular.
ÇED süreci iptal
Belediye Başkanı madene tepki göstermişti
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin adada maden projesine kesinlikle karşı olduklarını ifade etmişti. Başkan Çetin, tepkisini şu sözlerle aktarmıştı:
‘‘Kendilerine asla olumlu görüş vermeyeceğimizi bildirdim. Gökçeada’nın organik ada olması için mücadele ediyoruz. Tarım Bakanlığı Türkiye’de 6 havzadan biri olarak adamızı ilan etti. Turizm ve tarımın beraber gitmesini hayal ederken geldiğimiz nokta çok üzücü. Önceki yıllar MTA’nın sondaj çalışmaları sırasında sualtı kaynaklarımızın yönü değişti. Maden açılmasını bırakın biz sondaj yapılmasına da karşıyız. Onlarca metre toprağın altına iniliyor ve yeraltı su kaynakları bundan etkileniyor. Dünyada yeraltı su kaynakları açısından dördüncü adayız. Kamuoyu gücüne inanıyoruz ve bu yanlış karardan vazgeçileceğini düşünüyoruz'
Dünyanın ilk ve tek 'Sakin Adası' seçildi
2002 yılından bu yana ada içerisinde gerçekleştirilen organik tarım faaliyetleri ile özellikle 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen tarım turizmi uygulamaları sayesinde misafirlerine eşsiz bir doğal ortam sunan Gökçeada, 2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek 'Sakin Adası' seçilmişti.
Yakınlarında Sualtı Milli Parkı ve Tuz Gölü var
Uzmanlar 1 kilo altın için 1000 ton kayanın eritilmesi gerektiğini ve bunun siyanürle gerçekleştiğini söylüyor. Gökçeada’nın topografik yapısını değiştirecek kararın uygulanması halinde yeraltı suları ve adada bulunan 5 göl ciddi tehdit altında kalacaktı. Maden aranacağı belirtilen bölgeye 14 kilometre mesafede Sualtı Milli Parkı bulunuyor. Yine 11 kilometre yakınında ise Tuz Gölü yer alıyor. Maden şirketinin proje dosyasında Sualtı Milli Parkı'nın ve gölün aramadan etkilenmeyeceği ifade ediliyordu. Proje alanına en yakın mesafede bulunan güney yönünde Damlar Deresi, kuzey yönünde Çamiçi Deresi, güneybatı yönünde 2505 metre mesafede Şahinkaya Göleti, kuzeybatı yönünde 1549 metre mesafede İncesu Deresi yer alıyor. Söz konusu derelere katı veya sıvı atık atılmayacağı taahhüt ediliyordu. Ancak toprağın yüzlerce metre altına yapılacak sondajların yeraltı sularına vereceği zarardan başvuru dosyasında söz edilmemişti.
Altın ve gümüş maden arama projesinin gerçekleştirileceği alana en yakın yerleşim yerinin, 2875 metre mesafe de bulunan Şahinkaya Mahallesi ve 3274 metre mesafede bulunan Dereköy olduğu proje dosyasında ifade ediliyordu. Bu köylerin gerek sondaj gerekse daha sonra açılması halinde maden faaliyetlerinden ciddi etkileneceği belirtilmişti. Burada yaşayan adalıların da tedirgin olduğu ifade edilmişti.
Yorum Yazın
en son sit'i kaldırmışlardı, betonlaşma alıp yürümüştü, bu sefer kesin sitecekler, kararlılar
Hah bi orası kalmıştı! Bozmayın şurayı ya yılda 1 hafta gidip dinleniyoruz onu da burnumuzdan getiricekler..
Altın maltın bahane. Kesin termik santral işi var işin içinde. Çanakkalede tam 10 tane termik santral projesi onaylandı 2 si tamalandı geriye 8 kaldı anası... Devamını Gör