Sınırlarınızı Öğrenmeye Ne Dersiniz? İnsanlığın Zor Şartlara Dayanma Derecesini Sizler İçin Açıklıyoruz
İnsan vücudu sizce ne kadar dayanıklıdır?
Su içmeden ve yemek yemeden bir süre yaşayabiliyoruz. İnsanlar belli bir raddeye kadar oldukça dayanıklı ama tabii herkesin bir limiti var...
Aslında yüksek sıcaklıklarda hayatta kalma konusunda oldukça iyiyiz, ancak...
Durum; havada bulunan neme, o anda ne giydiğimize, güneş ışığına ne kadar maruz kaldığımıza bağlı...
Ancak, vücudumuzun tükenmeye başladığı sıcaklık konusunda bir fikir birliği var gibi görünüyor.
Eğer yeterli miktarda su tüketilmişse ve güneş ışığına direkt maruz kalınmıyorsa, insanlar 55 dereceye kadar hayatta kalabilirler.
Çoğu insan 60 derece olan aşırı nemli bir ortamda 10 dakika kaldıktan sonra hipertermi yaşamaya başlıyor. Bu noktada, nefes almak zorlaşır ve siz hücresel seviyede parçalanmaya başlarken, organlarınız da iflas eder. Dünyada kayıtlara geçmiş en yüksek sıcaklık, 55 derecede Nevada, Amerika'daki Ölüm Vadisi'nde yaşandı.
Credit: DAVID NORTON
İnsanların tam olarak hangi derecedeki soğuklukta öldüklerini tespit etmek oldukça zor...
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler. Ortalama vücut ısımız 37 derecedir.
Credit : AFD
Dış ortamdaki soğuğun bizleri öldürme derecesi de farklılık gösteriyor...
Durum daha çok iklime uyum sağlamış olmaka ilgili. Kuzey Kutbu'nda yaşayan bir insanın soğuktan ölme olasılığı, Suudi Arabistan'da yaşayan birinin soğuktan ölme olasılığından daha düşük.
İnsanlar, -40 derece soğukluğa 10 dakika boyunca maruz kalırsa, hayatlarını kaybediyor...
Kayıtlara göre, bugüne kadar en uzun süre uyumayan kişi, 11 gün boyunca uyumadı...
Aşırı uykusuzluk, sizleri hızlı bir şekilde sağlıksız duruma getirir ve korkunç halüsinasyonlara neden olur. Ancak, ölmeden kaç gün dayanabileceğinizi öğrenmek oldukça şaşırtıcı.
Uykusuz kalma hikayelerini ispatlamak oldukça güç ancak güncel rekor, 1965 yılında 17 yaşındaki Randy Gardner tarafından kayıtlara geçti.
Stanford'daki bilim insanları tarafından yapılan bilim fuarı projesinin bir parçası olarak 11 gün boyunca uyumadı. Randy, uzun süreli sağlık sorunları yaşamadı ama tabii biz yine de sizlere bunu önermiyoruz...
Bilim insanlarının fareler üzerine yaptığı deneyde, insanların ölmeden 14 gün boyunca uykusuz bir şekilde yaşayabileceği kanısına varıldı.
Ortalama bir insan, beyni kalıcı olarak hasar görmeden, bir dakika boyunca oksijen olmadan yaşayabilir.
Bir dakika sonrasında derin bir komaya girip, 3 dakika sonrasında ise ölmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.
Gariptir ki, nefesinizi su altında iki katı daha uzun süre tutabilirsiniz.
Bunun nedeni, yüzerken kalp atış hızımızı ve metabolizmamızı yavaşlatan dalış refleksinin etkinleşmesi. Tabii bizce bunu da denemeyin...
Uzay aracını güvenli bir hale getirebilmek adına, Nasa ve askeri uzmanlar ölmeden önce vücudumuzun ne kadar hızlanabileceği konusunda birçok araştırma yaptı.
Yanal ivmede, organlarınız 14G'de parçalanır. Yani yer çekimi hızının 14 katında... Yukarı ve aşağı doğru hızlanmada ise 4G ve 8G arasında bayılırsınız.
İleri ve geri ivme için ise en mükemmel olduğumuz hızlanma diyebiliriz. Nedeni ise, muhtemelen kafa ve kalbin aynı anda hızlanması... Bilim insanlarına göre, vücudumuz kuvvetler tarafından tamamen parçalanmadan önce, yaklaşık olarak 50G'ye çıkabiliriz.
Yorum Yazın