onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sinirden, Üzüntüden ya da Mutluluktan: Neden Ağlama İhtiyacı Duyarız?

Sinirden, Üzüntüden ya da Mutluluktan: Neden Ağlama İhtiyacı Duyarız?

Effy
13.07.2022 - 11:54

En nihayetinde hepimiz birer insanız. Ağlamak kadar normal bir şey olmasa da, insanların neden ağlama ihtiyacı duyduğunu merak ediyorsanız sizin için anlattık. 👇

Kaynak: https://www.healthline.com/health/why...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Yardım almak için.

1. Yardım almak için.

'Yardım çığlığı' kendini bir çığlıkla değil, gözyaşları ile de belli edebilir. Gözyaşlarınız ister sinirden ister üzüntüden aksın, bu insanların sizin zor zamanlardan geçtiğinizi anlamasını sağlar.

Direkt olarak yardım isteyemediğiniz anlarda, gözyaşlarınız sizin diyemediklerinizi anlatır. Ancak bunun bilerek ağladığınız anlamına geldiğini düşünmeyin: Ağlamak, kontrol edemeyeceğiniz bir vücut reaksiyonudur. Bu, 2013'te yapılan küçük bir çalışma ile kanıtlandı. Katılımcılara gözyaşları akmış ve akmamış, üzgün ve nötr suratların ifadelerini gösterdiler. İki kategoride de katılımcılar gözyaşı akıtan ve üzgün kişilerin yardıma ihtiyaç duyduğunu tespit etti.

2. Acıyı dindirmek için.

2. Acıyı dindirmek için.

Eğer serçe parmağınızı çok sert bir şekilde sehpanın kenarına çarparsanız, acının şoku gözlerinizin dolmasına sebep olabilir.

Çok uzun süreli acı çektiğinizde, bu acıyı dindirmek için elinizden bir şey gelmediğinde ağlarsınız. Bu migrenden doğum sancısına kadar birçok acıdan kaynaklanabilir.

Acılı anlarınızda ağlamak aslında size gerçekten iyi gelebilir: Yapılan çalışmalar ağladığınızda vücudunuzun endorfin ve oksitosin salgıladığını kanıtlıyor.

3. Bağ kurabilmek için.

3. Bağ kurabilmek için.

Ağlamak sizi savunmasız bir pozisyona sokar. Deneyimlediğiniz duygular dikkatinizi dağıtabilir ve dolan gözleriniz görmeyi dahi zorlaştırır.

Ancak zayıflığınızı açıkça yaşamak size karşı empati ve sempatiyi arttırır. Bu da, desteğine ve ilgisine ihtiyaç duyduğunuz insanların size yakınlaşması için bir işarettir ve aranızdaki bağ güçlenir. Bu sizin de bir insan olduğunuzu ve yeri geldiğinde diğer insanlara ihtiyaç duyabileceğinizi gösterir. 

Diğer insanların zayıf noktalarınızı görmesine izin verdiğinizde, size merhamet ve kibarlık ile yaklaşmalarına olanak sağlarsınız.

4. Yoğun duygularla başa çıkmak için.

4. Yoğun duygularla başa çıkmak için.

Duygularımız çok yoğunlaştığında onlarla nasıl başa çıkacağımızı bilemediğimiz bir çıkmaza gireriz. Ağlamak, duyguları ifade etmenin ve salmanın bir yoludur.

Duygusal acı çekmek sizi streslendirir ve acı, suçluluk, utanç gibi duygular ile göğsünüzü kaplar. Bazen fiziksel olarak acı hissetmeseniz bile, sizi bunaltan bir duyu sebebiyle ağlayabilirsiniz.

Uzmanlar, mutluluk gözyaşlarının yoğun duygularınızı düzenlemenize ve salmanıza yardımcı olduğunu söylüyor.

5. Duygularınızı yaşamak için.

5. Duygularınızı yaşamak için.

Birisinin halinden anlayarak ağlamak oldukça normal ve yaygın bir şeydir. 

Sizin gözyaşlarınız nasıl diğer insanları ilgilendiriyorsa ve endişelendiriyorsa, sizde başkasının gözyaşlarını gördüğünüzde aynı sempatiyi hissedebilirsiniz. Bu ister bir kurgu için ister gerçek bir olay için olsun fark etmez: 2016'da yapılan bir araştırmada insanların duygusal filmlere ağlayarak tepki verdiğini doğruladı. 

Başkalarının acısına ağlamak kötü bir şey değildir; aksine bu diğer insanlarla empati kurabilme yeteneğiniz olduğunu gösterir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. İhtiyaçlarınızın karşılanması için.

6. İhtiyaçlarınızın karşılanması için.

Gözyaşlarını bilerek akıtarak manipülatif amaçlar ile kullanan insanlar var. Ancak gözyaşları ile konuşmak her zaman kötü amaçlı olmak zorunda değil.

Bazen içinde bulunduğunuz zor ve acılı durumu anlatmanın yolunu kelimeler ile bulamayabilirsiniz. Bu noktada gözyaşları devreye girer. Ağlamak, karşınızdaki insana içinde bulunduğunuz stresi aktarmanın bir başka yolu olarak görülebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın